Lamantin Klub a Weöres Sándor Színházban

2024.06.19. 07:00

Lamantin Jazz fesztivál 2024 - Brit blues, lengyel jazz is megszólal Szombathelyen

Idén a 24. Lamantin Jazz Fesztivál kerül sorra az Improvizatív Zeneműhely szervezésében június 30-tól július 6-ig Szombathelyen.

Vaol.hu

Wojciech Staroniewicz Európa-szerte híres szaxofonos és zeneszerző, a lengyel jazz élvonalába tartozó muzsikusokkal érkezik a Lamantin Jazz Fesztiválra

Fotó: VN/Improvizatív Zenei Műhely

A Lamantin Jazz Fesztivált hagyományosan a fesztivállal párhuzamosan zajló improvizációs tábor lakóinak muzsikája keretezi: nyitásként a tanárok mutatkoznak be, zárásként pedig a növendékek egy-egy koncerten. A Lamantin Klub ezúttal is a Weöres Sándor Színházban rendezkedik be: június 30-án 20 órától itt mutatkoznak be a tanárok,

 a hazai jazz-élet krémje: Lakatos Ágnes – ének, Hajdu Klára – ének, Elek István – szaxofon, Tóth Viktor – szaxofon, Szalóky Béla – trombita, Friedrich Károly – harsona, Gyárfás István – gitár, Juhász Gábor – gitár, Márkus Tibor – zongora, Spányi Emil – zongora, Csuhaj-Barna Tibor – nagybőgő, Nesztor Iván – dob, ütőhangszerek, Gyárfás Attila – dob, ütőhangszerek.


Július 1-től hallhatjuk esténként a fesztivál koncertjeit a Lamantin Klubban, ahol mindig jam zárja a napot. Aznap 19.30-kor az Oláh Kálmán muzsikál az együttesével, aki rendkívül sokoldalú jazz-zongorista, zeneszerző, hangszerelő és tanár, a kortárs magyar jazz kiemelkedő alakja. Mesterien ötvözi a jazz, a népzene és a kortárs klasszikus zene elemeit. 

Zenekarában olyan neves muzsikusok lépnek fel, mint Bacsó Krisztóf (tenorszaxofon, fuvola), Borbély Mihály (klarinét, basszusklarinét, tárogató), Oláh Kálmán jr. ­(szopránszaxofon, altszaxofon), Schreck Ferenc (harsona, baritonkürt), Barcza Horváth József (nagybőgő), Balázs Elemér (dob). Oláh Kálmán septetjének stílusára leginkább a contemporary jazz elnevezés illik, hiszen nagymértékben dominál benne a 20. századi kompozíciós zene, elsősorban a bartóki hangzásvilág. A zenekar kiváló szólistái, valamint a ritmusszekció rendkívül kreatív, helyenként kollektív improvizációi és a különleges, modern kompozíciók együttesen újszerű, igazi XXI. századi kamarazenét eredményeznek. Több nagy sikerű koncertet adtak az elmúlt években, az együttes sztárvendége volt többek között John Patitucci, a világhírű nagybőgős. Izgalmas, egyedi hangzásvilággal rendelkező, felejthetetlen muzsikát hallhat a közönség.

Oláh Kálmán sokoldalú jazz-zongorista, zeneszerző, hangszerelő és tanár, a kortárs magyar jazz kiemelkedő alakja. A 24. Lamantin Jazz Fesztiválon július 1-én 19.30-tól játszik az együttesével a Lamantin Klubban Fotó: Papp - SchneiderJúlius 2-án 19 órától az Intergeese – Horváth Áron (cimbalom), Mohácsy Lőrinc Ágoston (nagybőgő), Fekete Zoltán (dob) – lép fel előzenekarként, a 2024-es Müpa Jazz Showcase szakmai díjazottja, illetve a Lamantin Jazz Fesztivál által felajánlott különdíj nyertese. 

A trió felállás kellő szabadságot, ugyanakkor fontos feladatot ad a fiataloknak. Zenéjükben megtalálhatóak a post-bop és avantgárd jazz, a kortárs jazz, késő huszadik századi pop és hip-hop, de az autentikus magyar népzene is. 

Koncertjeiken saját szerzeményeiket játsszák, új zenei utakat keresve az írott és improvizált zene határvidékén. 

Utánuk a Szalóky Classic Jazz Quartet játszik iazi örömzenét: Dennert Árpád (klarinét, szaxofon), Szalóky Béla (trombita, szárnykürt), Gyárfás István (gitár), Oláh Zoltán (nagybőgő). Szalóky Béla jazztrombitás és harsonás zenekara 

az amerikai klasszikus jazz világát tárja a közönség elé.

 A zenekar szaxofonosa és klarinétosa, Dennert Árpád a legkeresettebb magyar tradicionális és swing muzsikusok közé tartozik, nélküle szinte nincs early jazz zenekar Magyarországon. Gitáron Gyárfás Istvánt, a magyar és európai jazz élvonalába tartozó jazzmuzsikust hallhatjuk, aki mindig vidám előadásmódjával hengerel a koncerten. A nagybőgős Oláh Zoltán játékában ötvöződik a stabil tempó, az izgalmas hang és a szellemes, virtuóz szólók. A zenekar életre hívójáról, Szalóky Béláról pedig nem túlzás kijelenteni, hogy a magyar klasszikus jazz egyik legkiemelkedőbb rézfúvósa, de Európa-szerte sem ismeretlen.

Július 3-án 19.30-tól Tóth Viktor (altszaxofon) zenekara, a Skylark Metropolitan lép színpadra, tagjai: Cseh Péter (gitár), Orbán György (bőgő), Gyárfás Atila (dob).

Tóth Viktor többszörösen az Év Altszaxofonosa és az Év Zeneszerzője díjjal kitüntetett. Legújabb formációjának repertoárja szaxofonos-zeneszerző kompozícióiból áll. Cseh Péter, a formáció gitárosa a fiatal generáció egyik legeredetibb hangú muzsikusa. 

Szólóiban elképesztő könnyedséggel és eleganciával szólaltat meg gyönyörű balladákat és metálos, hátborzongató szabad zenei kakofóniát.

 Orbán György a hazai jazzszcéna méltán legtöbbet foglalkoztatott bőgőse, aki a legkiemelkedőbb jazz-zenekarok megkerülhetetlen alakja. A dobok mögött Gyárfás Attilát hallhatja a közönség, aki az ország egyik legérzékenyebb játékú dobosa, ütőgardonon is fantasztikus szólókra képes és a szabadzene avatott tolmácsolója. A nagyszerű zenészektől egy különleges repülésre számíthatunk ezen a koncerten a swing alapú modern jazz és a tört groove-ok tájai fölött. Július 4-én lesz a Blues nap: 19.30 Ian Siegalt (gitár), az európai blues fenegyerekét láthatjuk ismét a formációjával, aki nem először jár Szombathelyen. Az Ian Siegal Electric Band tagjai: Dusty Ciggaar (gitár), Danny van ‘t Hoff (basszusgitár), Darryl Ciggaar (dob). ·  

A legendás 60-as évek óta Ian Siegal a brit blues megkerülhetetlen alakja és azon kevesek közé tartozik, akiket Amerikában, a blues otthonában is elismernek.   

Felkerült a brit Blues Hall of Fame-re, a British Blues Award tízszeres nyertese és a European Blues Award négyszeres győztese lett, sőt, még az amerikai Blues Music Award is három alkalommal jelölte. Legnagyobb zenei élményének mégis azt a 2005-ös koncertet tartja, melyen a 92 éves Pinetop Perkinsszel és Muddy Waters zenekarának néhány régi tagjával játszott. 

 Ian Siegalt (gitár), az európai blues fenegyerekét június 4-én (a Blues napon) 19.30-tól láthatjuk a Lamantin Jazz Fesztiválon. A fergeteges, lehengerlő zenét játszó muzsikus nem először jár Szombathelyen
Fotó: Will IrelandJúlius 5-én 19.30-tól Wojciech Staroniewicz (tenor és szopránszaxofon) játszik a quintetjével, amelynek tagjai: Erik Johannessen (harsona), Dominik Bukowski (vibrafon), Konrad Żołnierek (bőgő), Przemysław Jarosz (dob).·   

Wojciech Staroniewicz Európa-szerte híres szaxofonos és zeneszerző, 

akinek ezidáig 9 saját albuma jelent meg, de teljes diszkográfiája több, mint 40 lemezt tartalmaz. Pályafutása során számos kiváló zenésszel lépett fel, mint például: Andrzej Jagodziński, Włodek Pawlik, Cezary Konrad, Krzysztof Herdzin, Adam Cegielski, Nippy Noya, Helge Lien, Erik Johannessen, Brian Melvin. A lengyel jazz élvonalába tartozó muzsikusokkal érkezik a Lamantinra kvintettjével, melyet többek között Dominik Bukowski vibrafonművész játéka tesz igazán izgalmassá. Az öttagú zenekarnak 2020-ban jelent meg lemeze North Park címmel. 

Július 6-án már kora délután, 13 órakor megkezdődik a Lamantin Jazz fesztivált záró maratoni koncert a Lamantin Improvizációs Tábor hallgatóinak előadásában: 

bemutatkoznak a diákok, mit tanultak, hogyan csiszolódtak össze az intenzív zenetanulással eltelt hét során.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában