A város egykori mecénása

2023.05.02. 20:00

Visszakapta régi nevét a Zrínyi utca - Könyvbemutató, zsinagógakoncert is színesítette a Schey Fülöp-emléknapot - fotók

Schey Fülöpre, a város egykori mecénására, a zsinagóga építtetőjére, a helyi polgárság kiemelkedő alakjára emlékeztek kedden Kőszegen. Ismét Schey Fülöp nevét viseli a korábbi Zrínyi Miklós utca.

Tóth Kata

Forrás: Unger Tamás

Emlékirat, nyomozó munka és politikatörténet elegye a színes és megindító családi krónika, Kathy Henderson könyve. A Londonból érkezett szerzőt – a Schey család tagját – Mátay Mónika és Pók Attila történészek, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) kutatói kérdezték a délelőtti könyvbemutatón az Európa-házban.

A délutáni avatón Kathy Henderson a család nevében megköszönte, hogy az utca visszakaphatta régi nevét. Mint mondta, véletlenek sora vezetett első, 2011-ben tett kőszegi látogatásától a mai napig, majd Schey Fülöp életútjáról beszélt: arról, hogyan vált sikeresüzletemberré és nemeslelkű, karitatív emberré, akit, bár vállalkozásai Bécshez kötöttek, egész életében megtartotta kőszegi lakhelyét. 1859-ben magyarországi zsidóként elsőként kapott nemesi címet, később a bárói rangot is elnyerte – nemcsak az uralkodóhoz való hűsége miatt, hanem, mert felekezetre való tekintet nélkül segített a rászorulóknak. Életműve emiatt aktuálisabb, mint valaha, mondta.

– Ma emlékezni jöttünk össze itt, a múlt egy elveszettnek gondolt darabját visszaállítani, megtalálni az elveszettnek hitt időt és azokat, akikkel közös a történetünk – kezdte köszöntőjét Miszlivetz Ferenc, az FTI-iASK főigazgatója. Schey Fülöpről azt mondta: a változó idők új szelei mellett kitartása, kereskedői és pénzügyi tehetsége, társadalmi elköteleződése, felelősségtudata segítette, az, hogy visszaadjon sikereiből közösségének.

Beszédében a polgármester úgy fogalmazott: – Egy kicsiny mellékutcában állunk, amelynek azonban nagy szerepe van akkor, amikor Kőszeg város visszatérését tervezzük a város saját történelmének főutcájára. Az utca ma visszakapja a templom építtetőjének nevét. Jelentős, engesztelő lépést teszünk meg ezzel: kezet nyújtva mindazok felé, akiket a város vagy a felette zajló történelem a 20. században évtizedekre kizárt a város építéséből.

A nap zárásaként a Budapesti Fesztiválzenekar Kamaraegyüttese adott hangversenyt a zsinagógában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában