Versenyt hirdetnek

2023.05.14. 09:00

Ízletes borkorcsolyát a jó kőszegi borhoz! Medvehagymás-baconos tekercs receptjével

Borkorcsolyaversenyt hirdet a Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesülete. Május 20-án, szombaton 15 órakor a Jurisics-vár KÖSZHÁZ-ban versenyeznek a sós sütemények.

Tóth Kata

Forrás: VN

Nevezni a helyszínen 14.30 és 15 óra között lehet egy tálca (körülbelül fél kiló) sós süteménnyel és a recepttel. Versenyezhet mindenki, akinek a „sütnivalójára” jól csúszik a kőszegi bor. Idén a borkorcsolyaversenyen adják át a Hölgyek bora választás okleveleit és a kategórianyerteseknek a serlegeket. Négytagú zsűri bírálja majd a sós falatokat. Az idén is külön kategóriában értékelik a gluténmentes falatokat, így buzdítják a versenyzőket, hogy nevezzenek mentes falatokkal is. A zsűri és a vendégek borokkal együtt ízlelhetik meg a finomságokat a kőszegi borászok jóvoltából – tudtuk meg Tóth Adrienntől, az egyesület elnökétől.

A 2022-es borkorcsolya-verseny 1. helyezettje volt Tóth Árpádné Medvehagymás-baconos tekercse. A receptjével csinálunk kedvet a nevezéshez:

MEDVEHAGYMÁS-BACONOS TEKERCS

Hozzávalók:

Tésztához: 1kg finomliszt, 10 dkg rétesliszt, 3,5 dl tej, 2,5 dl tejföl, 0,5 dl étolaj, 2 egész tojás, 5 dkg élesztő, 1 ek. cukor, 1 ek. só

Töltelékhez: 15 dkg margarin, 15 dkg reszelt trappista sajt, 10 dkg tömlős sajt, 2 ek. tejföl, 20 dkg szeletelt bacon, 1 csokor medvehagyma, őrölt fehérbors, só

Tetejére: 1 tojás, szezámmag,

Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl langyos tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk. Egy tálba beletesszük a hozzávalókat az olaj kivételével, majd elkezdjük dagasztani. Közben apránként hozzáadjuk az olajat. Jó hólyagosra kidagasztjuk. Letakarva duplájára kelesztjük. Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket. A bacont feldaraboljuk, a medvehagymát megmossuk, apróra vágjuk. A margarint, tömlős sajtot, reszelt sajtot, tejfölt jól kikeverjük. 

 

Sózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük az aprított medvehagymát. A megkelt tésztát kétfelé vesszük. Egymás után készítjük el őket. Átgyúrjuk és fél cm vastag téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a sajtos krém felével, megszórjuk a baconnal. Feltekerjük, mint a bejglit és éles késsel trapéz alakúra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Megkenjük felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített sütőben 200 °C-on 30 perc alatt megsütjük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában