Tájékoztató fórum

2023.06.08. 19:44

Tovább csökkennek az adminisztratív terhek - Életbe lép az új, digitális alapon működő ingatlan-nyilvántartási eljárás

2024 február 1-től életbe lép az új, digitális alapon működő ingatlan-nyilvántartási eljárás. Ennek szükségességéről és részleteiről tartott telt házas tájékoztató fórumot a Lechner Tudásközpont csütörtökön, a Megyeházán.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Unger Tamás

A papíralapú ügyintézés minimalizálása gyorsítja az eljárási folyamatot, segít a sorban állas és az egyéb, ehhez hasonló kellemetlenségek elkerülésében - fogalmazott lapunknak Kaszás Kata, a Lechner Tudásközpont főosztályvezetője. Kitért arra is: gördülékenyebbé válik az ügyvédek munkája is, hiszen a jövőben a saját irodájukból intézhetik az ügyeket.  

A teljes mértékben elektronikussá váló eljárás ugyanis az ügyvéd által benyújtott beadványokat automatikusan széljegyzi, majd automatikusan el is bírálja.

A csütörtöki tájékoztatóra ügyvédeket, közjegyzőket, jegyzőket, bankok és az adóhatóság képviselőit várták. Előbb egy általános tájékoztatást kaptak az új rendszer szükségességéről a résztvevők, majd kivetítés segítségével némi ízelítőt kaptak a rendszerből azért, hogy amikor megkapják a felhasználói segédleteket és megnyílnak a felületek, akkor ne legyen számukra olyan idegen.

Az E-ingatlan nyilvántartás projekt 16 012 930 606 Ft forrásból gazdálkodhat, melyet 100 százalékban vissza nem térítendő támogatásként az Európai Unió Európai Szociális Alapja és Magyarország költségvetése a Széchenyi 2020 keretében társfinanszírozásban biztosít.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában