Átvették a terveket

2023.06.02. 17:29

Újabb kerékpárutak épülhetnek Vas vármegyében - Harminc kilométernyi út tervei állnak készen

Óvári Gábor

Forrás: Unger Tamás

Az EuroVelo 13 nemzetközi kerékpárút-hálózat, valamint településeket összekötő hivatásforgalmi és turisztikai célú kerékpárutak bővítésének öt kiviteli és engedélyes terveit vehették át az érintett települések polgármesterei a vármegyeházán. A 139 millió forintból elkészült tervek jelentős segítséget nyújtanak a fejlesztések során, a tervezés költségeire a Vas Vármegyei Önkormányzat sikeresen pályázott az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. közreműködésével meghirdetett felhívásra. 

Dr. Kondora Bálint, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy 11 város fejlesztési elképzeléseit korábban már támogatták az engedélyes tervek elkészítésével, akkor óvodák, bölcsődék, utak és csapadékvíz-elvezető rendszerek tervei készültek el, most pedig a vármegyei kerékpárút-hálózat kiépítése kaphat újabb lökést. Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő kiemelte a Söpte-Szombathely közötti kerékpárutat, mint mondta, szívügye, hogy a beruházás a lehető leggyorsabban megvalósuljon. A politikus hozzátette: öröm látni, hogy egyre többen ülünk kerékpárra, az igény pedig folyamatosan nő a jól kiépített utakra.

Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke a városiasodás ellentételezéseként beszélt a kerékpáros infrastruktúráról, mint mondta, a népesség nagyobb része már városokban él, a természettől részben vagy egészben elszakadva. A természetközeli életmódot és a vidéki létformát is hivatott segíteni az a 30 kilométer útszakasz, amelynek tervei elkészültek. Az elnök leszögezte, hogy az építéshez szükséges forrásokat is segítenek majd előteremteni a településeknek. Az öt projekttervezet között szerepel a Sárvár-hegyközségen egy kiegészítő útszakasz, amely túraútvonalhoz csatlakozhat majd. A Szombathely és Söpte közötti kerékpárút jelentősége azért is nagy, mivel ennek megvalósulásával teljes lesz a város körüli úthálózat. Elkészültek a tervei a Vép-Porpác bicikliútnak is. Nagy volumenű beruházásnak ígérkezik a Vasfüggöny kerékpárút 17 kilométeres pályájának kiépítése is, amely már egy nemzetközi úthálózat része. A tervezési szakasza szintén lezárult a Bucsu és Torony településeket összekötő útvonalnak is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában