Programok

2023.06.02. 09:00

Itt a nagy hétvégi programajánló: az összetartozás napját ünneplik Vas vármegyében is

A nemzeti összetartozás napján a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékezik a magyarság. A szerződést a felek 1920. június 4-én 16:32-kor írták alá a versailles-i Nagy-Trianon kastély 52 méter hosszú és 7 méter széles folyosóján, a La galérie des Cotelle-ben. A június 4-ei nemzeti emléknap kapcsán vármegyénkben is több helyen tartanak megemlékezéseket a békediktátum 103. évfordulóján.

Polgár Patrícia

Az ország legnagyobb trianoni keresztje magasodik a táj fölé a Ság hegyen, amelynek krátere bazaltbányászat révén keletkezett

Forrás: VN/archív

Fotó: Benkő Sándor

Trianon évfordulója egyben az összetartozás napja is - Június 4-én megemlékezéseket tartanak, sokfelé tüzek is lobbannak

SZOMBATHELY 
A Szent István Parkban található I. világháborús emlékműnél tartanak városi megemlékezést vasárnap 10 órától. Ünnepi műsort ad az Oladi Általános Iskola. 

KŐSZEG 
A Kőszegi Polgári Kaszinó szervezésében tartanak ünnepséget Népek Krisztusa, Magyarország címmel. Az emlékezők vasárnap 15 órakor találkoznak a Koronaőrző-bunkernél, ahonnan a keresztúton felmennek a Kálvária-templomhoz, majd a Trianon-kereszthez. A megemlékezés a Trianon-keresztnél 16.32-kor kezdődik, beszédet mond Nagy Szilvia Andrea domonkos nővér. Közreműködnek a Kőszegi Vonósok. Június 5-én, hétfőn városi megemlékezést is tartanak Kőszegen, az Országzászlónál. 

SÁRVÁR 
Az önkormányzat június 4-én 17 órakor tart megemlékezést a Hild-parkban található Országzászlónál. Közreműködik a Sárvári Néptánckör Egyesület, valamint Ódor Viktória és TakácsReichardt Gabriella, a Nádasdy Kulturális Központ munkatársai. 

CELLDÖMÖLK 
A Ság hegyen, Magyarország legnagyobb Trianoni emlékkeresztjénél szentmisét celebrál 14 órakor Márfi Gyula ny. veszprémi érsek. Néhány éve hagyomány, hogy a nemzeti összetartozás napján fellobbannak az összetartozás lángjai a Kárpát-medence számos pontján. Celldömölk idén is csatlakozik a kezdeményezéshez. Kezdés 20 órakor. 

KÖRMEND 
Vasárnap 16.30- kor az Országzászlóhoz (Körmend, Dr. Batthyány utca– Rákóczi út sarok) várják az emlékezőket. 

KERKÁSKÁPOLNA 
Június 4-én, vasárnap 15 órakor tartanak a településen megemlékezést. Közreműködik a Nemeshodosról érkező Megmaradásunkért Kultúrcsoport Nagy Noémi vezetésével. Imádságot mond Márkus-Oroszi Dániel református lelkipásztor.

Egyéb programok:

Dalosok és kalaposok Bozsokon

A hétvégén, június 2–4. között tartják meg a 14. Bozsoki Kalapos Napokat, benne a dalostalálkozót. Pénteken 18.30-tól a kultúrházban fellép a Zetelaki Férfi Dalárda és a Bozsoki Dalárda, majd nóta- és dalverseny kezdődik. Az est nótázással zárul. Szombaton délután a gyermekeket várják programokkal a Kneipp-házban. 15 órától 16.30-ig a kalapot viselő gyermekek ügyességi feladatokban mérhetik össze rátermettségüket, 16.30-kor megválasztják a kalapos királyt. A délután során a kicsik a quillingtechnikával is megismerkedhetnek Németh Margit vezetésével. 17 órakor pedig a Mesekocsi Színház A didergő király című mesejátékával várják őket a kultúrházban. Vasárnap 8 órakor szentmise lesz a Szent Anna-templomban, aztán a millenniumi emlékműnél tartanak trianoni megemlékezést. 10 órakor vezetett túra indul a Kalapos-kőhöz.

© Unger Tamás
A kalapot viselő gyerekeknek ismét megrendezik az ügyességi versenyt
Forrás: Unger Tamás

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában