Elmérgesedett a kapcsolat

2023.05.19. 19:50

Elkapta a grabancát - Rendőrségi ügy lett a jegyző és a csöngei polgármester közötti vitából

Elmérgesedett a kapcsolat Csönge vezetői és az önkormányzat jegyzője között. Szerkesztőségünkhöz olyan hírek jutottak el: a héten dulakodásra is sor került a polgármesteri hivatalban.

Tömböly Ágnes

Nyéki Sándorral előbb telefonon egyeztetünk, majd már Csöngén, irodájában folytatjuk a beszélgetést.

Forrás: Unger Tamás

Ruházatánál fogva rángatta ki a jegyzőt Nyéki Sándor polgármester az irodájából, miután összevitatkoztak – értesült lapunk. Vörös Andrea információink szerint rendőrségi feljelentést tett az incidens után. Az ügyben először a Kenyeri Közös Önkormányzati Hivatal telefonszámát tárcsázzuk: Csönge önkormányzata – több más kemenesaljai településsel együtt – ehhez a hivatalhoz tartozik. Hivatali munkaidőben, pénteken 8:43 órakor keressük Vörös Andreát, ám nem érjük el. Munkatársánál hagyunk üzenetet, jelezve: a hétfői csöngei incidens miatt keressük a hivatalvezetőt. Később mobiltelefonján is hívjuk, azt nem veszi fel. 

Nyéki Sándorral előbb telefonon egyeztetünk, majd már Csöngén, irodájában folytatjuk a beszélgetést. Ahogy a hétfői esetnél, úgy most is jelen van Németh Zsuzsanna alpolgármester és Kőszegi Szilvia önkormányzati képviselő, falugondnok. De mielőtt a hétfői incidensre terelnénk a szót, Nyéki Sándortól megtudjuk: a falu vezetése és a jegyző közötti – finoman fogalmazva – feszült kapcsolat több évre nyúlik vissza. A polgármestert Vörös Andrea már több ízben feljelentette: a vádak között sikkasztástól kezdve a rágalmazáson át sok minden szerepelt. A faluvezető kitér arra is: évekkel ezelőtt a csöngei képviselő-testület fegyelmi eljárás indítását kezdeményezte a székhely település, Kenyeri polgármesterénél – mint a munkáltatói jogok gyakorlójánál –, ám információik szerint az nem zajlott le. Időközben ugyanakkor elkészült az Magyar Államkincstár jelentése, ami számos hiányosságot talált önkormányzatuk működésében. Nyéki Sándorék véleménye az: azok zöméért a jegyző lett volna felelős.

A csöngei polgármester azt állítja: tavaly február óta egy képviselő-testületi ülésen sem jelent meg a jegyző, más ügyintézőt küldött a Kenyeri Közös Önkormányzati Hivatalból. Így történt ez a május 2-ai ülésen is, ami előtt „Különfélék” címmel egy jegyzői előterjesztést kaptak. Azt valamennyi testületi tagnak aláírással kellett átvennie – mondja el a polgármester, az alpolgármester és a képviselő. Kérésünkre, megmutatják. 

A jegyző jogi aggályainak adott hangot: a 2021. november 2-ai testületi ülésre emlékeztetett, amiben jegyzői véleményezést adott ki egy Magyar Falu Programból történt beruházás ajánlattételi felhívásához kapcsolódóan. A Vörös Andrea által jegyzett dokumentumban az is olvasható: 2022. január 1. és 2023. március 23. közötti beszerzésekre vonatkozóan „meghozott testületi döntések nem megalapozottak, mivel az ajánlatok bekérése és a megtett ajánlatok egyike sem felel meg a beszerzési szabályzatban foglaltaknak”. A hivatalvezető egyben kérte a polgármestertől: „a 2022. évre vonatkozó eredeti banki utalványozásokat és azok mellékleteit, valamint a 2022. évi összes beszerzés eredeti iratanyagát legkésőbb május 15-éig részemre hozzáférhetővé tenni szíveskedjen!”

A jegyzői előterjesztést nem hagyta válasz nélkül a testület: már a május 2-ai ülésen jegyzőkönyvbe került: a polgármester ne adja ki a kért papírokat, mert a jegyző azokat az ASP-rendszerben látja. Jegyzőkönyvben rögzítették az is: ők is számos dokumentumot kértek tőle sokszor, hiába. Sorolják a példákat: az iratkezelési szabályzat elfogadásáról szóló határozat számát, az informatikai szabályzatot és annak számát, vagy a hivatal által használt aláírás-bélyegzőkről, továbbá a hivatalos célra felhasználható elektronikus aláírásokról a nyilvántartást is szerették volna megkapni. Ezzel még nem ért véget a sor, Csönge településvezetői szerint évek óta nem látták a Kenyeri Közös Önkormányzati Hivatal költségvetését, a működéséről szóló beszámolókat, és a Csöngei Önkormányzat hivatali kapujához és ASP-rendszeréhez se férnek hozzá.

A jegyző az előterjesztésben is szereplő határidő napján, május 15-én azonban váratlanul a polgármesternél „kopogtatott”, a fenti iratokat kérve. Nyéki Sándor hajthatatlan volt az ügyben, és egy viszontlátással elbúcsúzott Vörös Andreától. A köztisztviselő állítólag ekkor a polgármester édesanyját hozta szóba, mire a faluvezető elmondása szerint ruhájánál fogva tessékelte ki a nőt az irodájából. Mindannyian meglepődtek, amikor a jegyző a 112-t tárcsázta és rendőrt hívott: túlzásnak érezték. A csöngei településvezetők és a jegyző közötti vita tovább mérgesedett. 

Másnap, kedden ismét megjelent a hivatalnok Csöngén azzal a címszóval, hogy az ügyintézőt ellenőrizze – mondják még el. - Én akkor bezárkóztam – fűzi hozzá Nyéki Sándor, aki egyelőre nem látja a megoldást az ügyben. 2019-ben szerettek volna Nagysimonyi önkormányzati hivatalához átkerülni, ám végül az nem jött össze.

A Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányságot is megkeressük, válaszukban azt közlik: (…) az ügyben a Celldömölki Rendőrkapitányság eljárást indított, melynek részleteiről nem áll módomban tájékoztatást adni. 

 

Vörös Andrea jegyzőt egyelőre nem értük el, ezért kérdéseinket írásban is elküldtük számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában