Avató

2023.05.21. 07:00

Kemenceházat avattak Döröskén - A kormány és a helyiek támogatták adományaikkal - fotók

A közösségi összefogás erejét is ünnepelték Döröskén szombaton, hiszen két év munkájának eredményeként adták át az új kemenceházat.

Tömböly Ágnes

Forrás: Szendi Péter

A Döröskei Örökségóvó, Faluszépítő és Falufejlesztő Egyesület beruházásaként épülhetett meg több, mint 8 millió forintból az új kemenceház. Tóth Csabáné elnök köszöntőjéből megtudtuk: a civil szervezet három év alatt négy elnyert pályázattal mintegy nyolcmillió forinthoz jutott, amiért köszönetet mondott Magyarország kormányának és V. Németh Zsoltnak, a térség országgyűlési képviselőjének is, akire mindig számíthattak. Köszönetét fejezte ki az önkormányzat vezetésének, Dománé Tóth Erika polgármesternek és Kenesesey Lajos alpolgármesternek, amiért a területet - ahol áll a kemenceház - a falu rendelkezésükre bocsátotta. Meghatódottan sorolta mindazokat, akik hozzájárultak munkájukkal, jószándékukkal vagy éppen adományukkal a beruházás megvalósításához. 

Forrás: Szendi Péter

Az egyesület 2021-ben a Magyar falu programból több, mint 5 millió forintot nyert, majd egy évvel később a Nemzeti Együttműködési Alap döntése jóvoltából további 1,2 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz jutott. Mindez azonban kevés lett volna a kemenceház megépítéséhez: a Covid-járvány és az energiaválság hatására az elmúlt években rendkívüli módon megemelkedett költségek, munkadíjak miatt úgy tűnt, veszélybe kerül álmuk. Ekkor az egyesület felhívására csaknem 800 ezer forint adomány gyűlt össze, valamint az SZJA-felajánlások is hozzájárultak a hiányzó összeg pótlásához. Az önkormányzat által felújított közösségi ház és a civil kezdeményezésre nyílt mérlegmúzeum mellett a kemenceházzal együtt igazi közösségi színtér alakult ki Döröskén - hangsúlyozta.  

Forrás: Szendi Péter

A hely szellemére, ami Döröskét jellemzi utalt V. Németh Zsolt államtitkár avatóbeszédében, majd hozzátette: - Ekkora faluban nem valami hatalmas szabadidőközpontot kell csinálni, versengve akár nagy településekkel, városokkal, hanem megtalálni a karakternek megfelelőt. Ezzel az épülettel, a módszeres építkezéssel, ami itt folyik, ez sikerült - adott hangot elismerésének az államtitkár. Kitért arra is: - Kopnak ki az életünkből azok a szokások, amik régen természetesek voltak. Kézmozdulatok. Például a a magyar ember megszegett egy kenyeret, előtte egy keresztet vetett rá. De a szeletelt kenyérre, hogyan? Vagy a francia bagettre, hogyan? - fogalmazta meg V. Németh Zsolt gondolatát, rámutatva a helyi értékek megőrzésének fontosságára: tennünk kell azért, hogy továbbra is részei maradjanak mindennapjainknak. - A kemence évtizedekig kikopott az életünkből - hallottuk az államtitkártól, aki szerint amit ma nem tudunk családi körülmények között megélni, akkor azt megtesszük egy közösségben: egy falu közösségében, egy baráti közösségben. Ennek a lehetőségét kínálja fel a kemencével a faluszépítő egyesület Döröskén. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában