Vízügyi beszámoló

2024.06.14. 12:16

Folytatódik az apadás, a Rábánál segédkező vízügyesek végre hazaindulhattak

A Rábán nem várható utánpótlása az árhullámnak, a Dunán pedig a mai-holnapi mohácsi tetőzés után elhagyja az országot az ár. A védekezéshez átrendelt vízügyes szakemberek jelentős része már hazatért, nemsokára a többi társuk is követi őket. Az Észak-dunántúli és a Nyugat-Magyarországi Vízügyi igazgatóság köszönetét fejezte ki valamennyiüknek a megfeszített munkáért.

Vaol.hu

Forrás: Vízügy

A Rába vízgyűjtőjén az elmúlt két nap gyakorlatilag csapadékmentes volt az időjárás, és a szombaton érkező hidegfront sem okoz majd említésre méltó esőt, így a folyó felső szakaszairól az árhullámnak nem érkezik utánpótlása.

Szentgotthárdon a vasárnapi, illetve Körmendnél a hétfői tetőzés óta intenzív az apadás. A tetőzés Sárvárnál csütörtökön dél körül történt meg, 389 cm-es vízállással (III. fok 380 cm), lejjebb, Árpásnál pedig szombaton napközben lehet rá számítani, a III. fok szintje körül. 

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

A Duna vízrendszerének időjárását napokig meghatározó frontrendszer elhagyta az országot. Szombaton a nyugati vízgyűjtőkön még kell némi csapadékra számítani, de ezt követően alapvetően száraz és egyre melegebb idő várható a teljes dunai vízgyűjtőn.

Ugyan a Duna múlt szombati budapesti tetőzése után csak nagyon lassan csökkent a vízszint, de tegnaptól felgyorsult az apadás üteme. A hazai alsó szakaszon még tart a tetőzés. Éjszaka Bajánál 802 cm-es vízállással, a II. fok szintjét 2 cm-rel meghaladóan tetőzött a folyó. A mai-holnapi napon várható mohácsi tetőzést követően az árhullám elhagyja az országot.

A kedvező hidrológiai helyzetnek köszönhetően a dunai védekezésbe bevont 122 tiszai és közép-tiszai vízügyes szakember már otthon van. A budapesti, székesfehérvári, pécsi, nyíregyházi, miskolci, debreceni és szolnoki központú vízügyi igazgatóságoktól a Rábához érkezett mintegy 250 kollégának pedig a fele már hazamehetett, és nemsokára követhetik őket a társaik is.

A Murán kialakuló árhullám Letenyénél ma reggel néhány centiméterrel a II. fok szintje fölött tetőzött, a Dráván Drávaszabolcsnál a II. fok szintjét megközelítő vízállások várhatóak a következő időszakban.

A Sajón jelenleg már csak Sajószentpéternél mérnek az I. fok szintje fölötti vízállásokat. A Tarnán Tarnaörsnél holnapra várhatóan az I. fokozat alá csökken a vízállás. Mindkét folyón folytatódik az apadás.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában