Akció

2023.09.15. 17:00

Városi nagytakarítás Szombathelyen: 30 helyszínen csaknem 300 önkéntes szedte a szemetet - fotók

Városi nagytakarítást szerveztek Szombathelyen: az önkormányzat tisztségviselői, képviselői, gazdasági társaságai és intézményei, valamint civil szervezetek is csatlakoztak a szemléletformáló akcióhoz.

Tömböly Ágnes

Fotó: © Cseh Gábor

A szombathelyi önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaságok, intézmények dolgozói, 11 civil szervezet és egy plébánia is csatlakozott a pénteki városi nagytakarításhoz. A városvezetők, az önkormányzati képviselők és a polgármesteri hivatal köztisztviselői délután 1 órakor a Csónakázótó parkolójában gyülekeztek, ahol zsákot és kesztyűt kaptak. A Wagner András sétányt és annak környezetét pásztázták át, hogy az eldobott hulladékot, cigicsikkeket összegyűjtsék, és megtisztítsák Szombathely zöld szívét.

- Kettős célunk van: az egyik, hogy legyen tisztább a környezetünk, a másik, hogy szeretnénk ezzel példát is mutatni, minél többen csatlakozzanak hozzánk, és minél többen érezzék úgy, van közösen dolgunk abban, hogy a városunk szép és tiszta legyen – mondta el kérdésünkre Nemény András polgármester. Hozzátette, elégedett az akció eredményével, hiszen harminc helyszínen csaknem 300 ember gyűjtötte a szemetet Szombathelyen pénteken.

- Úgy gondolom, példát mutatni fontos dolog. Az pedig, hogy ebben pártállástól függetlenül összefogás született, és a teljes közgyűlés részt vesz a városi nagytakarításban, mindenképpen előremutató és példaértékű – ezt pedig már Illés Károly frakcióvezető hangsúlyozta. Kiemelte azt is, a lakosság figyelmét is szeretnék felhívni arra, hogy ne szemeteljenek. Lendvai Ferenc frakcióvezető-helyettes úgy folytatta: - Fontos a szemléletformálás, amit már az iskolákban kell elkezdeni. Azt gondolom, a szombathelyi általános iskolákban ez megvalósul, és lehet látni e téren előrelépést – fogalmazott. A politikus emlékeztetett arra is: 12 évvel ezelőtt még a városfejlesztési bizottság elnökeként szervezte meg az első városi szemétszedést a Te szedd akcióban. Szerinte örömteli, hogy azt nagyobb volumenben máig fontosnak tartja a városvezetés. Ismert, 2020 júniusában fogadta el egyhangúlag a közgyűlés a Vigyázzunk együtt Szombathelyre programot, aminek részeként városi nagytakarítást hirdetnek minden évben.

Több közterületen szedték a hulladékot pénteken, így például az Éhen Gyula téren, a Március 15. téren, a Berzsenyi-könyvtár környékén, számos parkban, patakparton, az oladi és a Váci kiserdőben, valamint Zanaton is dolgoztak az önkéntesek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában