Életet ment

2023.06.10. 09:00

Összefogásból fejlődött a répcelaki mentőállomás - több pénz gyűlt össze, mint remélték

Példás közösségi összefogásnak lehettek szemtanúi azok, akik az elmúlt hónapokban figyelemmel kísérték a répcelaki mentőállomás, egy mellkaskompressziós gép megvásárlására irányuló gyűjtését. Civil és önkormányzati adományokból, politikusi és céges felajánlásokból és a Mentésügyi Alapítvány támogatásával vásárolták meg a készüléket, amit a répcelaki mentők az átadót követően birtokba is vettek.

Polgár Patrícia

Forrás: VN

A szerkezet átadóján, pénteken, a répcelaki művelődési ház színháztermében  Szabó József, a város polgármestere az adománygyűjtő kezdeményezés hátterébe engedett betekintést a megjelenteknek. Elmondta: három hónappal ezelőtt  a Mentésügyi Alapítvány kezdeményezésére indították útjára az akciót, 1,5 millió forintos kezdő tőke felajánlásával. Eredetileg egy használt, 3,5 millió forintos készüléket szerettek volna megvásárolni, végül úgy alakult, hogy 5,2 millió forintért egy új, modernebb eszközt szereztek be. A polgármester köszönetét fejezte ki mindazoknak - répcelaki polgárok és vállalkozások, a környező települések önkormányzatai –, akik a sajátjukból adtak a köz érdekében. Hozzátette: a gyűjtést Ágh Péter országgyűlési képviselő és Kondora Bálint, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke is támogatta – ők az elsők között ajánlottak fel jelentősebb összeget. A magánadományokból 2,2 millió forint gyűlt össze, az új készülék megvásárlásához hiányzó részt az önkormányzat és a Mentésügyi Alapítvány további támogatással pótolta ki.

A készülék működését a répcelaki mentők közreműködésével Köcse Tamás vezető mentőtiszt mutatta be a közönségnek, akik megtudhatták: a gép feladata, hogy az életmentés során a beavatkozó személyt fel tudja váltani a mellkas kompresszió elvégzésében. Szavait követően a mentők egy újraélesztő bábun szimuláltak egy életmentési folyamatot, amely során a helyszín biztosítását és az egyéb megelőző beavatkozásokat követően működésbe helyezték a gépet: elsőként egy, a hát alá helyezhető „deszkát” tettek a bábu alá, amelynek a két végére csatlakoztatták az eszköz felső részét, a szilikonos elektróda pedig megkezdte a mellkaskompressziót.

Az átadón részt vett dr. Rosta Máté Tivadar, az Országos Mentőszolgálat Nyugat-Dunántúli Regionális Mentőszervezetének igazgatója, aki kiemelte: az eszköz segítségével az életben levés ajándékát adhatják vissza a mentők azon bajba jutott embertársaiknak, akik a keringésmegállás állapotába kerülnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában