Jegyzőt, polgármestert, falubelieket kérdeztünk

2024.06.17. 20:00

Újra megtörténhet, ami másfél hete? – Súlyos kimenetelű kutyatámadás volt Bozsokon

Súlyos fej- és végtagsérüléseket szenvedett, információnk szerint még mindig kórházban van az a bozsoki nő, akit június 6-án megtámadott az egyik udvarból kiszabadult kutya. Mint megtudtuk, az állatot megfigyelés alatt tartják, a falubeliek felzúdultak azon, hogy továbbra is a gazdájánál van.

Vaol.hu

Kutyákkal őrzött terület, hirdeti a tábla a kerítésen

Fotó: Fotó: Unger Tamás

XXL bully (amerikai pitbull terrier) vagy staffordshire terrier kutya szökött ki az udvarból és támadt rá egy helybélire, aki súlyos sérüléseket szenvedett. Több mint tízórás műtéten van túl az idős asszony – osztotta meg a kutyatámadásról egy helyben lakó. Neve elhallgatását kérő informátorunk hozzátette: egy nappal a baleset után látta, hogy a kutya a lépcső tetején ül. A lépcsővel párhuzamosan lévő állványzatra felugorva a kerítésen át simán kijuthatott volna az utcára. Érdekes módon az állványokat másnapra lebontották. Mint mondja, remélik, hogy a kutya gazdája hátul is megerősítette a kerítést, mert volt rá példa, hogy hátul szökött ki az udvarból, és már korábban is okozott problémát, híre volt a faluban. Azt pedig többekkel együtt felfoghatatlannak tartja, hogy miért nem szállították el a kutyát. 

Jegyzőt, polgármestert, falubelieket kérdeztünk a borzasztó esetről. 
Fotó: Unger Tamás

Az esetnek állítólag nincs szemtanúja, úgy tudjuk, hogy a nő kiabálására az egyik szomszéd a saját kutyáit engedte ki, hogy segítsen a bajba jutott asszonynak. Úgy gondolkodott, hogy eltereli a támadó állat figyelmét a kis testű foxikkal. Hétfőn, amikor a helyszínen jártunk, egy kutyáját sétáltató férfivel váltottunk szót. Ő annyit mondott, régen sokszor látta tombolni a kerítés mögött, az utcafronton a másfél hete kiszökött állatot, amelyet most az udvarban hátrébb helyeztek el. S valóban: deszkakerítést húztak az udvaron belül, a mögött lehet az eb. 

Bozsok polgármesterét telefonon értük el. Banga Anikó megerősítette a kutyatámadás tényét. – Ott voltam, amikor a mentők és a rendőrség a baleset után megérkezett a helyszínre. Frissek az élményeim, és nem igazán tudok indulatok nélkül nyilatkozni. Tragikus, ami történt. Az áldozat állapotáról folyamatosan érdeklődöm, a hölgy a körülményekhez képest jól van, de műtétek sorozata és hosszú felépülési idő vár még rá – hallottuk tőle. Elmondása szerint a helyiek felháborodtak azon, hogy a kutya továbbra is a településen maradt. – Az állat 14 napra karanténba került, a falu legnagyobb sajnálatára azonban nem szállították el Bozsokról, pedig reális veszélye van annak, hogy újra megtörténhet, ami másfél hete. 

Dr. Zalán Gábor kőszegi jegyzőt is kerestük, aki a Vas Vármegyei Kormányhivatalhoz irányította lapunkat, mondván, ők járnak el az ügyben. A kormányhivatalnál rákérdeztünk, várhatóan mi lesz a kutya sorsa, mi az állattartó felelőssége és mire számíthat. Úgy tájékoztattak: „A Szombathelyi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya hatósági eljárást indított az ügyben, amely jelenleg is folyamatban van. Az ebet hatósági megfigyelés alá helyezték." A Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányságtól pedig ez a válasz érkezett. »Az eset körülményeit a Kőszegi Rendőrkapitányság büntetőeljárás keretében vizsgálja. Tekintettel arra, hogy folyamatban lévő eljárásról van szó, bővebb információt nem áll módunkban adni.

Az eset kapcsán a felelős kutyatartás szabályai is előtérbe kerülnek. A rendőrség honlapján, a police.hu oldalon olvasható: az állattartók felelősséggel tartoznak kutyáik cselekményeiért, és kötelesek az általuk okozott mindennemű kárt megtéríteni. Ezért is fontos szabály, hogy olyan tartási körülményeket kell biztosítani az ebeknek, ahonnét nem tudnak elkóborolni, kiszökni. Felhívják a figyelmet a felelős állattartás három alapszabályának betartására. Álljon rendelkezésre megfelelő tartási hely: lánc helyett kennel árnyékkal, szélvédett kuckóval. Tudja fedezni a gazda az állattartás kapcsán keletkező tartási költségeket (állatorvos, táplálás). S végül: a gazdának rendelkeznie kell annyi szabadidővel, hogy megfelelően tudjon gondoskodni, foglalkozni kutyájával!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában