Verseny

2023.06.06. 20:00

Ifik a vízparton - Általános Iskolások horgászversenye Vaskeresztesen: egyre népszerűbb a sportág - fotók

A Sárvári Gárdonyi Géza Általános Iskola HORG-ÁSZOK csapata nyerte a 18. Vasi Vizeken-Decathlon Általános Iskolai Horgászvetélkedőt. A helyszíni döntőt kedden tartották Vaskeresztesen – a felhős, szélcsendes időben kapásból nem volt hiány.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Cseh Gábor

Hány bajusz szála van az aranykárásznak? Melyik halnak van a legtöbb szálkája a felsoroltak közül? Többek között ezekre a kérdésekre is tudniuk kellett a választ az ifjúsági horgászverseny döntőseinek. Az elméleti feladatsor a jelenlegi horgászszabályokra és a vasi sajátosságokra is kitért. A teszt kitöltése után kezdődött a halfogó verseny. A borús időben elkelt a kiskabát, de ez sem a versenyzőket, sem a halakat nem zavarta. A szemerkélő esőben folyamatos volt a kapás. - Bedobjuk a botot és már jön és harap is a hal. Ez így két bottal egyszerre elég nehéz, ilyen helyzetben még nem voltunk - mesélte Németh Kornélia, a Sárvári Gárdonyi Géza Általános Iskola versenyzője. A hatodikos lány elmondta: kukoricával, csontival beetettek, a horog végére pedig aromával befújt giliszta került. Összeszokott mozdulataik elárulták, nem először versenyeznek együtt. Visszatérőként érkezett a szombathelyi Gothárd Jenő Általános Iskola Halrudacskák csapata is, a fiúk szintén élő csalival próbálkoztak. A hetedik osztályos Borsics Ferenc azt mesélte: szívesen pecázik, ha teheti, hétvégenként is kijár a vízpartra.

– A természet szeretetétől és tiszteletétől kezdve az összpontosításig sok mindenre megtanít a horgászat - hangsúlyozta Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke, aki szólt arról is: ez volt a 18. verseny, és éppen ennyi ideje, hogy “bevitték” a horgászatot a vasi iskolákba. Előbb csapatvezető tanárok segítségével ismerkedtek a diákok az alapokkal, négy éve a Magyar Országos Horgász Szövetség támogatásával szakköröket tartanak az érdeklődők számára - jelenleg mintegy hat szakkör fut a vármegyében, de hamarosan tovább bővül a partneriskolák névsora. A szervezet biztosítja a szükséges könyveket, munkafüzeteket, eszközöket. Puskás Norbert kitért arra is: az elmúlt napokban nagy port kavart a hír, miszerint “tananyag” lehet a horgászat az iskolákban, pedig mindössze arról van szó: sok más szakkörhöz hasonlóan ez a (szabadidő)sport is választható lenne – ahogy sok helyen egyébként már eddig is. – A szakkörökön a tanterembe nem halat pucolnak és nem etetőanyagot kevernek be a diákok, hanem minden olyan elméleti alaptudáshoz hozzájutnak, amelynek birtokában horgász vizsgabizonyítványt szerezhetnek és amelynek birtokában szabályosan, korszerűen, környezetbarát módon pecázhatnak – szögezte le Puskás Norbert, MOHOSZ alelnök, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában