Szakmai nap és díjátadó

2024.06.22. 13:40

Védőnők Napja Vasban – mutatjuk, kik kaptak elismerést - fotók

Balázsné Németh Margit, a jánosházi körzet védőnője kapta az „Év vasi védőnője” elismerést az ötödik alkalommal megrendezett, szakmai nappal egybekötött díjátadón. A hagyományokhoz hűen életműdíjasokat is köszöntöttek a Kámoni Arborétum előadótermében szombaton.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

A tudás bővült, az eszközök változtak, de az alapfeladatok ugyanazok maradtak az elmúlt 109 esztendőben – fogalmazott köszöntőjében Kiss Zsoltné, a Vasi Védőnőkért Alapítvány elnöke. A szervezet ötödik alkalommal rendezte meg a szakmai napot, a téma ezúttal az okoseszközök, és azok szülő-gyermek kapcsolatra gyakorolt hatásai voltak. Schrőter Petra, az ELTE-PPK Babalabor kutatási asszisztense előadásában gyakorlati példákat hozott, és lehetséges megoldási javaslattal is szolgált.

A hagyományokhoz hűen előbb a Vas Vármegyei Védőnői Életműdíjakat adták át. Az elismerésben részesült Hanzsér Elemérné Ági, aki 1974-ben végzett az Állami Védőnőképző Intézetben Szegeden. Ezt követően állt munkába területi védőnőként Celldömölk-Alsóság védőnői körzetben, amely első és egyetlen munkahelye volt. Idén ünnepli a védőnői oklevél megszerzésének 50. évfordulóját.

Életműdíjat vehetett át Kissné Vári Éva, aki tanulmányai befejezése után Pecöl községben kezdett területi védőnőként dolgozni, majd Lukácsházán folytatta területi védőnői tevékenységét, hamar elnyerte a körzetben élők bizalmát. 1993-ban megalakult a Családvédelmi Szolgálat, ahol egész Vas megyét érintő különleges feladatot látott el, 2003-tól pedig Szombathely város vezető védőnői feladatait látta el és a CSVSZ munkában is részt vett. Az évek során számos vezető védőnővel dolgozott, és adta át tapasztalatait, hogy ők is hatékonyan tudják segíteni a területen és iskolákban dolgozó kollégáikat.

Életmű kitüntetést kapott Ruminé Szalóczi Katalin. Ő 1982 óta a szombathelyi Váci Mihály utcai Gyermekrendelőben dolgozott védőnőként, egészen 2021-ig, nyugdíjba vonulásáig. Hosszú évekig vegyes körzetben gondozta a családokat, segítve őket a harmonikus családi légkör megteremtésében, tanítva a szülői szerepek és a szülővé válás folyamatának fontosságát; végezte a nővédelmi feladatokat. Az iskolába járó gyerekekkel is nagyon jó kapcsolatot alakított ki, figyelemmel kísérve fejlődésüket.Problémamegoldó képessége megmutatkozott a nehéz helyzetekben.

Várnagy Vilmosné Margit szintén életműdíjat vehetett át. Margit 1965-ben kezdett dolgozni Kám településen védőnőként, 4 községet látott el. 1968 és 1970 között a rumi védőnői körzetben helyettesített. 1970-től Vasváron dolgozott, de a kámi körzetet sem hagyta el, helyettesített tovább, szolgálati kerékpárján járva be a Vasi Hegyhát dimbes-dombos településeit. A vasvári feladatai mellett szinte folyamatosan plusz munkát is vállalt, visszatért Kámba illetve Oszkóba, Rábahídvégre hosszabb időre helyettesíteni, de házi gyermekorvos mellett asszisztensként is tevékenykedett.

Az Év Vasi Védőnőjének Balázsné Németh Margitot választották 2024-ben. Balázsné Németh Margit 1984-ben végzett Budapesten, az Egészségügyi Főiskolán, majd ezt követőn került Jánosházára. Jánosházán kívül Kemenespálfa, Nemeskeresztúr, Karakó települései tartoznak hozzá.

Elhangzott: az általa ellátott körzet lakosságának egy része hátrányos helyzetűnek mondható, de a problémák ellenére is gördülékenyen veszi az akadályokat, és kitartóan küzdi le a nehézségeket. Négy évtizede dolgozik rendíthetetlen tenni akarással, és szorgalommal, mosollyal az arcán. Margit néhány hónap múlva nyugdíjba vonul – biztosan iányozni fog Jánosháza mindennapjaiból, a gondozott családok életéből.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában