Civil sajtóreggeli

2023.06.06. 12:34

Virágzó rózsákkal, zenés irodalmi esttel, huszár leszármazott találkozóval várnak a civilek

Nyolc szervezet ajánlotta júniusi programjait kedden Szombathelyen a Kőszegi u. 9-ben, a Vas Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ közösségi terében a civil sajtóreggelin.

Tóth Kata

Fotó: Unger Tamás

Georgina Rózsanap

Márk Gergely gyémántdiplomás kertészmérnök, neves rózsanemesítő botanikai hagyatékát őrzik Acsádon, a Márk Rosarium nevű gyűjteményes kertben. A születésének centenáriumi évében elkezdődött programsorozat része a háromalkalmas Georgina-.nap (Szegedy Georgina volt a most idősek otthonaként működő acsádi kastély utolsó tulajdonosa. Életrajzírója, Kelbert Krisztina történész a sorozat fővédnöke.) A harmadik rózsanapon, június 10-én, szombaton újra 9.30-kor nyit a kert – számolt be Pócs Margit, egyesületi tag. 11 órától dr. Kisvarga Szilvia (MATE – Budatétényi Rózsakert) tart előadást A dísznövények és mi címmel, 13 órakor séta indul a kertben Pócs Margit Macu vezetésével. 14 órától a pankaszi Szöllősi Judit tart előadást a rózsákról, Zsohár Katával pedig vadvirágokból köthetnek szép csokrokat az érdeklődők. 15 órakor beszélgetés kezdődik a hajdan volt faluról régi képeslapok és családi fotók alapján. Egy csendes kertrészben egész délután lehetőség lesz múltidézésre.

Petőfi az Arborétumban

A Vasi Múzeumbarát Egylet képviseletében Takóné Hoós Ildikó június 10-i programjukra hívta fel a figyelmet: „A bokor a viharhoz” című verses‐zenés irodalmi estre a Kámoni Arborétumban az egylet versmondó köre előadásában. Most először csatlakozik hozzájuk a Rózsabors Műhely, akik megzenésített, elsősorban szerelmes Petőfi-verseket adnak elő. A kísérőprogramok között 15.30-tól ki lehet próbálni a Petőfi Pegazus társasjátékot, bemutatkozik a csepregi Vinora Borház, és irodalmi művekkel kísért sétára lehet indulni dr. Balogh Lajos botanikussal. Két másik programjukra is felhívta a figyelmet: az idén 21. alkalommal rendezi meg a Vasi Múzeumbarát Egylet a régésztáborát július 3-tól 7-ig, ahová 5. és 10. évfolyamos diákokat várnak. Az idei tematika: Nagy Károly Szombathelyen. Az örökségtábort az idén Csempeszkopácson rendezik meg.

Expedíciós kamasztábor

Mersich Ágota, az Élet-labor egyik alapító tagja expedíciós kamasztáborukat ismertette. Július 16-21. között szervezik az alkalmat kamasz résztvevőknek (14-17 éves korig). Helyszíne az Őrség és Vendvidék területe, bázisa egy autentikus tanya Farkasfán. A tábor 6 napjából 4 napot úton lesznek, a szükséges eszközöket és ételeinket viszik magunkkal. A program legalább 8, legfeljebb 12 fő részvételével indul. A táborozók eltérő szociális háttérrel rendelkeznek – a fiatalok szociális távolságuk ellenére közösséggé formálódnak a tábor végére. Ezt a folyamatot az expedíció adta természetes kihívások mellett egyéb élménypedagógiai foglalkozásokkal, gyakorlatokkal segítik elő. A hátrányos helyzetű fiatalok részvételét anyagilag is támogatják.

Családunk és gyermekeink védelme

Önvédelmi délutánt szervez a Sakura Egyesület június 17-én, 14-től 18 óráig a Horváth Boldizsár krt. 9-ben. Családunk és gyermekeink védelme, ez lesz programjuk témája – egyesületi tagjuk, Szabolcs Gergely beszélt a részletekről. – Hogyan neveljük gyermekünket, hogy meg tudja védeni magát? Hogyan készítsük fel a kortárs konfliktusokra (úgy, hogy ő ne váljon agresszorrá), és mit tanítsunk neki, ami megóvhatja a felnőtt ragadozókkal szemben? Milyen elővigyázatos lépéseket érdemes tenni, ha párunkkal megyünk valahová, hogyan tudjuk egymást megvédeni? Mire figyeljünk az otthonvédelemben, és mit csináljunk, ha családunk jelenlétében üt be a baj? A program ezekre a kérdésekre kínál válaszokat. Önvédelmi nevelést, konfliktuskezelést, szituációs gyakorlatokat, felkészítési módszertant is tartalmaz a program. Benedek András, a Ne legyél áldozat című könyv szerzője lesz a délután vendége.

Ezrednap – Huszár leszármazott találkozó

Az 1. világháborús balamutowkai csata évfordulója alkalmából június 18-án, vasárnap az egykor Szombathelyen állomásozó 11-es huszárezredre emlékező napot tart a Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület Egyesület. Az évek óta hagyománynak számító ezrednapnéhány éve kibővült a huszár leszármazott találkozóval is, melyre az egész ország területéről érkeznek vendégek, hogy megemlékezzenek huszár felmenőjükről. Az egyesület elnöke, Drenovácz István a sajtóreggelin elmondta, díszvendégük lesz Őexc. Christo Polendakov, Bulgária rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.9.30-korhuszár járőrözéssel kezdődik a program a 11-es Huszár úton; 10 órától megtekinthető a huszárkiállítás, 10.30 a megnyitó időpontja, 11.15-kor az ünnepi műsort Sasvári Sándor Jászai Mari-, EmeRTon- valamint Príma-díjas színművész és énekes, lányával Sasvári Léna énekesnővel közös lovas produkciója adja. A rendezvény ingyenes.

Kőszegi Csillagok teljesítménytúra

A 6. Kőszegi Csillagok éjszakai teljesítménytúrákhoz június 24-én csatlakozhatnak az érdeklődők. Gombos Zoltán, a Vasi Vándorok Sportegyesület alelnöke elmondta: három távon – 5, 10 és 20 kilométeren – tehetik próbára kitartásukat a túrázni vágyók, akiket a Kőszegi-hegységbe invitálnak, méghozzá 19 – 20 óra közötti indulással a kőszegi Jurisics térről, a Boszorkánykonyha elől. Az esemény célja: bemutatni a kivilágított falvak, városok pazar látványát, és egy jó hangulatú, de mégis kalandos esti-éjszakai sportoláson való részvétel.

Nyárünnep és tematikus táborok

A Hegypásztor Kör idén is készül tematikus népi életmódtáborokkal az Oszkói szőlőhegyen. Ezekről munkatársuk, Bognár Izabella beszélt: június 25-től 30-ig a hagyományos aratással és a szalmaépítéssel; július 2-től 7-ig a Tapasztalj! Népi életmódtáborban a szalmában és agyagban rejlő lehetőségekkel ismerkedhetnek a táborozók. Június 24-én tartják a nyárünnepet.

Meseelőadás, vásári komédia és Muzsikás-koncert

A 10. Színházi Olimpia – Dunántúli Színházi Fesztivál aktualitásairól Gergye Rezső számolt be a Vasvári Játékszín Egyesület képviseletében. A Dunántúli Színházi Fesztivál egyik záróeseményeként június 17-én a vasvári Békeház udvarán 19 órakor A Soltis Lajos Színház mutatja be a Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi zenés meseelőadást. 19.45-től láthatják a nézők a Vasvári Játékszín vásári komédiáját, az Ellopott kakast; 20.30-tól a Muzsikás együttes ad koncertet Petrás Mária énekessel és táncosokkal. A Muzsikás együttes aznap Bérbaltaváron, a Nagy Gáspár Emlékházban 17 órakor koncertezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában