Kijáró

2023.05.14. 14:36

Tizenháromezer népdalt jegyzett le élete során - Horváth Károly népzenekutatóra emlékeztek Lendván

Születésének kilencvenedik, halálának huszonötödik évfordulóján idősebb Horváth Károly népzenekutatóra emlékeztek a lendvai Városi Színház- és Hangversenyteremben. A zenekutató elhivatott volt a népzene és népdalkincs, valamint a kihalófélben lévő népi szokások összegyűjtésében. Gyűjtéseit a mai napig nagy előszeretettel éneklik a muravidéki népdalcsoportok.

Tóth Judit

Forrás: Meszelics László

Idősebb Horváth Károly 1933. október 18-án született a Sopron vármegyei Szakony községben.  Az általános iskola elvégzése után a soproni tanítóképzőbe jelentkezett, ahol 1953-ban végzett. A képzőben különösen a művészeti tárgyakban jeleskedett. Gyakorlóévét Zala vármegyében, Nován töltötte, majd Hernyékre helyezték: igazgató-tanító lett, összevont felső tagozatot tanított 7 évig. Ott kezdett behatóan foglalkozni népzenegyűjtéssel is. 

Ezt a tevékenységét később a környező községekre, majd a Magyar Tudományos Akadémia megbízásából a Muravidékre is kiterjesztette. A gyűjtést Zalában negyven, a Muravidéken harminc éven át végezte, ennek köszönhetően mintegy 13 ezer zalai és muravidéki népdalt jegyzett le. Ebből közel 400 zeneszám a muravidéki örökséget gyarapítja. 

A zenekutató igazi közösségszervező is volt, magyarországi csoportjai mellett vezette a csentei, felső- és alsólakosi, valamint a petesházi pávaköröket és műsorokat szerkesztett. Olyan szakmai tudással rendelkezett, hogy mindenkiből ki tudta hozni a legjobbat. Hagyatékát két éve digitalizálták és kutathatóvá tették. A Muravidék autentikus népzenéjére koncentráló, tízezernél is több népdalt magába foglaló anyag jelentős része egy szlovén-magyar európai uniós pályázatnak köszönhetően vált elérhetővé.

A kilencven éve született, huszonöt éve elhunyt idősebb Horváth Károlyra több mint kétórás műsorral emlékeztek a lendvai Városi Színház- és Hangversenyteremben. Felléptek a muravidéki kétnyelvű általános iskolák népdalkörei, a muravidéki népdalkörök és a völgyifalusi Pünkösdi Rózsa Citerazenekar, Kološa Tanja népdalénekes, a Csesztregi Pávakör és a Csatári Népdalkör, az Új Muravidék citeraegyüttes, ifj. Horváth Károly, népzenész, valamint Hunyadi Péter népzenész, a Petőfi Program ösztöndíjasa. 

Az est fénypontjaként, a világhírű Sebestyén Márta, népdalénekes, Kossuth-díjas előadóművész adott műsort művésztársával Andrejszki Judit, Liszt Ferenc-díjas előadóművésszel. Az emlékestet táncházzal zárták a Bánffy Központban, a muzsikát a Zala Együttes szolgáltatta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában