Egyfecske

2023.05.30. 18:37

Szülinap helyett fejlődésnap

Horváth Nikoletta

Egy könyvben olvastam azt a gondolatmenetet, hogy a születésnap megünneplése tulajdonképpen felesleges. Mert az idő telik, az öregedés ebben az értelemben megállíthatatlan, azaz ha az égvilágon semmit sem teszünk, akkor is elrepülnek fejünk felett az évek. De mi lenne akkor, ha a fejlődésünket ünnepelnénk meg? Amikor azt érzékeljük, hogy igen, most valami megváltozott bennünk, mégpedig végérvényesen. 

Miért nem azt ünnepeljük inkább, hogy miben vagyunk jók és egyre jobbak? Igazság szerint én azt vallom, hogy az öregedés miatt bánkódni olyan, mintha azon sajnálkoznánk, hogy élünk. A holtak nem ráncosodnak, ez tény, de vajon tényleg szívesebben választanánk ezt a fajta konzerválódást? Valószínűleg nem. Pedig amikor valaki azért siránkozik, mert újfent itt a szülinapja, akkor kicsit olyan, mintha azon panaszkodna, hogy a fene vinné el, még mindig él. Tőlem ez nagyon távol áll, s nem hiszem, hogy pusztán csak azért, mert az egészségem már idő előtt megrendült, így minden újabb esztendő, sőt minden nap valódi ajándék. De ez a fejlődésnap nekem is tetszik. Vajon mi az a következő lépés, amelyet megtehetünk, amelyet aztán megünnepelhetünk?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában