Remek hangulatban

2023.10.01. 15:31

A hagyományokat ápolják a szüreti vigadalommal Csörötneken - fotók, videó

Tizennyolcadik alkalommal rendeztek szüreti mulatságot Csörötneken. A program rendkívüli érdeklődés mellett zajlott, remek hangulatban.

Tóth Judit

Fotó: Unger Tamás

A Szüreti vigadalom nyitányaként felvonulók tömege lepte el Csörötnek utcáit, ki gyalogosan, maskarába bújva, ki feldíszített traktor pótkocsijára pattanva volt részese a menetnek, amely – élén a szentgotthárdi fúvószenekarral - a Rába-parti Akácfa Kempingbe vonult. A Magyarlak-Csörötnek Általános Iskola tanulói szüreti dalcsokorral készültek a rendezvényre, majd a kisbíró, Ács Miklós lépett a színpadra népes „udvartartásával”, hogy kidobolja Csörötnek legfontosabb híreit, tréfás formában. 

-Elérkezett Szent Mihály hava, terményeinket a jó Isten megadta, lett hozzá kenyér és szalonna. Szőlősgazdák örömére, a sok munkának lassan vége, beérik munkájuk gyümölcse. Régen a szüret volt a legnagyobb munka-ünnep, mikor a családok a szőlőbe gyűltek, segített a kicsi, a nagy és persze a rokon, sokat nótáztak a dombokon – kiabálta a kisbíró.

Kocsis Zsolt, a település polgármestere ünnepi köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy két év telt a legutóbbi szüreti rendezvény óta, tavaly ugyanis nem volt ok az ünneplésre. A májusi jég letarolta a szőlőt a térségben, szinte semmit nem tudtak betakarítani, de az idei év sokkal jobb eredménnyel kecsegtet. Sokan szüreteltek az utóbbi napokban, hetekben a csörötneki szőlőhegyen, van, ahol már a pincében forr az újbor, hogy aztán advent környékére meglegyen az „eredmény”.

Kevy Albert, a Vas Vármegyei Értéktár Bizottság elnöke méltatta a Szülőföldünk, a Hármashatár vidéke című munkatankönyvet, amely általános iskolások számára készült azért, hogy felhívja a figyelmet Szentgotthárd és városrészei, a Rába-völgye, Vendvidék és az Őrség csodáira és a négy mikrotérség múltban rejlő történéseire.

A szüreti program kulturális és szórakoztató programokkal folytatódott, fellépett a Csillagvirág Óvoda csoportja, a Magyarlak-Csörötnek Általános Iskola irodalmi színpada és modern formációs tánccsoportja, az apátistvánfalvi néptánccsoport, Szentgotthárd Város Fúvószenekara, valamint a Soproni SZC Porpáczy Aladár Technikum és Kollégium tánccsoportja. Sztárvendégként Csocsesz érkezett, majd a Sipőcz Band műsora zárta a napot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában