Gőzerővel készülnek

2023.05.05. 11:17

Díszlövés is eldördül a Tour de Hongrie körmendi szakaszán

Vas vármegye déli részét szeli át a legnagyobb hazai kerékpáros verseny, a Tour de Hongrie május 10-én, szerdán. A szentgotthárdi nagy rajt után a karaván az Őrség szívébe indul, érinti Őriszentpétert, a román kori Szent Péter templomot, elhalad a Vadása-tó és a Borostyán-tó közelében, majd Zalalövőnél északra fordul, átkel a Rábán, és Körmend érintésével érkezik vissza Szentgotthárdra.

Tóth Judit

Fotó: Szendi Péter

Körmenden is gőzerővel készülnek a versenyre, a részletekről Bebes István polgármester és Hadnagyné Vörös Márta, a Körmendi Kulturális Központ Múzeum és Könyvtár igazgatója számolt be sajtótájékoztatón.

Bebes István polgármester kiemelte: a Tour de Hongrie komoly feladatot jelent a szervezéseket illetően, ugyanakkor bemutatkozási lehetőség is Körmend számára. A városvezető megköszönte az előkészületi munkát Stipkovics Imrének és a Körmendi Kulturális Központ munkatársainak. 

-Szeretnénk jó házigazdája lenni a nemzetközi eseménynek, olyan aktivitásokat tervezünk bemutatni, amelyek Körmend múltjához és jelenéhez kapcsolódnak. Az előkészületek zajlanak, de kérjük a város lakosságát, hogy legyen partner, és a Tour de Hongrie legyen egy igazi ünnep a kerékpársport és Körmend számára. Városunknak kapcsolódó történelmi múltja is van, hiszen az Udvary fivérek, Feri és Jenő 1889-ben velocipédjeikkel elkerekeztek a párizsi világkiállításra. Ez olyan múltbeli történés, ami Körmendhez és a kerékpározáshoz kapcsolható - mondta a polgármester.

Hadnagyné Vörös Márta, a Körmendi Kulturális Központ igazgatója hangsúlyozta: - A versenyt 150 országban közvetítik élőben, és még ennél is több országban adják felvételről, ezért rendkívül fontosnak tartották, hogy minél több mindent megmutassanak Körmend városából.

A kerékpáros futam május 10-én, szerdán várhatóan 13:47-kor és 15.38-kor halad át Körmenden. Ez az időjárás és a mezőny sebességének függvényében valamelyest változhat. A verseny teljes útvonalzárással jár az Országos Rendőr-főkapitányság koordinálása mellett, a megyei kapitányságok segítségével. Az adott útszakaszokat a mezőny érkezése előtt körülbelül 30 perccel zárják le. A verseny napján várhatóan 13.10-től és 15 órától hossz-, és keresztirányban is lezárják a 8-as számú főútvonalat a városba vezető keleti körforgalomtól egészen a városból kivezető nyugati körforgalomig. Gyalogos forgalom keresztirányban csak a Vida József és a Thököly utca közötti aluljáróban lehetséges. A városból kivezető nyugati körforgalom első kijárójától az M80-as autóút felhajtójáig lesz lezárva az érintett útszakasz.  

Körmend különböző aktivitásokkal készül a nagyszabású eseményre: a Rábán evezőscsapat hívja fel a figyelmet a folyó kínálta turisztikai lehetőségekre, a Körmendi Törpördögök a Posta és a Batthyány-Strattmann László utca kereszteződésében tartanak kosárlabda bemutatót, a Lidl-parkolóban az Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskola tart sportnapot, a diákok transzparensekkel, szurkolással készülnek. A Batthyány kastélynál az északi kapu előtt velocipéden lehet tekerni, Körmend nyugati körforgalmánál - a MJUS-nál - pedig Vas Vármegye Vitézlő Rendje tart bemutatót sípolással, dobolással és díszlövéssel, soraiban a Batthyány Lovas Bandérium tagjaival. 

Szurkolói pontot is kialakítanak, ez a Vida József utcában, az alujáró közelében lesz majd.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában