Ikonikus épület

2024.06.23. 07:00

Valóra vált álom: megújult a Stirling-villa Velemben - dr. Balázsy Péter a település díszpolgára lett - fotók

Régi vágya vált valóra a velemieknek: két lépésben, összesen mintegy félmilliárd forintból újult meg a település ikonikus épülete és környezete. A tervek szerint nyitott közösségi térként működik majd a Stirling-villa – a hivatalos átadót a szombati falunapon tartották.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

A reggeli esőcseppek sem vették kedvét a látogatóknak, a futóverseny még véget sem ért, amikor a főzőcsapatok megkezdték a készülődést. A finom illatok keveredtek az Istentiszteletről kiszűrődő hangokkal, és hirtelen megtelt élettel a tér. A jövőben is valami hasonlóban reménykednek a szervezők, tervezők. Dupla ünnep volt ez a nap a település életében.  

Hosszú út vezetett idáig, a mai nappal új fejezet kezdődik a Stirling-villa történetében - ezt már Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője mondta köszöntőjében. Rámutatott: Velem több annál, mint amit a Jóisten természeti értékeinél fogva adott számára. Velem legnagyobb értékei a velemiek. A megújult épület hozzájárul a közösség erősítéséhez, az idelátogatóknak új élmények szerzéséhez. A villa azonban csak a keretet adja, az élet teszi gazdaggá.  

Bakos László polgármester beszédében úgy fogalmazott: – országos szinten is példaértékű összefogás valósult meg Velemben. A kormányzat, a vármegye és az itt élők közös munkájának köszönhetően újult meg a Stirling-villa. Külön köszönetet mondott a sokrétű tevékenységéért dr. Balázsy Péter vármegyei jegyzőnek, akit egyben Velem új díszpolgárává nevezett ki

–  Hatalmas megtiszteltetés ez számomra. Az elismerésre igyekszem kötelezettségként tekinteni: a megkezdett, közös munkát folytatjuk – monda a díjazott. 

Ilyen volt, ilyen lett  

Dr. Balázsy Péter lapunk érdeklődésére összegezte az elmúlt időszak munkáját. Két ütemben összesen mintegy félmilliárd forintot fordítottak az épület rendebtételére. Ebből a földszinten egy nagy dísztermet, az emeleten vetítőtermet, több kiállítóteret, gyermek játszószobát, virtuális valóságszobát alakítottak ki.  

© Cseh Gábor
Fotó: © Cseh Gábor

A szomszédos műhelyeket is rekonstruálták: a fazekasműhelyet égetőkemencével; a kézműves műhelyt, amely a kosárfonástól a gyöngyfűzésig és a mézeskalács készítésig sok mindennek helyet adhat.  

A beruházás részeként színapdot és nyári konyhát építettek, a fafaragók házánál  elektromos kerékpár tárolót és töltőt, valamint női és férfi zuhanyzós mosdót alakítottak ki. A kertbe új növényeket telepítettek, az ide vezető, 15 éve árvíz által elmosott hidat pedig az eredeti formájába állították vissza.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában