Gyakorlat

2023.09.30. 13:33

Víz-és viharkárok, lakókat kellett kimenekíteni Sorkifaludon - fotókkal, videóval

A nagy mennyiségű csapadék miatt árhullám indult meg a Sorokpatak vízgyűjtő területén, a víz lakott területet veszélyeztetett, volt olyan ház, ahonnan ki kellett menekíteni a lakókat. Három hivatásos és öt település önkéntes mentőcsoportja közösen dolgozott a kárhelyszíneken.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

Lezárták a Kossuth utcát, katonák őrizték és kezelték a belépési pontokat szombat reggel Sorkifaludon.  Az iskola udvarán gyülekeztek és kaptak tájékoztatást a mentőcsapatok tagjai, akik ezután rögtön a kárhelyszínekre siettek: többek között homokzsákokból kellett védművet építeniük, bozótot irtottak, szivattyúztak, lakókat menekítettek ki, sérülteket láttak el, területet fertőtlenítettek.   

Történt mindez a Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság komplex védelmi és biztonsági igazgatási gyakorlatán. - Az “ember tervez, Isten végez”, mondás fokozottan igaz volt az elmúlt időszakra: a gyakorlatot éles bevetés előzte meg augusztusban a Rábán levonuló árvíz kapcsán - mondta köszöntőjében Vámos Zoltán főispán, a Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke, aki köszöntetet mondott a mentésben résztvevőknek: mindannyian komoly helytállásról és rendkívüli szolgálattételről tettek tanúbizonyságot. Vámos Zoltán emlékeztetett: a Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottságnak jogszabályi kötelezettsége, hogy rendszeres időközönként a területi veszélyelhárítási szerv végrehajthatóságát ellenőrizze. Utoljára 2019-ben tartottak hasonló gyakorlatot.  

– A veszélyek, a fenyegetettségek és a kihívások korát éljük. Gondoljunk csak a klímaváltozás okozta extrém időjárási viszonyokra, a fegyveres konfliktusokra, a migrációs helyzetek kezelésére, a gazdasági- és energiaválságokra. Csak úgy tudunk megfelelően, gyorsan reagálni az ilyen állapotokra, ha egyrészt megfelelően használják a jogi szabályokat, másrészt együtt, közösen készülünk fel - mint például ma, ezen a szép őszi napon – fogalmazott köszöntőjében dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.  

A gyakorlat az Őrség-Goricko-Raab Mentőcsoport, a Kőszegi Járási Írottkő Mentőcsoport a Szombathelyi Járási Borostyánkő Mentőcsoport kötelező minősítő gyakorlata is volt egyben. Hozzájuk csatlakoztak Sorkifalud, Gyanógerelye, Nemeskolta, Sorkikápolna és Sorokpolány települési önkéntes mentőszervezetei.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában