Hagyományőrző és interaktív programok

2023.06.06. 09:00

Májusfa kitáncolás és gyereknap Kissomlyón - fotók

Hagyományőrző és interaktív programok váltották egymást június első hétvégéjén Kissomlyón.

Kostyák Borbála

Forrás: Kostyák Borbála

Szombaton délután a májusfa kitáncolására került sor a kultúrház udvarán. Az összesereglett falubeliek egy felcsíki körtáncot – héjszát - ropva segítették a feldíszített fa kidöntését. Ezt követően az egyik helyi képviselő - Balogh Ferenc - által a falu közösségi kemencéjében omlósra sült tarját fogyaszthatták jóízűen a falu lakói, helyi borokat kortyolgatva közben.

Másnap délután a gyerekeké volt a főszerep. A meghirdetett gyereknapi program Tormássi Attila interaktív zenés-fizika show-jával kezdődött. A sportpályán ezután légvár és arcfestés várta a kisebbeket, míg az általános iskolások egy hét állomásos tudományos túrán vehettek részt. A falu pontjain hét kísérlet várta a lurkókat, melyekhez kapcsolódóan különféle küldetéseket kellett teljesíteniük. Az ifjú tudós kihíváson huszonnégy gyerek vett rész. Láthattak tojásból kibúvó fekete kígyót, táncoló buborékokat, három dimenziós képeket, egy másik helyszínen mágnespályán vezethettek végig egy figurát, valamint tűzcsóvával, lesüllyedő színes lufikkal és zenélő poharakkal is akadtak feladatok vasárnap délután. Az állomásokon a helyi közösség tagjai mutatták be a kísérleteket, melyekhez érdekes feladatok kapcsolódtak. Miután ezeket sikeresen teljesítették, a csapatok visszaérkeztek a sportpályára, ahol pizzázással és fagyizással folytatódott a gyereknap.

A programok zárásaként tombola sorsolásra került sor, melyet az egyik kissomlyói gyerkőc talált ki és szervezett meg, édesanyja segítségével. Mivel az időjárás is kedvezett, a résztvevők egytől egyig jól érezték magukat, s a gyerekek alig akartak hazamenni a jól sikerült délutánból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában