Vízállás

2023.05.15. 20:00

Csütörtökön reggel akár 450 centiméteren is tetőzhet a Rába Körmendnél

A Rába vízgyűjtő területén jelentős mennyiségű csapadék hullott az elmúlt napokban, ennek következtében a folyó a körmendi szelvényben fokozat elérő vízállással tetőzött hétfőn, az esti órákban körülbelül 300 centiméterrel.

Tóth Judit

Forrás: Unger Tamás

Kedden újabb mediterrán ciklon éri el a térséget, hatására ismét jelentős mennyiségű csapadékterhelés érheti a vízgyűjtők területét. Szerda reggelig a Rába, illetve a Lapincs területére 40-45 milliméter eső is érkezhet. A csapadék zöme 12 óra alatt hullhat le, kedden 12 óra és szerda hajnali 2 óra között. Körmenden a keddi csapadék hatására nagyobb vízszintemelkedés várható a Rábán május 18-án, csütörtökön a reggeli órákban. A hétfői tetőzést jelentősen meghaladó – 450 centimétert is közelítő – vízállással kell számolni.

Az előrejelzések a csapadék területi eloszlásának tekintetében rendkívül nagy bizonytalansággal terheltek: vasárnap a csapadék súlypontja még a Mura vízgyűjtőjén volt, a hétfői előrejelzésben azonban áthelyezték a Rába vízgyűjtőjére, azon belül is a kisvízfolyásokra. Mivel mediterrán ciklonról van szó, ezért nehezen kiszámítható a ciklon mozgása, előfordulhat, hogy a vasárnap 12 órás előrejelzés válik be, azaz mégiscsak a Mura vízgyűjtője kapja a nagyobb terhelést.

Forrás: Unger Tamás

Vasárnap reggelig csak kisebb, néhány centiméteres vízszintemelkedések alakultak ki a Rábán és a Zalán, majd a vasárnapi csapadékból árhullám lett a Rábán, a szentgotthárdi szelvényben hétfőn hajnali 4 órakor tetőzött a vízfolyás 134 centiméterrel. A Pinka Felsőcsatárnál vasárnap éjfélkor tetőzött 129 centiméterrel, a Pinka-ág Kemestaródfánál reggel 8 órakor 286 centiméterrel, a Pinka Kemestaródfánál reggel 7 órakor 303 centiméterrel. A keddi csapadékokból keletkező árhullámok tekintetében csak a szentgotthárdi tetőzést követően tud előrejelzést adni Körmendre vonatkozóan a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

 

A tetőzés előrejelzések beválásának mértéke függ a ténylegesen bekövetkező meteorológiai, hidrológiai viszonyoktól, a csapadék beválástól, a hőmérséklettől, a széltől, illetve a mederteltségtől. A hidrometeorológiai helyzet alakulását a Vízügyi Igazgatóság folyamatosan figyelemmel kíséri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában