Hősök napja

2023.05.29. 07:00

Örök dicsőség a hősi halottaknak - Kőszegen a Hősök kapujánál emlékeztek - fotók

Kőszegen László Attila, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Nyugat-dunántúli Régió vezetője mondott ünnepi beszédet vasárnap este.

BTK

A magyar hősök emléknapján nagyapáink, édesapáink világára kell emlékeznünk, akik sorsuknak tekintették, ha kiesett kezükből a fegyver, mondta, majd az 1. világháború előzményeit és a kőszegi vonatkozásokat is említette: „Kőszeg városa talán még a hadüzenet előtt megérezte, hogy feladata van. 1914. június 26-án megkezdték a tartalék hadikórház szervezését. Az intézkedés alapján 150 fő elhelyezését kellett biztosítani. Az első sebesültek augusztus 31-én érkeztek a Kőszegi Betegház Egyesület Kórházába, mely 1917. február 21-ig működött. Az ország veszteségeinek tételes említése után a helyiekre tért: az elcsatolt területek miatt gazdaságilag nehéz helyzetbe került a város.

Kőszegen a Hősök kapuja építése 1932 márciusában kezdődött, és május végén Horthy Miklós kormányzó avatta fel. Az emlékhely jelképpé vált, mondta. Hozzátette: az emlékezésnek az ad igazi értelmet, ha a jövőben is lesznek olyan nemzedékek, amelyek méltó módon teljesítik az elődök örökségét. 

Az ünnepségen közreműködtek a MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred díszőrei.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában