Juniális

2023.06.03. 18:37

Gyermeknapot tartottak, kitáncolták a májusfát, Petőfi Sándorra emlékeztek és kommunális eszközöket adtak át a gyanógeregyeiek - fotók

Juniális címmel négyes ünnepet ültek a gyanógeregyeiek: gyermeknapot tartottak, kitáncolták a májusfát, a kétszáz éve született nagy költőre, Petőfi Sándorra emlékeztek és átadták az új kommunális eszközöket is, amelyek megvásárlásához a Magyar Falu Program nyújtott támogatást, mintegy 15 millió forint értékben.

Forrás: Szendi Péter

A felújított orvosi rendelő mögött felállított rendezvénysátorban elsőként Sejber Tiborné polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. - Ünnep ez a mai nap településünk számára. Gyanógeregye község önkormányzata 2021-ben pályázati forrást nyert kommunális eszközök beszerzésére. Négy gépet vásároltunk: egy harminc lóerős traktort, egy pótkocsit egy szárzúzót és egy ágaprítót. A projekt legfőbb célja az volt, hogy gépi erővel lehetővé váljon a parkok, közterületek, játszóterek karbantartása, idő és költséghatékony módon - mondta a polgármester, majd arról is szólt, hogy a magyar kormány és V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő támogatásának köszönhetően tizenhárom év alatt húsz pályázaton szerepelt sikeresen a község önkormányzata. A polgármester ezután emlékplakettet adott át Balázs Csabának és Hersits Lászlónak, akik önzetlen tevékenységükkel, magas színvonalú szakmai munkájukkal hozzájárultak Gyanógeregye fejlődéséhez. 

V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője ünnepi beszédében így fogalmazott: Gyanógeregye egykori álmaiból mára több is valósággá vált. Nem voltak ezek nagyratörő álmok, csak éppen olyanok, amelyek egy ilyen kicsi, de élettel teli és összetartó közösség számára nélkülözhetetlenek a színvonalas hétköznapokhoz, a közösségi rendezvényekhez, a hagyományőrzéshez. Ilyen volt a művelődési ház és az orvosi rendelő felújítása vagy éppen a Lunkányi-örökség ápolása. Tíz évvel ezelőtt arról beszéltem a településen, hogy hiszek a gyanógeregyeiek játékos kedvében. Azóta sem kellett csalódnom. A játékosság azóta is része a település életének. Ez nemcsak a vidám rendezvényekben, a társasjáték vetélkedőn, a szüreti mulatságon, a kézműves foglalkozásokon vagy a juniális ugrálóvárában mutatkozik meg, hanem abban az értelemben is, ahogyan a neveléstudomány professzora beszél a játékos kedvről, aki szerint játszani annyit tesz: cselekedni tudatosan, örömmel, és annyira elkötelezetten, mintha az ember tudná, mit hoz a jövő. Én ezt az elkötelezett, tudatos, örömteli cselekvést azóta is látom a település vezetésének és lakóinak minden lépésében. Abban, ahogyan élnek, ahogyan a nehézségekkel megküzdenek, ahogyan a problémákra megoldásokat találnak ki - mondta a képviselő. 

A beszéd után a kommunális eszközök átadására került sor. A gépeket és azok használóit Julio atya áldotta meg, majd kultúrműsor következett. A Gárdonyi Géza Általános Iskola második osztályos tanulói Hersits Anikó tanítónő vezetésével kitáncolták a májusfát. Este a batyus mulatság tűzijátékkal zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában