Egyeztetés

2023.05.19. 17:02

Fontos a jószomszédi viszony erősítése

Matej Arčon, Szlovénia határon túl élő szlovénekért felelős minisztere Vesna Humar államtitkárral együtt kétnapos látogatást tett Budapesten és a Rábavidéken.

Tóth Judit

Matej Arčon a felsőszölnöki és apátistvánfalvi iskolásokkal

Budapesten Kalmár Ferenccel, Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri különmegbízottal és a Szlovén-Magyar Kormányközi Kisebbségi Vegyes Bizottság magyar társelnökével, valamint Soltész Miklóssal, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárával egyeztettek a magasrangú szlovén vendégek. 

A tárgyalópartnerek áttekintették a nemzetiségi közösségek helyzetét és a nemzetiségi politika területén való együttműködést. Egyetértettek abban, hogy az együttműködés példaértékű, és mindkét ország tisztában van a két nemzetiség által képviselt hozzáadott értékkel. Érintették a vegyes lakosságú területek gazdasági fejlődését, valamint a kétnyelvű oktatás szerepét és jelentőségét, amely a fiatalokat a helyben maradását segítheti.

A delegáció a parlamentben az Országgyűlés Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága tagjaival találkozott. A bizottság elnöke Ritter Imre német nemzetiségi képviselő, alelnöke pedig Kissné Köles Erika szlovén országgyűlési szószóló.

Matej Arčon miniszter felkereste mindkét kéttannyelvű általános iskolát a Rába-vidéken: a felsőszölnöki Kossics József Kéttannyelvű Általáos Iskola és az Apátistvánfalvi Kéttannyelvű Általános Iskola tanulóival és pedagógusaival is találkozott. Az iskolások szlovén nyelvű énekkel köszöntötték a minisztert.

Az orfalui Szlovén Tájházban Matej Arčon és delegációja tárgyalást folytatott Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószólóval, Kovács Andreával, a Magyarországi Szlovének Szövetsége elnökével, Holecz Károllyal, az Országos Szlovén Önkormányzat elnökével, Treiberné Doncsecz Ildikóval és Holecz Lajosnéval, a rábavidéki kéttannyelvű általános iskolák igazgatóival, Valentina Novak oktatási szaktanácsadóval, valamint Metka Lajnšček szentgotthárdi szlovén főkonzullal. A rábavidéki tárgyalópartnerek tájékoztatták a minisztert a kétnyelvű oktatás helyzetéről, a Magyarországon élő szlovén közösség aktuális programjairól, projektjeiről és jövőbeli terveiről.

Matej Arčon, Szlovénia határon túl élő szlovénekért felelős minisztere sajtónyilatkozatában elmondta: mindkét ország tisztában van az anyanyelv, a kultúra és a nemzeti identitás megőrzésének fontosságával, amelyben felbecsülhetetlen szerepe van a kétnyelvű oktatásnak. Ennek szellemében több intézkedés is történt a gazdasági háttér megerősítése érdekében, amely szükséges ahhoz, hogy a fiatalok úgy döntsenek, hogy a szlovén határ menti térségben maradnak, itt alapítanak családot és helyben valósítják meg karrierjüket. Ennek kapcsán kiemelte a határon átnyúló együttműködés, a tapasztalatcserék, a tudás és az ötletek megosztásának jelentőségét. Mindezek a határ két oldalán élő lakosság, a nemzetiségi közösségek javát és a jószomszédi viszonyok erősítését szolgálják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában