Volt mit ünnepelni

2023.05.08. 14:00

Hármas ünnepet tartottak Gersekaráton

Hármas ünnepet tartottak a településen: Anyák napján, a karátföldi hegyi búcsúkor adták át az Agrárminisztérium támogatásából elkészült új vízvezetéket.

Tóth Judit

Fotó: VN

Pászthory Istvánné polgármestertől megtudtuk: a karátföldi szőlőhegyen kiépített vízvezetékre 20 millió forintot költöttek a támogatásból. Mostantól az érintett zártkerti ingatlanok mezőgazdasági vízellátása a gersekaráti tó délnyugati sarkánál meglévő ivóvíz hálózatról valósul meg. A pályázati forrásból a gerincvezeték kiépítése valósult meg. A zártkerti ingatlanokat ellátó lecsatlakozásokat és leágazásokat, valamint a vízfogyasztást mérő órákat a közeljövőben építik ki, ezeket a munkákat már a tulajdonosok finanszírozzák. 

Az Agrárminisztérium támogatásából egy zártkerti ingatlant is vásárolt az önkormányzat,  amelyen egy hagyományos tömésből készült présház áll. Ez kiválóan alkalmas a szőlőhegyi gazdálkodásra. A területen a projektből 20 darab őshonos, tájra jellemző gyümölcsfát - almát, körtét és szilvát -, valamint 200 tő tájfajta szőlőt - csabagyöngyét, izabellát, kormint és pölöskei muskotályt - telepítettek megfelelő támasztó-rendszerrel. Jutott forrás karbantartási munkákra és egy földfúró beszerzésére is.

A beruházás ünnepi átadóján V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő mondott beszédet: a karátföldi szőlőhegy vízellátása azt segíti elő, hogy megtarthassuk hagyományos magyar életmódunkat. Az itt élők mindennapjaihoz hozzátartozott egykor a szőlőművelés, és bár ezt már nem tudjuk a régi formájában visszahozni, arra kell törekednünk, hogy egy kis szeletét megtartsuk a szőlőművelés szép hagyományának. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában