Siker

2023.06.03. 10:44

Szombathelyi hallgató nyert első helyet az erdélyi Műszaki Tudományos Diákköri Konferencián

Jakab Flóra Panna az ELTE Savaria Műszaki Intézet duális gépészmérnöki szakának másodéves hallgatója első helyezést ért el dolgozatával Temesváron a májusban megrendezett Műszaki Tudományos Diákköri Konferencián.

Merklin Tímea

Jakab Flóra Panna a tanáraival, dr. Jánosi endrével és dr. Fekete Gusztávval; a kezében pedig egy 3D-s térdízületi protézis felső része van

Fotó: © Cseh Gábor

 


 

 

Flórát a tanárai, dr. Fekete Gusztáv és dr. Jánosi Endre menedzselték, hogy pályázzon azzal a kutatással, amibe általuk az egyetemen bekapcsolódhatott. Témája az, hogy az előrehaladott térdízületi kopás esetén jelentkező fájdalmat, funkcióvesztést és életminőség csökkenést teljes felszínpótló térdízületi protézis beültetésével lehet csökkenteni, visszaállítani és növelni. A térdprotézisek élettartama azonban véges, amelyet – a mechanikai tényezők közül a legnagyobb mértékben – a kopás tovább csökkent. A dolgozatban a térdprotézis méretének kopásra gyakorolt hatását vizsgálták. A témában megtalálható irodalmak száma viszonylag kevés, annak ellenére, hogy a kopással foglalkozó kutatások érvényességét nagyban befolyásolják e vizsgálatok eredményei. A kutatásban öt különböző méretű protézismodellen végeztek szimulációkat a térd mozgása során. A szimulációhoz egy „többtestdinamikai” szoftvert használtak, amellyel a térd teljes behajlítását, a guggolást, modellezték. A szimulációból kinyert adatokat feldolgozták, és egy modell révén meghatározták a kopást. 

© Cseh Gábor
Fotó: © Cseh Gábor

Flóra a celldömölki Berzsenyi gimnáziumba járt, matematika fakultációs volt, szerette a biológiát. A bátyja a szombathelyi kampuszon végzett, tőle hallott a gépészmérnökképzésről, és a duális képzést jövőképes elképzelésnek találta, hiszen így már az egyetemi években céges gyakorlatot szerezhet. Családja, gépész szakoktató édesapja is támogatta ebben. Biológia-szeretete az egyetemen összekapcsolódott a mechanika iránti érdeklődéssel, így szívesen kapcsolódott be a biomechanikai kutatásokba dr. Fekete Gusztáv és dr. Jánosi Endre szárnyai alatt. 

Fel sem merül benne, hogy a gépészmérnöki képzés túl „fiús” lenne, azért ő nagyon is „lányos” lány: szeret sütni-főzni, a barátnőivel sétálni, tollasozni, szívesen néz sorozatokat. Szombathelyen kollégiumban lakik két volt, celldömölki gimnáziumi osztálytársával, egyikük történelem-rajz, a másik kereskedelem és marketing szakra jár. A gépész szaktársakkal társasjátékozni, kártyázni szoktak együtt szabadidejükben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában