Tökfesztivál

2023.09.17. 13:00

Sütőtök pálinka, tökmagos csiga és több mint fél tonnás óriástök az Őrségi Tökfesztiválon

Ananász is készült tökből az idei Őrségi Tökfesztiválon, amely már a 19. volt a sorban. Szombaton óriási volt az érdeklődés, hömpölygött a tömeg, minden volt, amit az ember megkívánhat, például sütőtök pálinka is.

Tóth Judit

Fotó: Unger Tamás

Mit is mondhatnánk az 19. Őrségi Tökfesztivál kapcsán legeslegelőször? Talán azt, hogy ismét belecsöppentünk egy olyan vásári forgatagba, ami nélkül az életünket szinte már el sem tudjuk képzelni, pláne most, egy gyönyörű nyárutón, egyre közelebb és közelebb érve az igazi őszhöz. Őriszentpéternek ez a fesztivál éltető ereje az Őrségi Vásárral együtt, nem csoda, hogy mindig komoly készülődés előzi meg. A szervezők - élükön Őr Zoltán polgármesterrel - minden alkalommal megszólítják a helyi intézményeket, a civil szervezeteket. A dolgozók, a tagok persze jönnek innen is, onnan is, és segítenek. Az összefogásnak egyik remek "lenyomata" a Töksétány, a város központi körforgalmától az autóbusz állomásig, amelyet ismét sikerült páratlanul kidekorálni: egy tök ember és egy tök asszony, egy igazi nászpár szénabála tetejéről figyelte a tömeget, egyúttal talán a dicsérő szavakat is fogadta a készítők nevében. Pár lépésnyire a helyi általános iskola kreációjában lehetett gyönyörködni: egy vándor a lovával felül, alatta körben gyerekrajzok, mi mással, mint sok-sok tökkel. 


A református templom felőli bejáraton Vajda Ádám szakonyfalui gazda két óriástökje csalogatta közel a látogatókat, az egyik - szemmel láthatóan a nagyobb - 555,5 kilósra nőtt meg, a másik súlyára tippelni lehetett. 
A hivatalos megnyitón Őr Zoltán polgármester, Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója is üdvözölte a vendégeket, köszöntő beszédet Szijártó László, a Vas Vármegyei Közgyűlés tagja, a Területfejlesztési Bizottság elnöke mondott, kiemelve, hogy számára minden nap ünnepnap, amikor az Őrségbe látogathat. - Ez nemcsak a fesztiválok idején igaz, hanem a hétköznapokon is, mert az őrségi emberek vendégszeretete messze földön híres - tette hozzá a képviselő, aki egyúttal azt is hangsúlyozta: az Őrség számára Magyarország és benne Vas vármegye Székelyföldje. Mint mondta, a két táj nemcsak szépségében hasonlít egymásra, hanem a benne élők nagylelkűségét és tenni akarását tekintve is. A képviselő üdvözölte a rendezvényre látogató vendégeket, egyúttal felhívta a figyelmüket az Őrségben zajló programok gazdag tárházára, kezdve az Őrségi Vásártól, a magyarszombatfai Fazekas Napokon és a nagyrákosi Völgyhídi Vásáron át a Tökfesztiválig, amelyet több őrségi település közösen szervez.  - Jó szívvel ajánlom a tájegységre jellemző, tökből készült ételeket, valamint az Őrség aranyának nevezett tökmagolajat is, amelynek finom íze mellett a hatása is jótékony - zárta szavait Szijártó László.
A délután folyamán egymást érték a fellépők a színpadon, a Zalaapáti Harmonika Zenekar igazi klasszikusokkal készült: a Kicsiny falum ott születtem én kezdetű örökös slágert mindenki tudta, és majdnem mindenki énekelte, akit a színpad közelébe sodort a tömeg. Aztán jött Bilicsi Tivadar örökzöldje, miszerint: Nem az a lényeg az ember hány éves, csak a szíve legyen fiatal. Ezt az alapvetést hányan, de hányan igazoltak a Tökfesztiválon is.
Ami a gasztronómiát illeti, mindent kínáltak, ami szem-szájnak ingere. A helyi termelők közül Kovács Petrával elegyedtünk szóba, aki rétest és süteményeket - mézes krémest, kókuszkockát, kókuszgolyót és lekváros linzert - hozott a vásárba. A fiatal árus elmondta: édesanyja pék, ő készíti a finomságokat. A megszokott termékek mellett a Tökfesztiválhoz igazodva tökmagos kenyér, pogácsa és hagyományos hőkön sült perec is volt a kínálatban, szintén tökmaggal megbolondítva természetesen. Sőt, a kakaós csigát is tökmagosra cserélték a fesztivál idejére, a nagy alkalomra. 
Idén is nagy volt a nyüzsgés az Őriszentpéterért Egyesület sátrában, a tagok, mint mindig, most is tökjelmezbe bújtak. Kovácsné Horváth Katalin érdeklődésünkre elmondta: tökmagkrémes kenyeret kínálnak a vendégeknek különböző ízekben: paprikás, petrezselyemzöldes, mustáros és lilahagymás kivitelben. A cukkinikrémes kenyér is szépen fogyó portéka volt a standnál, az igazán bátrak a narancsos-almás-citromos lekváros és tökös ízt is megkóstolhatták egyben. Újítás volt idén a tökből készült "hamis" ananász: ehhez főzött, felkockázott tök volt az alapanyag, amit ananászszörpből felfőzött szirupban úsztattak meg, így a tök teljesen átvette a trópusi ananász ízt. 
A Tök-jó udvarban ezerrel ment a kézműveskedés, különösen a tökfaragás örvendett nagy népszerűségnek. Több száz tökkel készültek a szervezők, kellett is, mert volt keletje, ki vidám, ki bánatos arcot faragott, ahogyan sikerült éppen.  
Ami meglepett, az a pannonhalmi sütőtök pálinka volt, ez saját aszalványán érlelve, cukorral és mézzel kiegészítve olyan édes, mint a sült sütőtök. Egy fiatal házaspár kis üveggel vásárolt belőle, próbaképpen az ünnepi asztalra vagy egy hétköznap estére, de lehet, hogy emlékbe.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában