Átadó

2023.06.08. 09:00

Átadták a megújult plébániát Apátistvánfalván - fotók

A külső után megújultak a Harding Szent István-templom mellett található plébániaépület belső terei is.

Tóth Judit

Az átadóra Soltész Miklós államtitkár (jobbra) is eljött

Forrás: Szendi Péter

A felújításra az Országos Szlovén Önkormányzat nyert 18,8 millió forintos támogatást a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Soltész Miklós döntése alapján a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től. A szerdai átadóünnepségen az államtitkár méltatta az egyes nemzetiségek – köztük a szlovén nemzetiség – munkáját, külön köszöntötte Kissné Köles Erika nemzetiségi szószólót. – A szlovén Rába-vidék a kommunizmus alatti elzártság után végre visszakerült régi, méltó helyére. Ha egy nemzetiség fenn akar maradni, akkor a hitben, az oktatásban, a nyelvben és a kultúrában kell erősnek lennie.

A plébániaépület először kívülről, majd belülről is megújult, és nemcsak a zarándokokat, turistákat szolgálja, hanem a helyieket is – hangsúlyozta Soltész Miklós államtitkár az ünnepélyes átadón tegnap délután. Holecz Károly, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke arról beszélt, hogy az egyházak jelentős szerepet töltenek be a nemzetiségek indentitásának megőrzésében, erősítik a kultúrát, ezzel együtt a megmaradást is segítik. -A testi egészségünk mellett a lelki egészség is nagyon fontos, kívánom, hogy az Apátistvánfalvára érkezőket megérintse a hely szellemisége – mondta az elnök a teljes belső felújításon átesett plébániaépület előtt. Az átadó előtt szlovén és magyar nyelvű szentmisét tartottak, amelyen Apátistvánfalva plébánosa, Tóth Tibor mellett jelen volt Bodorkós Imre, Szentgotthárd, valamint Dejan Horvat, Markovci plébánosa is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában