Múltidéző

2023.05.07. 17:31

Hol kávéztak, ebédeltek a szombathelyiek 40 éve? - 1983-ban több vendéglátóhely újult meg - fotók

Régi igénye volt a szombathelyieknek és a megyeszékhelyre érkező turistáknak, hogy sokszínűbb, kulturáltabb, színvonalasabb vendéglátó egységek közül válogathassanak. Ennek megfelelően negyven éve a Vas megyei Vendéglátó Vállalat több üzletét rendbe hozta, korszerűsítette, átalakította a 80-as évek követelményei szerint. Sorra újultak meg a különböző profilú vendéglátó egységek, s átalakításokkal sokkal szélesebb lett az a paletta, amiből válogathatott a szórakozni vágyó.

Kelemen Attila

Megújult a Nefelejcs eszpresszó

Forrás: VN-archív

Forgó cukrászda 

A megújult egységek sorát előbb az 1980-ban újra megnyílt és újjávarázsolt Forgó cukrászda kezdte. A Lenin úton (ma Szelestey László utca) az egykori rossz hírű bisztró helyett már kulturált söröző működött, étkezési lehetőséggel. A Nefelejcs volt az első fecske a belvárosi egységek vonzóbbá tételének átfogó programjában. 

Nefelejcs eszpresszó, Gyöngyös étterem 

1982-ben hozták rendbe a Köztársaság téren (ma Fő tér) a Nefelejcs eszpresszót. A korszerűsítési programba bele tartozott a - határainkon kívül is jól ismert - Gyöngyös étterem felújítása is. Akkoriban itt működött a városban az egyik legjobb konyha, és ez hosszú ideje nem volt összhangban az étterem környezeti kultúrájával. 1983 januárjában kezdték a felújítást. a belsőépítész tervei alapján az étteremben háromszintű fogyasztóteret alakítottak ki. A helyiség magassága lehetővé tette a galéria kialakítását, és egy magasított „pódium" is készült. így megnőtt a fogyasztótér, meghittebb, otthonosabb lett a hangulat. A galériában 24 vendég foglalhatott helyet egyszerre. az átalakított üzlet belsőépítészeti terveit Sellyei Gábor, a VASITERV szakembere készítette. 

Sorra újultak meg a különböző profilú vendéglátó egységek
Forrás: Fortepan

Negyven éve valamennyi vendéglátóhelyen megszokott volt a zene. Az 1983. május 1-én nyíló Gyöngyös étteremben ugyan megszűnt a népi zene, helyette egész nap diszkrét háttérmuzsika szól. Lényegében csendes, meghitt beszélgetésekre, vacsorákra hivatott a megújuló Gyöngyös. Az átalakítás hónapjai alatt a külföldiek is hiányolták a Savaria úti (ma Széll Kálmán út) Gyöngyös étterem konyháját. 

Pannónia 

A Pannónia átalakítása is terítéken volt negyven évvel ezelőtt. A volt söröző részéből borozó lett, ahol hidegtálakat, egytálételeket is kínáltak a betérő vendégeknek. A Pannóniában a konyha, a szociális részek felújítására is 1983-ban került sor. Éppen ezért az év nyarán, amikor a közétkeztetés iránt a legkisebb volt az igény, ideiglenesen szünetelt a melegétel-szolgáltatás. A nagytermet 1984-ben korszerűsítették, önkiszolgáló rendszerűvé alakították, aminek köszönhetően gyorsabban, kulturáltabban lehetett 600-700 vendéget kiszolgálni ebéddel. 

Ízléses a Pannónia étterem új berendezése 
Forrás: VN-archív

Hungária Kávézó 

Mindeközben a Kőszegi utcában, az egykori Vidám étterem egyik részében készült a város vendéglátásának egyik új színfoltja, a Hungária Kávézó. Ezzel a névvel több évtizeddel azelőtt állt itt szálloda és kávéház is. A kávézó jellege szerint átmenet volt a kávéház és a presszó között. Áruválasztékában megtalálhatók voltak reggelire a meleg tojásételek, s egész nap árusították a közeli hideg konyha üzem termékeit, valamint cukrászsüteményeket. 

Hungária kávézó: kávéházi jelleggel 
Forrás: VN-archív

A cukrászkészítmények egy részét helyben állították elő. A fagylaltozót az előtérben helyezték el, így még nyugodtabb körülmények között beszélgethetnek a kávézók. A kávézó közkedvelt volt a hétforintos kávéjáról. A Hungária tervei között szerepelt a városból hiányzó irodalmi kávéház jelleg kialakítása is. A Hungária Kávézót is Sellyei Gábor belsőépítész tervezte, az igényes faipari munkákat toronyiak készítették. Ez a kávézó szintén 1983. május elejétől állt a vendégek rendelkezésére. 

Ferences söröző 

A vasi vendéglátás szombathelyi tervei között szerepelt még egy söröző nyitása az Aréna utcai pinceszinten. Ebben a kilencvenszemélyes, reprezentatív sörözőben az ételek árai a Pannónia és a Kispityer fogyasztói áraival voltak összhangban. A szervizkonyhával felszerelt boxos, boltíves, padlófűtéses Ferences söröző 1983 őszén nyílt meg. 

De nem csak a vendéglátóhelyek modernizálódtak, hanem a kiszolgálás feltételeinek javítására is nagy gondot fordítottak. Mint például az olyan, látszólagos apróságok, mint a felszolgálók színes formaruhája, tiszta, színes abroszok, esztétikus, az üzletek jellegét tükröző étlapborítók. A mellékhelyiségek esztétikájának javítása, állandó felügyelete is már az elvárt kategóriába tartozott.  

Összességében az éttermek, vendéglők, presszók, borozók a nyolcvanas évek közepére vissza tudták szerezni régi hírnevüket. Mindezt úgy, hogy a legjelentősebb napi feladatról sem feledkeztek meg: a közétkeztetésről. Nem kevesebb, mint nyolcezer gyermek napi háromszori, hétezer felnőtt napi egyszeri étkeztetését oldották meg a vasi megyeszékhelyen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában