Első napirendi pont

2023.05.25. 11:02

Közgyűlés: több bűncselekményt regisztráltak Szombathelyen, de biztonságos a város

A polgárok szubjektív biztonságérzetét befolyásoló bűncselekmények - rongálások, garázdaságok - száma ugyan több mint 35 százalékkal emelkedett, ennek ellenére még mindig biztonságos város Szombathely - a Szombathelyi Rendőrkapitányság 2022. évi közbiztonsági beszámolóját vitatta meg csütörtöki ülésén első napirendi pontban a közgyűlés. A dokumentumot egyhangúlag hagyták jóvá.

Tömböly Ágnes

Forrás: Cseh Gábor

Szombathelyi Rendőrkapitányság 2022. évi közbiztonsági beszámolójának értékelésével kezdődött a csütörtöki közgyűlés. A dr. Gulyás Ferenc r. ezredes, szombathelyi rendőrkapitány által jegyzett dokumentumból megtudtuk: az Egységes Nyomozó Hatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika (ENYÜBS) országos adatai alapján az ismertté vált bűncselekmények száma 18 százalékkal emelkedett az előző évhez képest. Még aggasztóbb képet festhet a rendőrkapitányi beszámolóban álló mondat: "A polgárok szubjektív biztonságérzetét alapvetően befolyásoló, közterületen elkövetett bűncselekmények száma 433-ról 591-re emelkedett (+ 36,48 %). Az emelkedést elsősorban a rongálások és a garázdaságok számának növekedése okozta."

Szóbeli hozzászólásában dr. Gulyás Ferenc rámutatott: semmi rendkívüli nincs abban, hogy emelkedett a bűncselekmények száma, így emlékeztetett a Covid-járvány alatti korlátozásokra is. Külön felhívta a figyelmet az internetes csalások elharapódzására: tavaly már több mint 300 esetet regisztráltak. 

A majálison történt viperás támadásról 

Tizenkét képviselői hozzászólás után dr. Gulyás Ferenc úgy reagált:  - Ez a beszámoló nemcsak lezárása az évnek, hanem feladatokat határoz meg számunkra az idei évre is.

A belterületi sebességméréstől kezdve a Derkovitson tapasztalt parkolási problémák, a drogterjesztések és a rendőri jelenlét is témát adott - ezekre a jövőben még jobban odafigyelnek. Mint ahogy szó esett az Éljen Szombathely Egyesület által szervezett majálisról is, ahol viperával támadtak gyermekei előtt egy édesanyára. - Ha történik egy esemény, ami nagyobb felzúdulást kelt, azt le kell reagálni. Akik azt elkövették, azokat kollégáim a legrövidebb időn belül elfogták - hallottuk dr. Gulyás Ferenctől. A közgyűlés frakciói megköszönték a szombathelyi rendőrök áldozatos munkáját, majd a közbiztonsági beszámolót egyhangúlag hagyták jóvá a képviselők. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában