Kiállítás

2023.05.14. 08:00

Gyönyörű hímzések, helyi alkotóktól a döröskei kultúrházban - fotók

A hímző szakkör tagjainak munkáiból nyílt kiállítás a döröskei kultúrházban, amelynek megnyitója nagy érdeklődés mellett zajlott.

Tóth Judit

A hímző szakkörösök - Hajósné Gizi, Keneseyné Magdi, Mizdáné Erzsi, Nagy-Vékási Rózsa és Szilágyiné Terike - mind ott voltak az igényesen berendezett kiállítás megnyitóján, sőt párjuk, férjük is elkísérte többjüket, hiszen mint elhangzott, nélkülük nem lett volna ilyen sikeres a több hónapig tartó alkotómunka. De jelen volt az eseményen Doktor Zsuzsanna, a hímzők Vas vármegyei mentora is. 

A megnyitón Dománé Tóth Erika, Döröske polgármestere, szakkörvezető köszöntötte a szépszámú közönséget, kiemelve, hogy a döröskei szakkörösök Békés megyei hímzéssel foglalkoztak, de voltak olyanok, akik szorgalmi feladatot is bevállaltak, és más mintákkal is dolgoztak. A szakkörösök kinyilvánították, hogy ősztől szívesen vennének részt további tanfolyamokon. Éles Krisztina, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Vármegyei Igazgatója hangsúlyozta: csodák születtek a döröskei hímzőszakkörben, de ez igaz Vas vármegye más településeire is.

- Az alkotásokban rengeteg munkaóra, óriási figyelem van, de abban is egészen biztos vagyok, hogy a tagok egymás munkáját is segítették. Amíg az asszonyok dolgoztak, megosztották egymással örömeiket, a hétköznapok történéseit, feloldódtak, és nemcsak alkottak, hanem egészen ki tudtak teljesedni. Erről szól az A Szakkkör program, amely tavaly indult útjára. Akkor még sokkal kevesebb szakkörből lehetet választani: nyolc kézműves tevékenységgel kezdtünk, most már tizenötnél tartunk. Vas vármegyében - sőt országosan is - egy hálózat működik, egymástól tudnak kérdezni az alkotók. 

Vármegyénkben 146 szakkör működik, a tapasztalat azt mutatja, hogy nagyon sikeres ez a program, ezért úgy tervezzük, hogy a jövőben bővül a választható szakkörök száma. Azt szeretnénk, hogy a népi motívumok új életre keljenek. A feladatunk az, hogy az egyes mintákat áthelyezzük a 21. századba, és akkor egyre többen megismerhetik azt, hogy nemzeti forma - és motívumkincsünk mennyire gazdag és mennyire értékes kultúránk van - mondta.  A kiállítás megnyitóján közreműködött Vörösmarti Viktor gitáron, Horváth Vanda pedig két dalt adott elő. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában