A Rába tetőzése jelenleg Árpásnál tart

2024.06.15. 12:35

Megnyugszanak a folyóink, és ezzel a vízügyes szakemberek is

A Duna árhullámának tetőzése tegnap elhagyta az országot, a Rábán pedig Árpásnál tart és III. fok körül várható az értéke –tájékoztat az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Amint írják: a szárazabb és melegebb időnek köszönhetően valószínűsíthetően nem lesz utánpótlása az árhullámoknak, ezért a vízügyi szolgálat is csökkentheti a két hete tartó megfeszített védekezési tempót.

Körmendnél ilyen volt az árhullám június 13-án, ehhez képest megnyugodott a folyó

Fotó: Szendi Péter

Az egyes folyók helyzetéhez kapcsolódóan a következő tájékoztatást kaptuk:

 

A Duna vízrendszerének időjárását napokig meghatározó frontrendszer már nincs felettünk. A legfrissebb előrejelzés szerint szombaton és vasárnap a nyugati és az északi vízgyűjtőkön ugyan még kell kisebb csapadékra számítani, de ezt követően alapvetően száraz és egyre melegebb idő várható. 

 

A folyó múlt szombati budapesti tetőzését követően napokig nagyon lassan csökkent a vízszint, ám csütörtöktől felgyorsult az apadás üteme. Tegnap napközben a Duna Mohácsnál is tetőzött, I. fok fölött, 797 cm-rel. Az árhullám tetőzése mára elhagyta az országot.

 

A Rába tetőzése jelenleg Árpásnál tart, a III. fok szintje körül várható ennek értéke. Győrnél a Duna miatti apadási tendencia mellett legfeljebb néhány deciméteres emelkedést okoz a rábai árhullám a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Június 13-án még így állt a Rába Körmendnél
Fotó: Szendi Péter

 

A Murán az ár Letenyénél tegnap reggel néhány centiméterrel a II. fok szintje fölött tetőzött, a Dráván Drávaszabolcsnál pedig a II. fok szintjét megközelítő vízállások várhatóak a következő időszakban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában