Siker

2023.09.14. 11:30

Alig maradt le a dobogóról - A vasi virágkötő a Kiválósági Érmet is kiérdemelte a kontinensversenyen - fotók

Bősze Eszter Anna, a szombathelyi KASZC Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjaként, virágkötő szakmában képviselte hazánkat a lengyelországi Gdansk városában, a szakmák Európa-bajnokságán, ahol az első helyezettől mindössze nyolc ponttal lemaradva, éppen csak leszorult a dobogóról.

Bősze Eszter Anna heteken keresztül készült a nagy megmérettetésre

A negyedik helyezés mellett kiemelkedő teljesítményével a Kiválósági Érmet is kiérdemelte. Az EuroSkills Gdansk 2023 Európa-bajnokságon 32 országból 576 fiatal szakember mérte össze tudását 42 hivatalos versenyszámban és egy bemutató szakmában szeptember 5–9. között. Hazánkat 22 versenyszámban 26 magyar versenyző képviselte a nemzetközi megmérettetésen. A rábapatyi Bősze Eszter Anna a virágkötő szakma magyar versenyzőjeként utazott ki a nemzetközi versenyre, hogy bizonyítsa szakmai tudását. 

Esztertől megtudtuk: azt, hogy milyen feladatok várnak majd rá, előzetesen nem lehetett tudni, ám az első versenynapon kiderült: minden versenyszám Lengyelországhoz fog kapcsolódni. Az első nap délelőttjén a versenyzőknek egy, Lengyelország egyik híres tere által ihletett koszorút kellett elkészíteniük, a délután folyamán pedig egy kézben kötött csokor volt a feladat, melyet a második világháborús lengyelországi bunkerrendszer ihletett. A második versenynapon a reggel egy teljesen meglepetésfeladattal indul: ez egy cserepesnövény-összeültetés volt, melyet Lengyelország összekötő hídjai inspiráltak. Aznap délután pedig fejdíszt kellett elkészíteniük, melyhez egy eredeti borostyánkövet kellett felhasználni és beépíteni. Az utolsó nap reggele egy „future wedding” név alatt futó, kétrészes feladattal telt, amelyben egy esküvői pár számára alkottak az alkalomhoz illő díszeket. Eszter egy férfi nyakláncot készített a vőlegénynek és egy csokrot a menyasszonynak.

A legutolsó feladat egy asztaldísz elkészítése volt, ehhez két edényt kaptak a versenyzők. Bármilyen anyagokat használhattak, itt az inspiráció egy lengyelországi épület képe volt. Eszter elmondta: nagyon tetszett neki az idei versenykiírás, hiszen az sok aprólékos munkát tartalmazott. A virágkötő kategóriában tizenketten versenyeztek egymás ellen, Eszter a csapat nagy részét ismerte már régebbi versenyekről, így, mint azt elmondta, nagyjából fel tudta mérni az erőviszonyokat. 

– Számítottam arra, hogy a francia és az ausztriai versenyző biztosan előttem lesz, de mindenki nagyon erős ellenfél volt. Nagyon erős mezőnyben indulhattam idén az európai versenyen – fogalmazott a versenyző. A mezőny erősségét bizonyítja, hogy Eszter csupán nyolc ponttal maradt le a holtversenyben végzett két első helyezettől. 

– Amikor az eredményhirdetéshez értünk, teljes mértékben stressz alatt voltam, nagyon izgultam, hogy végül mi lesz az eredmény. Először felhívták azokat a versenyzőket a színpadra, akik a dobogóra állhattak. Amikor nem hallottam a nevemet, egy kicsit megijedtem. Aztán, amint kihirdették a dobogósokat, egyszerre be is jelentették, hogy kik kapnak Kiválósági Érmet. Teljes izgalomban ültem a sorokban és egyszer csak a nagy kijelzőn megláttam a nevemet. Tátva maradt a szám és folytak a könnyeim – idézte fel az eredményhirdetés pillanatait, majd hozzátette: – Hatalmas megtiszteltetés volt számomra, hogy részt vehettem a versenyen és képviselhettem Magyarországot a szakmámban. Nem tudok elég hálás lenni azoknak az embereknek akik idáig eljuttattak – fogalmazott.

 A Kiválósági Érmet a kiemelkedő, 700 pont feletti teljesítményt nyújtó versenyzők számára ítélték oda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában