Gyereknapi kívánságok

2023.05.29. 18:35

A jó csoki fél egészség: megédesítettük a napot - Mák Dóri műhelyében Gombóc Artúr is jól érezné magát

Mint minden gyermek, a hat és fél éves Dávid és húga, a négyéves Hanna a csokoládé rajongói. A testvérpár kívánsága az volt: szeretnék megtudni, hogyan készül kedvenc csemegéjük. Mák Dóri rögtön a segítségünkre sietett, és nem csak beavatta, be is vonta a csokinyalóka kiöntésébe a kicsiket.

Cseh-Egyed Bernadett

Csillognak a szemek, ámulnak a gyerekek Mák Dóri csokiműhelyében

Forrás: Cseh Gábor

Gondos kézmosás után hajhálót, kötényt kapnak a gyerekek – így lépnek be a Vörösmarty utcai manufaktúra konyhájába, ahol már javában csokiillat száll a levegőben. Nagy segítsége Dórinak a gép, amely a csokipasztillákat megfelelő hőfokra melegíti, majd vis - szatemperálja. Amíg a szerkezet dolgozik, Hanna és Dávid, a hozzájuk csatlakozó Zsófi és Marci egy-egy mágneses csokinyalóka-alapot kap. Aztán transzferfóliát választanak, a lányok szívecskéset, mi mást! Ez a kakaóvajjal bevont nyomtatott papír adja majd a nyalóka díszítését. Közben elkészül a massza, s a kis kezek – szakmai segítséggel – megtöltik, kiöntik a formát. A csoki hátuljába pillecukrot, drazsét szórnak Dóri tanácsára – így „gombócartúrosabb” az eredmény. A hűtési idő sem telik tétlenül, következik a bonbonkóstolás: Hanna kedvence a pisztáciás, mind a tíz ujját megnyalja a finom falat után. 

Ennek ellenére kétségünk ne legyen felőle: még egy nyalóka is lecsúszik a pocakba, akárcsak a bátyjának. Mindannyian celofánba csomagolják a maguk készítette csokinyalókát – a gyereknapi hosszú hétvégén biztosan nem lesz hiányuk csokiból. – Szerettem volna igazi élményt ajándékozni számukra, az arcukat és a mosolyukat elnézve, azt hiszem, ez sikerült – mondja Lajos Petra, a testvérpár édesanyja, aki elárulja azt is, rendszeres olvasója lapunknak. Megtartotta a szülői hagyományt, az újság átolvasásával indítja minden napját. Petra „egészségtudatos” anyukának tartja magát, nem fosztja meg a gyerekeket az édességtől, de arra mindig ügyel – még a nyuszinak is megírja –, hogy minőségi darabokat válasszon. Mák Dóri csokijai hírből sem ismerik a tartósítószert és az ízfokozót, így dupla öröm volt számára ez az alkalom. A jó csoki fél egészség – fogalmaz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában