Árhullám, 2024 nyár

2024.06.12. 20:00

Nagyon lassan apad a Rába - Megnéztük, mi a helyzet a folyó menti településeken - fotók

Szerdán délelőtt még 462 centiméter volt a Rába vízállása Körmendnél és a folyásirányt tekintve lejjebb sem sokat húzódott vissza a víz a hétfő esti tetőzést követően.

Horváth Zoltán Szabolcs

Árhullám a Rábán

Fotó: Szendi Péter

Bebes Istvánnal, Körmend polgármesterével szerda délelőtt néztük meg, mi újság a Rába partján. Nos, a folyó mindkét oldalán még víz alatt vannak a kiskertek, hétvégi házak. 

Bebes István polgármesterrel néztük meg szerdán délelőtt, hogy mi újság a Rába partján
Fotó: Szendi Péter

Ezeket csak csónakkal lehetne megközelíteni, ahogy például a Bárkaházat vagy az Ökocentrumot is. – Nagyon úgy néz ki, hogy ez egy elhúzódó magas vízállás lesz, ugyanis még most is 462 centiméteren áll a folyó. Abban bízom, hogy a korábbi árhullámnak már nem érkezik komolyabb utánpótlása, mert az igen jelentős gondokat okozna. Bár azokból most sincs hiány. Például a 86-os út és a töltés beszögellésétől jó 100 méternyire van egy átemelő, amit még nem tudunk megnyitni. Onnan úgy kell szivattyúznunk a vizet. Ezt addig kell csinálnunk, amíg a Rába egy bizonyos vízszint alá nem csökken – adott felvilágosítást Körmend első embere. Hozzátette: a kiépített védművek és a homokzsákok továbbra is maradnak. Jelenleg a vízügyi szakemberek folyamatosan járőröznek és figyelik, hogy nem keletkeznek-e szivárgások a gátakon, avagy más probléma nem adódik. Remélhetőleg azonban hamarosan rendeződik a helyzet. 

A Rábán Magyarszecsődnél a focipálya teljes egészében a víz alatt van.

 Sokkal inkább vízilabdázásra lenne alkalmas, mintsem futballozásra. Károlyi Gyula polgármester elmondása szerint a településen több házat is homokzsákokkal kellett megvédeniük. Szinte teljesen „hasonló cipőben járnak” a molnaszecsődiek is. 

– Sokéves tapasztalatunkra támaszkodva már vasárnap homokzsákokat kezdtünk kihelyezni. Főként a Kossuth Lajos utcára kellett fókuszálnunk, ahol több épületet is fenyegetett a folyó. Az ártérben lévő kiskerteket így is elöntötte a Rába, ami nagyjából 10 centimétert apadt szerda délig. A védekezésünket egyébként a 2009-es áradáshoz igazítottuk, így ez a mostani vízszint kezelhetőnek tűnik – fogalmazott Varga Gyula, Molnaszecsőd polgármestere. A Kossuth Lajos utcában azonban így is beszakadt egy ponton az úttest. Könnyen meglehet, hogy a folyó mosta alá azt a bizonyos szakaszt. 

Körutunk zárásaként Rábahídvégen jártunk, ahol szintén félelmetes arcát mutatja a Rába, mely már a környező szántóföldekre ki is öntött. A 8-as főúton található közúti híd közelében a kiskertekbe is benyomult a víz. Itt az igazi veszélyt a „katasztrófaturizmus” jelenti. Nagyjából kétpercenként áll meg valaki, hogy fotót, videófelvételt készítsen a rohanó áradatról. A problémát a parkolás okozza, ugyanis a legtöbben közvetlenül a híd előtt, a főúton állítják le a kocsijukat, ami nemcsak szabálytalan, de, mondhatni, életveszélyes is. Nem csoda, hogy minden második kamionos dudálással fejezi ki a nemtetszését. Bár addig jó, amíg tülkölnek, mert az azt jelenti, hogy észlelték a balesetveszélyes szituációt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában