Fejlesztés

2023.09.14. 14:42

Kíméli az ép szöveteket - új sugárterápiás gép a Markusovszky-kórházban - fotók

Új lineáris gyorsító berendezéssel gazdagodott a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Onkoradiológiai Osztálya. A mintegy 800 millió forintos eszközzel még biztonságosabbá válik a sugárkezelés.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Cseh Gábor

Évente mintegy 1400-1500 új daganatos esetet regisztrálnak és mintegy húszezer sugárterápiát végeznek a Markusovszky kórházban. A régió legmagasabb szintű onkológiai ellátása zajlik Szombathelyen, Vas, Zala és Győr- Moson- Sopron vármegye egy részéről is fogadják a betegeket. Dr. Nagy Lajos főigazgató elmondta: az onkológiát hajlamosak vagyunk a sugárkezeléssel, gyógyszerekkel azonosítani, pedig valójában egy széles szakma, a kórház valamennyi osztályát érinti. A diagnosztika a legnehezebb része a területnek. A mintavételek szövettani feldolgozása egyre bonyolultabb, összetettebb: minden egyes daganatos sejtnek a molekuláris diagnosztikájával szelektálni tudnak a gyógyszerek között, ennek köszönhetően a gyógyulási esélyek sokat javultak. Hozzátette: a sugárterápia technikai fejlődése legalább akkora, mint például az autóké vagy más műszaki cikkeké. Ma már egyre pontosabban, biztonságosabban, kevesebb mellékhatással adható.  

Dr. Nagy Lajos közölte: a készülékek szervízelését, javítását általában tíz évre vállalják a gyártók. Az uniós támogatással megvásárolt új berendezés ismét hosszú távra biztosítja, hogy a legmagasabb szintű ellátást tudják adni.   

A daganatos megbetegedést tegyük krónikus betegséggé. Ez a mai onkológiai szemlélet - húzta alá dr. Dankovics Zsófia megbízott osztályvezető, majd így folytatta: a gyógyszerek fejlesztésének, a technika fejlődésének köszönhetően a betegnek élhető élete lehet. A páciensek komfortérzetét javítja továbbá, hogy az új eszköznek köszönhetően nemcsak biztonságosabbá, de gyorsabbá is vált a kezelés. A sajtótájékoztató után helyszínbejárásra hívták a sajtó képviselőit. Itt megtudtuk: az új eszköz pontosságát a beépített CT készülék adja. Minden sugárterápia előtt gyors CT felvétel készül a betegről, segítve a pozicionálást - így a környező, ép sejtek nem sérülnek.   

Dr. Hende Csaba parlamenti alelnök, Szombathely országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, hogy a tesztidőszakban jól vizsgázott a mintegy 800 millió forintból vásárolt készülék, amely hétköznapi nyelvre lefordítva úgy dolgozik, mint a jó katona: gyorsan és pontosan lő. Dr. Hende Csaba kifejtette: a szaktárca döntésének köszönhetően került a Markusovszky kórházba a támogatási összeg. Reméli így lesz ez a másik, hasonló gép esetében is, amely valójában már csak a beüzemelésre vár. Reményeik szerint az év végén még egy, hasonló eszközátadót tarthatnak Szombathelyen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában