Árvíz

2023.06.08. 15:11

A Rába Körmendnél szerda késő este tetőzött, Sárvárnál péntek délelőttre várják a tetőzést - fotók

Körmendnél a Rába az előre jelzettnél később és kissé magasabb vízállással szerda este 20.30-23.15 óra között tetőzött 344 centiméterrel.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

Az elmúlt napok időjárását a záporok jellemezték. Vasárnap a Rába vízgyűjtőjére 10-30 mm, hétfőn pedig 5-30 mm közötti csapadék hullott. Hétfőn a Répce kapta a nagyobb terhelést, ott 25-30 mm eső esett, míg a többi részen 5-20 mm közötti mennyiségek voltak jellemzőek. Kedden is folyatódott a záporos idő. A délutáni óráktól intenzív záporok-zivatarok alakultak ki. 

A zivatarosság elsősorban az osztrák-magyar határmenti térséget érte, itt egy-két óra alatt helyenként 30-40 mm is csapadék hullott, jellemzően egészen éjfélig. A kifejezetten intenzív szakasz 18-22 óra között volt. Szerda reggelig a Rába felső szakaszára 20-30 mm, a középsőre 10-20 mm, az alsóra 20-45 mm csapadék esett. A Pinka, illetve a Strém felső vízgyűjtőjén 10-20 mm, a középső és határmenti szakaszán 30-55 mm esett. A Gyöngyös és a Répce vízgyűjtőjén 10-15 mm esőt mértek.

Szerdán is a záporok voltak jellemzőek, szeszélyes volt a területi eloszlás, de a keddihez hasonló nagy csapadékmennyiséggel nem kellett számolni. A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban nem nagyon változik a légköri felállás, marad felettünk az instabil, nedves levegő. Ennek köszönhetően erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, amikből többször és többfelé várhatók további záporok. Vasárnapig minden nap számítani kell csapadékokra, jellemzően záporok formájában. Területi átlagban napi 5-10 mm-t jeleznek előre.

Aktuális helyzet Rumnál
Fotó: Szendi Péter

A vasárnap és hétfőn lehullott csapadékokból Szentgotthárdon csak két kisebb vízszintemelkedés alakult ki. Kedden a késő délutáni, kora esti órákban rövid idő alatt lehullott csapadékok megállították az apadást és ismét áradni kezdett a folyó ebben a szelvényben. Szerda hajnalban egy és öt óra között között tetőzött a folyó 166 centiméterrel. Ezt követően apadás jellemezte a vízfolyást, ma reggelre már 1,5 méterrel csökkent a vízszint.

A Rába Csákánydoroszlónál a keddi csapadék hatására szerdán 15-16 óra között tetőzött 111 centiméterrel. Körmendnél a folyó vízszintje a vasárnap-hétfői csapadékból összesen 0,8 métert emelkedett, és éppen csak apadni kezdett, amikor érkezett az újabb árhullám, először a Pinka és a Strém felől. Ennek hatására szerdán hajnali 2 órakor leállt az apadás és ismét áradás kezdődött a folyón. Szerdán a térségbe a délutáni órákban többször hullott rövid ideig tartó zápor - összesen 10 mm -, így a folyó az előrejelzettnél később és kissé magasabb vízállással szerda este 20.30-23.15 óra között tetőzött 344 centiméterrel. Csütörtök reggelre viszont már 30 centit apadt.

A keddi csapadéknak köszönhetően a Pinka Felsőcsatáron 293 centiméterrel tetőzött szerdán hajnali két órakor. A Pinkaág Kemestaródfa szelvényben 403 centiméterrel tetőzött szerdán 13 órakor.

A Rába vízgyűjtő vízfolyásain a szerdai csapadékok jelentősebben nem befolyásolták a vízjárást, helyenként kisebb vízszintemelkedés előfordult, de ezek jellemzően csak lassították az apadás ütemét.

Az árhullám Sárvár térségébe ellapulással érkezik, fokozatot elérő vízállások kialakulására nem számít a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A Rába tetőzése Sárvárnál péntek délelőtt várható 85 cm körüli vízállással.

Előzmény:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában