vaol.hu podcast

2024.06.15. 15:30

Tárgyak röpködtek körülötte - A bécsi udvart is megjárta 1925-ben Molnár Vilma, a vasszentmihályi csodaleány

Feiszt György

Forrás: VN

1925-ben az országos sajtó vissza-visszatérően foglalkozott a Vasszentmihályon tapasztalt különös jelenségekkel. A dolog úgy kezdődött, hogy egy tízgyermekes gazda Vilma nevű leányát, „német szót tanulni”, a burgenlandi Zahlingba küldte, ahol a kisleány vendéglátói különös jelenségekre lettek figyelmesek. Az elmondások szerint a gyermek környezetében a bútorok mozogni kezdtek és könnyebb tárgyak, gyümölcsök, fazekak, kanalak a ház minden részéről a levegőn át útra keltek és a kisleány közelében a földre estek. Amikor a szülők erről tudomást szereztek, a leánykát hazahozatták, de legnagyobb rémületükre a jelenségek odahaza is megismétlődtek, sőt folyton misztikusabb és érthetetlenebb tünemények mutatkoztak. Így például ebéd közben minden ok nélkül bezárult, majd kinyílt a konyhaajtó. Amíg a család a folyton becsapódó ajtóval volt elfoglalva, egyszerre csak észrevették, hogy a bölcsőben fekvő pólyás kis testvér eltűnt, akit végül azután a pajtában összekötözve találtak meg. Ebéd közben az asztalnál ülők előtt a levessel teli tányérok levegőbe emelkedtek és a kisleány közelében a földre estek, de a repülő tárgyak soha nem törtek össze, viszont hőmérsékletük emelkedett, súlyuk lecsökkent.

Forrás: VN

A csodás jelenségeknek híre széles körben elterjedt, még Bécsből is kíváncsiak sereglettek Vasszentmihályra. Amikor minderről Erzsébet főhercegnő, Windischgrätz herceg felesége, az öngyilkossá lett Rudolf trónörökös leánya tudomást szerzett, rávette a szülőket, hogy Vilma hozzá költözhessen. A továbbiakról barátnője, Müller bárónő így számolt be a kis Vilma apjának írt levélben:

„Itt Bécsben az első nap semmi sem történt, de másnap a kastély udvarán lévő kamrából a lány szobájába röpködtek az almák, a bútorok megmozdultak és minden a leány felé gurult. A leányt ezért új helyiségbe vittük, ahol a falon lévő ingaóra azonnal megállt, majd egy kávéskanál repült a leányhoz. Az orvosok teljesen tehetetlenül állanak a jelenséggel szemben. Kedves Molnár, jöjjön fel hozzánk, hogy a kis Vilmát együttesen vigyük Münchenbe Sehrenck- Notzinghoz, az európai pszichiáterhez...”. Mivel erre nem került sor, a hercegnő a leányt egy bécsi kórházba vitette, mert a Vilmával kapcsolatos dolgok a személyzet körében nagy izgalmat okoztak, és a cselédek többsége kijelentette, hogy távozik, mert nem mer a leánnyal egy épületben tartózkodni. A kórházi megfigyelés idején azonban a tárgyak nem röpködtek, és Vilma körül semmi rendkívüli esemény sem történt. A professzorok jelentése azt állapította meg, hogy a kisleány rendkívül ideges, könnyen szuggerálható, befolyásolható természet. Vilmát ezután vonatra ültették és hazaküldték.

Forrás: VN

A „magnetikus csodaleány” házához ezt követően indult meg a „népvándorlás”. Vasszentmihályra naponta nemcsak a sajtó tudósítói, de csodát látni akarók sokasága érkezett. Kiváltképp azt követően, hogy kiderült, a házban szellemek is vannak, akik kopogtatással adnak jelt magukról, sőt

felelnek is különböző kérdésekre. Emiatt valóságos spiritiszta szeánszokat tartottak, amelyeken a kis Vilma volt a közvetítő médium a szellemek felé, és le is írta azok üzeneteit. Valahányszor ezek a különösségek megtörténtek, Vilmácskán nagy kimerültség vett erőt, panaszkodott, hogy a feje fáj és idegkimerültség jelei mutatkoztak rajta. Az eseményekről készült feljelentés nyomán a szentgotthárdi járás főszolgabírája elrendelte a leány hatósági megvizsgálását. A hazai orvosok a bécsiekhez hasonlóan megállapították, hogy Vilma környezetében semmiféle különös jelenség nem mutatkozik, és mivel a „csoda-látásokért” pénzt senkitől sem kértek, a főszolgabíró nem találta szükségesnek, hogy hatósági közbelépés történjék. A vizsgálat megállapította, hogy „a leányka beteges, hisztérikus hajlamú gyermek, akinek kórházi ápolásra volna szüksége”.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában