Fejlesztés

2023.06.05. 19:14

Mertek nagyot álmodni - Megújult a Nicki műgátat és a falut összekötő út - fotók

A vidékfejlesztés elsőrangú feladat - hangsúlyozta dr. Nagy István agrárminiszter az üdülőtelepet a faluval összekötő út ünnepélyes átadóján, hétfőn. A Vidékfejlesztési Programban támogatást nyert beruházás egyben szimbóluma is annak: kistelepülések is álmodhatnak nagyot.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Ohr Tibor

Közel három kilométeres út köti össze a Nick-Műgát üdülőtelepet a faluval: az elmúlt tíz évben - részben a megnövekedő forgalom, részben anyagi forrás hiányában - a burkolat állapota leromlott, balesetveszélyessé vált - idézte fel az előzményeket Csorba József polgármester, aki szólt arról is: sokáig keresték és végül 2021 júliusában a Vidékfejlesztési Programban találtak lehetőséget a felújítására. Az önkormányzat sikeresen pályázatott: mintegy 280 millió forintnyi támogatásból és 15 millió forintnyi önerőből duplájára szélesítették és megerősítették a 2,7 kilométeres szakaszt. Az út a mellette lévő mezőgazdasági vállalkozók közlekedését is biztosítja, a beruházás részeként nyolc burkolt útcsatlakozást és 44 behajtót is kialakítottak. - Ez a beruházás lehet példa arra, hogy kis települések is álmodhatnak nagyot, és megfelelő hozzáállással, szakmai csapattal, sok munkával és kitartással az álmokat valóra lehet váltani - fogalmazott Csorba József polgármester.  

Kellett egy kormány, amelyik meghallgatja a vidéket, amelyik meghallja a vidékiek hangját - ezt már Ágh Péter, Észak-Vas vármegye országgyűlési képviselője mondta. Kiemelte: a nickiekben megvan a tenni akarás és e két szándék összetalálkozásának már számos eredménye volt az elmúlt években: többek között jutott forrás az orvosi rendelő, a ravatalozó korszerűsítésére, utak felújítására. Ágh Péter utalt arra is, az összekötő út jelentősége túlmutat Nicken: a fejlesztés hozzájárulhat a település turisztikai szerepének megerősítéséhez, de az üdülőtelepen ingatlannal rendelkezők is örülhetnek. 

 - A vidékfejlesztés elsőrangú feladat a kormány számára. A vidékfejlesztés pedig nem csak az agráriumot jelenti. A vidéki élet életminőséget, presztízst jelent. Ennek azonban meg kell teremteni a feltételeit, például az utak rendbetételével - fejtette ki Nagy István agrárminiszter. Ennek az útszakasznak a felújítása a legjobb példa arra, hogyan tud a kormány segíteni. Az ilyen és ehhez hasonló beruházások úgy járulnak hozzá a gazdaságfejlesztéshez, hogy közben az életminőséget is javítják - tette hozzá az agrárminiszter, majd úgy fogalmazott: - a kormány számára nem csak térkép e táj.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában