Fejlesztés

2024.07.10. 09:23

Összekötik az osztrák és a magyar autópályát – Lázár János felhatalmazást kapott

A Magyar Közlönyben jelent meg a kormányhatározat. Már nem sok híja, és tényleg összekötik a fontos magyar és osztrák gyorsforgalmi utat.

Vaol.hu

Forrás: Világgazdaság

Fotó: Kerekes István / MTI

Maximális fordulatszámon pörög a kormányzati munka a nyár közepén, ezt jó bizonyítja a hétfő esti Magyar Közlöny, amely 160 oldalon sorolta a kabinet legújabb döntéseit - számolt be róla a Világgazdaság.

20210624 Hegyeshalomország határ átkelésAusztria irányában még megmaradt az ellenőrzés.Fotó: Kerekes István KI Kisalföld
Összekötik az osztrák és a magyar autópályát – Lázár János felhatalmazást kapott / Fotó: Kerekes István / MTI

Többek között megjelent az a kormányhatározat, amely a magyar kormány és az osztrák szövetségi kormány között jött létre. Ennek 

a magyar M80-as gyorsforgalmi és az osztrák S7-es fürstenfeldi gyorsforgalmi út összekötése a témája.

Ez értelemszerűen a magyar–osztrák államhatárnál történik majd. A kormányhatározat az erről szóló megállapodás szövegének végleges megállapítására adott most felhatalmazást. A jogszabályból kiderült, hogy a magyar kormány egyetért az osztrák és a magyar autópálya összekapcsolódását rögzítő egyezség bemutatott szövegével. Egyúttal felhatalmazza az építési és közlekedési minisztert, Lázár Jánost (vagy az  általa kijelölt személyt), hogy véglegesen – a megerősítés fenntartásával – állapítsa meg a tervezetet.

Ezzel párhuzamosan felhívta a külgazdasági és külügyminisztert, hogy a megállapodás szövegének végleges megállapításához szükséges meghatalmazási okiratot adja ki. Végül arról is döntöttek, hogy a kormány elfogadja a megállapodás kihirdetéséről szóló törvénytervezetet, és elrendeli annak az Országgyűléshez való benyújtását. A törvényjavaslat előadójának az építési és közlekedési minisztert jelölik ki.

Mikor kötik össze az osztrák és a magyar autópályát?

Két éve adták át a Körmendet az osztrák határral Rábafüzesnél összekötő M80-as gyorsforgalmi utat. Az út egészen a magyar–osztrák határ vonaláig készen van, onnan viszont nincs folytatása, így a határ után a régi utakat kell használni Ausztriában.

M80, S7
Az S7-es 2025-re készülhet el Ausztriában / Fotó: ASFINAG

Aztán 2024. március végén újabb szakasz fejeződött be: az A2-estől egészen Dobersdorfig használhatják az autósok a gyorsforgalmit. Dobersdorf csupán tíz kilométerre van az osztrák–magyar határtól, vagyis már csak ennyi hiányzott akkor az S7-esből.

A gyorsforgalmi befejezését 2025-re tervezik.

Akkor aztán össze lehet kötni magyar oldalon az M80-assal, így az ehhez kapcsolódó, de még tervezés alatt álló M86-os is ráfut majd az A2-esre és az európai autópálya-hálózatra.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában