Csütörtökön tetőzhet

2023.05.16. 11:29

Éjjel újra vízszint-emelkedés várható Rábán - Árvízvédelmi készültség elrendelésére került sor - fotók, videó

Tóth Judit

Fotó: Unger Tamás

16.30

Kíváncsiak voltunk, várhatóak-e áradások a kisebb vármegyei vízfolyásokon is. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság pontos tájékoztatást keddre ígért, így azon települések vezetőinél érdeklődtünk, amelyek érintetté válhatnak egy áradás során. Takács Gyula, Felsőcsatár alpolgármestere elmondta: kedden délelőtt ellenőrizte a településen folyó Pinka vízszintjét, ami, mint elmondta, egyelőre nem aggasztó. - Mióta leszabályozták, azóta a nagyobb esőzésekkor is hamar lehúzódik a víztömeg a patakon. Ha aggasztó lenne a helyzet, az meglátszódna a Kisnarda felől érkező kispatakon is, de egyelőre nincs így – nyilatkozta.

- Egyelőre nem kaptunk tájékoztatást a Katasztrófavédelemtől azzal kapcsolatban, hogy radikális vízszintemelkedéstől kellene tartanunk a Gyöngyösön – tudtuk meg Básthy Bélától, Kőszeg polgármesterétől, aki azt is elmondta: bár minimálisan megemelkedett a patak vízszintje, de szerinte most sokkal inkább eloszlott a lehullott csapadék mennyisége, mint az áprilisi nagy esőzésnél.

15.30 

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság előrejelzése szerint Szentgotthárdon szerdán, Körmenden csütörtökön, Sárváron szombaton tetőzik a Rába fokozatot meghaladó vízállással. Hétfő este 300 centiméteren tetőzött a Rába Körmendnél, majd kedd délelőttől folyamatos apadás volt tapasztalható a folyón. A keddre előrejelzett csapadék hatására az apadások megálltak, és újabb árhullámok képződnek a vízfolyásokon, így a Rábán is. A Hydroinfo előrejelzése alapján a Rábán Szentgotthárdon május 17-én, szerdán a déli órákban II. fokot meghaladó vízállással tetőzhet a folyó. Körmenden csütörtökön, a reggeli órákban II. fokot meghaladó vízállás mellett várható a tetőzés, Sárváron pedig szombaton, a déli órákban I. fokot meghaladó vízállással.

Szerda reggelig területi átlagban az alábbi csapadékot valószínűsítik a Rába vízgyűjtőjére: a Raab és a Lapincs területén 40-45 mm, a Pinkán és Strémen 45-50 mm, (magyar területen 40 mm), a Gyöngyösön és Répcén 45-50 mm csapadékkal kell számolni. 

15.00:

Mától a védekezésre való felkészülés érdekében I. árvízvédelmi készültségi fokozat elrendelésére került sor a 06.02. számú körmendi árvízvédelmi szakaszon. A teljes 06.02. számú körmendi árvízvédelmi szakaszon a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kirendelt szakemberei a fokozatnak megfelelően folyamatos járőr és figyelőszolgálatot látnak el, zsilipek zárását, nyitását, vízzáróságuk ellenőrzését végzik.  A Büdös-ároknál már hajnalban megkezdődött a szivattyús csapadékvíz átemelés a Rábába. A Rába menti települések - Szentgotthárd, Csörötnek, Magyarlak és Körmend - polgármesterei az árvízi eseményről és a várható helyzetről folyamatos tájékoztatást kapnak. Az Igazgatóság a kisvízfolyásokon levő erőművek kezelőivel felvette a kapcsolatot, és tájékoztatást adott a várható csapadékról és egyeztetett a szükséges zsilipkezelésről.

11.00:

 

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Izgatóság kedd délelőtti előrejelzése szerint a Rába csütörtökön reggel tetőzik Körmendnél, a korábban jelzett 450 centiméter helyett alacsonyabb, 400 centiméteres vízállással.  

Hétfőn 300 centiméteren tetőzött a Rába Körmendnél, most apadás tapasztalható. kedd este, éjjel azonban ismét vízszint-emelkedéssel kell számolni. A tetőzést még mindig csütörtök reggelre várják, a jelzetthez képes alacsonyabb, körülbelül 400 centiméteres vízállással, ami még mindig másodfokú készültséget jelent.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában