Nagy siker

2023.05.14. 18:29

Mint János vitéz, kiállták a próbatételeket – Vasárnap bemutatkoztak a sitkei színjátszó gyerekek - fotók

Petőfi Sándor János vitézének magukra szabott negyvenperces verzióját vitték színpadra a sitkei gyermek színjátszók. Vasárnap délután a művelődési házban mutatkoztak be a közönségnek nagy sikerrel.

Tóth Kata

Forrás: Szendi Péter

A verses mesét – a Sitkei János vitézt – Döme Zsuzsa írónő alkalmazta színpadra. A naiv hőstörténetet, amelynek végén abűnösök elnyerik büntetésüket, az erényesek pedig megérdemelt jutalmukat, Meskó Krisztián rendezte. A ferrumos (Ferrum Színházi Társulás) múlttal rendelkező népművelő 2022 februárjában kezdett foglalkozni a sitkei gyermekekkel. 

Heten – öt lány és két fiú: Garai Léna, Mórocz Lolita, Pup Leila, Pup Liliána, Sebesi Gréta, Mesterházi Csanád és Mesterházi Zalán – jelentkeztek a színjátszókörbe. Tizenegy éves a legfiatalabb, 15 éves a legidősebb – Meskó Krisztiánnal műhelymunkával, beszéd- és szituációs gyakorlatokkal alapoztak. Mindannyian szerepet kaptak a darabban, amelynek az ötlete tavaly a Petőfi-emlékév kapcsán jött azzal, hogy színpadi produkciók létrejöttét is támogatta a Nemzeti Kulturális Alap. 

A gyerekek szinte végig színpadon vannak: a tárgyakat, élőlényeket, boszorkányokat, óriásokat is maguk játsszák, és óriási koncentrációt igényel tőlük a játék. A szinte másodpercnyi pontossággal kimért előadásban mindennek stimmelnie kell: a hanghatásoknak, a bejátszásoknak – a darabbéli János vitéz kivetített szereplőkkel beszélget – a színpadi jelenlétnek, az átöltözéseknek.

A rendező külön kiemelte a darabban közreműködők segítségét, akik hangjukat, nevüket, munkájukat adták a filmrészletekhez. Az óriások, a zsiványok, a huszárok a vásznon szerves részét adják az előadásnak, amelyben a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület tagjai, magánszemélyek, volt színjátszótársak, kollégák is részt vettek. A filmfelvételeket az egyik vasi stúdióval készítették. Csollány Csaba keze munkáját dicsérik a díszletelemek. A technikus Poór Márton a hangosításért és a fényért felelt. Gróf Lászlóné Erika, a sitkei művelődési ház vezetője a rendező munkatársaként adott nélkülözhetetlen segítséget. A darabot, ami a részt vevő gyerekeknek láthatóan bátorságot, kiállást, egymásra odafigyelést és önismeretet is adott – a kemenesmihályfai, rábapatyi, vásárosmiskei és nagysimonyi közönség is láthatja nyár elején.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában