Találkozó

2023.05.28. 10:53

Ma van a Hősök napja – a Grádics Egyesület és a vitézi rend nemzetközi találkozót szervezett

Hej fiúk, az élet mégiscsak szép! címmel jelent meg vitéz Lakatos Ferenc ezredes hadi naplója. A kötetet az arany vitézségi éremmel kitüntetett katonák leszármazottainak találkozóján mutatták be szombaton az egykori huszárlaktanya parancsnoki épületében.

EB

Fotó: © Cseh Gábor

Az első világháborúban az egyszerű katonáknak és tiszthelyetteseknek adható legmagasabb kitüntetés volt az arany vitézségi érem, összesen 1568-an kapták meg. Az elismerés annak járt, akinek a nevéhez valamilyen nagyszerű harci esemény, tény kötődik: például megfordított egy reménytelennek hitt ütközetet, értékes hadizsákmányra tett szert, vagy sokak életét megmentette a fronton. A Hadtörténeti Múzeumból indult a kezdeményezés, a folyamat Fülöp András hadszíntérkutatónak, a Grádics Egyesület vezetőjének gondozásában csúcsosodott ki: 38 vitéznek tudják a jelenkorig követni leszármazottait a Dunántúlon. 

Az ország minden pontjáról érkeztek vendégek a szombati találkozóra, amelyen a vitéz Lakatos Ferenc hadinaplójából készült kötetet is bemutatták - a könyvet Tóth Róbert ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Köszöntőt mondott vitéz Kovács Jenő törzskapitány.  

A Grádics Egyesület és a Szent György Lovagrend egy évtizede kutatja az első világháború hadszíntereit, katonatemetőit. A Hősök napja alkalmából szervezett nemzetközi találkozó szentmisével folytatódott a Szent Márton templomban, majd fellépett az olaszországi Nemzeti Hegyivadász Társaság Oderzoi Kórusa.  

Vasárnap a Március 15-i téren folytatódik a megemlékezés, majd koszorúzás és a Császári és királyi 11. Huszárezred egykori laktanyájának megtekintése szerepel a programban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában