Részletes programok!

2024.07.09. 16:08

Punnany Massif, Európa Kiadó és Irie Maffia - ők az idei Savaria Karnevál fő fellépői

Augusztus 22-25. között rendezik meg a XXIII. Savaria Történelmi Karnevált. A főbb fellépők idén a Punnany Massif, az Európa Kiadó és az Irie Maffia lesznek.

Polgár Patrícia

Fotó: © Cseh Gábor

- A karnevál olyan, mint egy egyszer nyíló virág, ami most három napig fog nekünk nyílni. Ekkor mutatja meg a város a sajátos szépségét, azt, ahogyan máskor nem látjuk – kezdte hangzatosan a sajtótájékoztatót dr. Nemény András polgármester. Hozzátette: fontos, hogy a szokásos programokat tudja hozni a rendezvény, de tudjon is megújulni.

© Cseh Gábor
Fotó: © Cseh Gábor

Horváth Soma alpolgármester kiemelte: a karnevál a civil szervezetek, Egyházmegyei intézmények összefogásával valósul meg, amikor is olyan helyszíneket is meglátogathatunk, amelyeket máskor nem lenne lehetőségünk. Ilyen a Püspöki Palota, a Székesegyház tornya és az OTP alatti egykori csatornarendszer. Majd kiemelte az újdonságokat: lesz idén Utcazenei Színpad, ahova a „lelkes amatőrök”, utcazenészek jelentkezhetnek fellépőnek; az egykori tankerület Kossuth utcai épületének udvarán „chill-hangulattal” vár mindenkit a Napközi csapata, az épületben pedig tejeskanna-kiállítás várja az érdeklődőket. Idén először tematikus sétán tekinthetik meg a Bloomsday-re elkészült murális festményeket.

Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. igazgatója elsőként a nagyszínpad fellépőit ismertette: csütörtökön a programot a Savaria Szimfonikus Zenekar nyitja meg, másnap az Európa Kiadó, szombaton a Punnany Massif, vasárnap pedig az Irie Maffia csap a húrok közé. Idén egy különleges fellépő, a zöld-foki-szigeteki Tabanka együttes is Szombathelyre érkezik, akiknek ez lesz az első magyarországi fellépésük. Idén is számos táncos program, Folk-udvar, autentikus programok (mások mellett az olaszországi Legio I. Italica és a harmincadik jubileumát ünneplő Collegium Gladiatorium) lesz a karneválon, a Gayer- parkban berendezett Kalandvárban játékokkal, bemutatókkal várják a gyerekeket, ahol a gyerek akár még „hógolyózhatnak” is a tűzoltóknak hála, akik idén nemcsak tűzzel de jéggel is készülnek a legkisebbek számára. Őket várják a Gyöngyösi Vikingek is, akik három napon át kenuztatják a gyerekeket a patakon. A park este a felnőttek terepévé változik: három este három kamara darabra hívják a színház szerelmeseit. A Zsidó udvarban egyebek mellett fellép majd Malek Andrea és Danics Dóra is. Grünwald Stefánia kiemelte: meghallgatták a karneválozók korábbi észrevételeit, így idén a tinédzser és fiatal felnőtt korosztály számára külön helyszínnel, nekik való fellépőkkel és programokkal készülnek a Belső Uránia udvarban és a Bohémban. Idén is megnyit a Borok Utcája és a Sörtér, ahol ezúttal is kis színpadon, hangulatos aláfestő zenékkel készülnek a fellépő formációk.

2024-ben az alapítókig visz vissza mindenkit a Karneválszínház előadása. A darab a Szombathelyi Szórakoztató Szupergála – Helyi érdekű zenés showműsor címet kapta, rendezője Vinnai András – ismertette M. Kapornaki Rita, a Weöres Sándor Színház művészeti titkára. Elmondta, hogy idén is nyolc alkalommal adják elő a Vármegyeháza udvarán a darabot, ami Savaria múltját, jelenét és jövőjét idézi meg a színpadon. Az előadás szereplői Csonka Szilvia, Gyulai-Zékány István, Horváth Ákos, Mari Dorottya, Némedi Árpád, Németh Judit, Szabó Róbert Endre és Szerémi Zoltán, a WSSZ színészei lesznek, vendégszereplő Temesi Zsolt, a Soltis Lajos Színház művésze.

Sosztarits Ottó, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum intézményvezető-helyettese elmondta, a múzeumi kínálat gerincét ezúttal is az Iseum adja majd, a megszokott, rekonstruált szertartásokat idén is megtartják majd. A szokványos tárlatvezetések mellett lesznek idegen nyelvű vezetések is, a külföldi vendégekre gondolva. Az Isteni gyümölcsök tárlatvezetés kulturális és kulináris élményekkel várják a látogatókat.

Savaria Karnevál első két napjának részletes programterve:

Augusztus 22. CSÜTÖRTÖK 

FORUM SZÍNPAD  
(Fő tér) 
20.00 Karneválnyitó keretjáték 
20.15 Savaria Szimfonikus Zenekar koncertje 

TÖRTÉNELMI TÉMAPARK 
(Aréna utca 1.) 
21.30 Tüzes játék 

SÖRTÉR 
(Isis tömbbelső) 
21.00 – Gyöngyhalász latin zenekar koncertje  
Az együttes tradicionális alapokra épülő latin zenét játszik akusztikus hangszerelésben. Repertoárjukon napfény ízű dalok szerepelnek Közép- és Dél-Amerika szinte valamennyi országából, Kubából, Spanyolországból és a Kanári-szigetekről.  
 
MEDITERRÁN UDVAR 
(Belső Uránia udvar) 
19.00-22.00 Pablo x Smash utcabuli  

TRÓPUSI LEPKE-, PÓK- ÉS ROVARGIGÁSZOK KIÁLLÍTÁSA 
(Ferences templom színházterme, Szent Márton utca 2. – bejárat a Gyöngyös-híd előtt) 
10.00–22.00 Trópusi lepke-, pók- és rovargigászok kiállítása 
Élő trópusi lepkék, madárpókok, skorpiók és egyéb ízeltlábúak mellett több ezer rovarpreparátum látható a kiállításon, ami betekintést nyújt a rovarvilág csodáiba. 

CIVIL ÉS ÉLETMÓD-UDVAR / ÁTRIUM 
Kilences Kávézó és Vas Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ (9700 Szombathely, Kőszegi u. 9.) 
Helyben vagyunk, ezért helyet adunk a helyinek. Bemutatjuk, hogyan élünk itt, Savariában 2024-ben. 

Kapuban: 
16.00 L.É.T. Szombathelyért Egyesület – utcazene a kapuban 
18.00 Capito Gitár Klub 

Átrium: 
18.00 Bemutatkozik a Dóka Éva Pincészet, Zalaszentgrót 
20.00 Gőzgép-koncert – ahol a blues és a vers egy ütemre jár 

VASI TIT-SZÉKHÁZ- H+ MEDIA STÚDIÓ 
(9700 Szombathely, Kőszegi u. 2. II. emelet) 
14.00–18.00 H+ Média nyitott stúdió a Savaria Karneválon   
A H+ Média és Kulturális Egyesület megnyitja stúdióját, ahova minden érdeklődőt szeretettel vár. 

SZOMBATHELY VÁROSI VÁSÁRCSARNOK 
(Hunyadi János út. 5–7  – Szent Márton utca felőli előtetők alatt
13.00–16.00 Karneváli Termelői Piac 
A Savaria Karnevál ideje alatt a Vásárcsarnok Termelői Piaca is magára ölti a „karneváli jelmezt” és árusaink korhű ruhákban várják a vásárlókat élő hegedűszóval, kóstolókkal. 13.00–13.45 Tekintsen be a kulisszák mögé! 
Termelői piactúrát tartunk, mely során bemutatjuk az őstermelőket, hosszabban időzve a kóstolópontokon. A piactúrán való részvételhez regisztráció ajánlott. 
14.00–16.00 Arcfestés, kreatív gyereksarok, piaci kvízjáték, szelfipont, lufi 

KELETI UDVAR 
(Kossuth L. u. 11) 
15.00–21.00 Tejeskanna R(E)VOLUTION, ahogy még nem láttad 
A kiállításon több mint 100 festett tejeskanna látható, különböző festési stílusokban. A bemutatott kannák közel harminc különböző alkotótól származnak. 

ZSIDÓ UDVAR 
(Zrínyi I. u. 17.) 
17.30 Hivatalos megnyitó a Város és Hitközség vezetőivel 
19.00 Levél Brad Pittnek – monodráma 
A szerző a II. Roma Storytelling Fesztiválon adta elő először darabját, ami a társadalmi érzékenyítés és felelősségvállalás szellemében fogant, és amiben kíméletlen őszinteséggel mesél fiatalkori nehézségeiről, útkereséséről, cigány identitásáról.   
21.00 AnimaSongs-koncert  
A zenekar autentikus módon játssza újra az Anima Sound System klasszikus dalait. A koncert speciális vendége lesz Bognár Szilvia, a korai Anima-dalok eredeti előadója. 

Augusztus 23. PÉNTEK 

FORUM SZÍNPAD  
(Fő tér) 
15.00 Langaléta garabonciások: Mestercirkusz – gólyalábas előadás 
16.30 Karneváli borverseny díjátadója 
17.00 Mordái együttes koncertje 
A MORDÁI a 60-as, 70-es évek kísérletező magyar népzenei vonulatok repertoárjából táplálkozó folk-rock zenekar. A zenekar külföldön is számos rangos eseményen képviselhette a magyar zenei frontot, mint például a holland ESNS-n, a barcelonai Primaverán, a moszkvai Music Moscow-n, a budapesti BUSH fesztiválon vagy a Budapest RITMO-n. 
21.00 Európa Kiadó-koncert  
A nyolcvanas évek kultikus csapata, az Európa Kiadó újra aktívan koncertező zenekar. A zenekar rövid idő alatt a korabeli hazai alternatív rockzenei élet meghatározó együttese lett, amely kisebb-nagyobb megszakításokkal a kilencvenes évek középig működött. 

TÖRTÉNELMI TÉMAPARK 
(Aréna utca 1.) 
10.00–18.00 Tábori élet 
10.30 Római légiók seregszemléje 
Legio XV. Apollinaris COH II; Legio XXI. Rapax, Legio I. Italica, Colonia Rostallo, Legio I. Adiutrix; Legio Leonum Valentiniani; Lanciarii Sabarienses; Legio III. Italica Concors 
10.50 Római és korai germán hadviselés az 1-2. században, háborúk és polgárháborúk  Bedriacumi ütközet Kr.u. 69, a négy császár éve, melyben Otho már a második uralkodó. Ám a Rajna-vidékről induló Vitellius csapataival szintén császári babérokra törne... Tacitus írásai nyomán a csatát felelevenítik: Legio XV. Apollinaris COH II. (Savaria Legio), Legio I. Italica, Colonia Rostallo, Collegium Gladiatorium, Jaurinum Győri Történeti Társaság, NordeGard 
11.10 Élő történelemóra Szent Márton korának római hadviseléséről  
Lanciarii Sabarienses – Legio Leonum Valentiniani  
11.30 Germán áldozati szertartás Norde Gard, Jaurinum 
11.50 Tábori élet 

A Collegium Gladiatorium, Pannonia provincia legnagyobb ludusa, azaz gladiátoriskolája impozáns táborral várja azokat, akik kíváncsiak a római kor szupersztárjainak mindennapjaira. 

A Savaria Legio Egyesület a kezdetektől az egyik legfontosabb szereplője a Savaria falai között rendezett hadijátékoknak. Az általuk megjelenített Legio XV. Apollinaris veteránjai szerepet kaptak Savaria Kr. u. 50 körüli alapításában is. Táboruk a Duna menti Brigetioból (Szőny) érkező Legio I. Adiutrix és az ingolstadti III. Italica Concors táborával együtt a római erődrészlet-rekonstrukcióban kap helyet, itt a korai principátus kori (Kr. u. 1. sz.) és a 3-4. századi római legionáriusok viseletével és harcmodorával ismerkedhetünk. 

Róma konyhája a társadalmi, kulturális és politikai változások következtében évszázadokon keresztül fejlődött, ennek bemutatására vállalkozott a Savaria Legio Egyesület. 

A Colonia Rostallo a principátus korának hadviselését és civil életét jeleníti meg. Táborukban megismerkedhetünk római civil viseletek szabályaival és a nemezelés technikájával is. 

Szent Márton korának fegyvereit és viseletét mutatja be a Lanciarii Sabarienses. A Savariában állomásozó palotagárda alakulatban szolgált a 316-ban született Szent Márton apja is. 

A Nova Roma közreműködésének köszönhetően táborozik a Témaparkban a Legio XXI Rapax. Táborukban magas rangú római tisztviselőkkel és testőrségükkel is találkozhatunk. 

A Norde Gard táborában a marcona északi harcosok, a gepidák és a longobárdok népvándorlás korabeli viseletét és eszközeit ismerhetjük meg. 

A Kenaz Manufaktúra táborában longobárd kézművesek készítenek népvándorlás kori bőr használati tárgyakat. 

Különleges élményt kínálnak a Mare Temporis Alapítvány időtengerészei, akik ezúttal a 19. és a 20. század fordulójának idejébe repítenek bennünket a korszak utcai artistáinak világával, zsonglőrökkel, táncosnővel, bűvésszel és erőművésszel. 

A tábor falain belül idén újra találkozhatunk két ősi, az ókori fegyvergyártásban is fontos szerephez jutó mesterség művelőivel. Kocsy Márton majd’ három évtizede keresi kovácsként a kenyerét. Bíró Csaba, hazánk egyik legismertebb történelmi bronzművese több, mint 20 esztendeje foglalkozik bronzöntéssel. 

Béla lánya, Kata – javasasszony: Kata, egy 1520-ban született gyógyító asszony, aki édesanyjától tanulta a gyógynövények és a bábáskodás tudományát. 

13.20 Gepida betörés Savariába Nordegard, Jaurinum, Legio I. Adiutrix, Legio Leonum Valentiniani, Lanciarii Sabarienses 
13.40 Principátus korabeli hiteles viselet és fegyverzet rekonstrukció Colonia Rostallo – Az egyesület régész és történész tagjai bemutatják, hogy a kísérleti régészet és a legújabb kutatások fényében milyen lehet egy principátus korabeli hiteles viselet- és fegyverzetrekonstrukció. 
14.00 Milyen volt a római „tüzérség”? A Legio I. Adiutrix; Legio XV. Apollinaris COH II., Legio I. Italica bemutatója. Mit tudunk a római távolba ható fegyverekről? Mit keres egy skorpió, egy onager, azaz vadsza már a rómaiak fegyvertárában? 

14.15 Collegium Gladiatorium Élő történelemóra Pannónia legnagyobb gladiátoriskolájának tagjaival: a gladiátorok élete az antik Rómában.  
Szerencsére mára egyfajta sporttá szelídült ez a különleges ókori harcművészet, mely eredetileg feltehetően az etruszk temetési szertartásokat kísérő rituális emberáldozat formájában született meg, majd a nép szórakoztatására kieszelt játékként terjedt el az egész Római Birodalomban. 
15.00 Kassai Lajos és tanítványai Meggyőződésünk, hogy ennek a mára világszerte elismert különleges sportágnak, a „harcművészetek királynőjének” feltétlenül helye van egy savariai történelmi hagyományőrző rendezvényen. 
15.15 Artistica Anam Cara – artistabemutató A Kaufbeurenből, Szombathely bajor testvérvárosából érkezett délceg artisták levegőakrobatikai elemekkel színesített mutatványai ámulatba ejtik a közönség apraját-nagyját. 
15.45 A Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület – gyalogos haditorna István király idejében 
16.00 Pavane zászlóforgatók műsora 
16.15 Római esküvő – Rapax Pannonica 
16.30 Tábori élet 
18.00 A Témapark bezárja kapuit 
19.00 Felvonulás 

 SÖRTÉR 
(Isis tömbbelső) 
16.00 Vásári csetepaté a Savaria Legióval 

18.00 Big Mouse Band koncertje  
A Big Mouse Band, Magyarország egyetlen operett kiszenekara, már több mint két évtizede elkötelezett híve a szórakoztatásnak.   
20.00 Wolfolks együttes koncertje 
Az indie folk-dalok hangulata változatos: a „keleties”, lelket nyugtató békés harmóniáktól, az önfeledt táncolós, pörgős zenékig minden megtalálható egy Wolfolks-koncerten 

22.00 King Bees együttes koncertje 
A blues hagyományaiból merítő 4 tagú formáció Chicagóba repíti a közönséget, egyenesen az '50-es, '60-as évek blueskocsmáiba. A Savaria Történelmi Karneválra 2024-ben Pöttendi Gábor énekes-szájharmonikás kíséri el a zenekart. 
 BOROK UTCÁJA KISSZÍNPAD 

(Rákóczi Ferenc utca) 

17.30 MI Zenekar 

21.30 Domi&Peti Acoustic 

 MŰVÉSZETEK UTCÁJA 
(Kossuth Lajos utca) 
11.00 Nagy Gergely fidulán  
Régi korok utcazenéje egy középkori vonós hangszeren. Az Óbudai Múzeum munkatársa régóta foglalkozik ennek az egyedi hangzású és a középkorban közkedvelt hangszernek a rekonstrukciójával és megszólaltatásával. 
15.00 Fandyr zenekar koncertje  
Időutazás, mely a kétezer évvel ezelőtti Pannónia barbár és antik római zenei világába repít vissza. Régi korokon átívelő hangszereken szólalnak meg az ősi druidák ködben született dalai, a Völvák tisztán csengő énekei és a vad szarmaták kunyhóinak gőzében fogant dallamok.                                                    
16.30 D78-koncert  
Balkáni, illetve klezmer, moldvai és egyéb, keleti hangzásvilágú népzene, jazz-,blues-, reggae-elemekkel fűszerezve.                                                           
20.30 Sons Left Behind – könnyűzenei koncert.  
Az együttes 2023 júliusában alakult Szombathelyen. Rövid fennállásunk óta több koncertet tudhatnak maguk mögött a környék jelentősebb rendezvényein.  
22.00 Pannonia Sarmatica: Nart eposz mondái – mesék felnőtteknek 
Az elsősorban felnőtteknek szóló ősi legendák és a szerteágazó mítoszok az alán–szarmata–szkíta mitológiában gyökereznek.                   

KELETI UDVAR 
(Kossuth L. u. 11) 

11.00–21.00 Tejeskanna R(E)VOLUTION, ahogy még nem láttad  
20.30 Hastánc-előadások: 

Paizer Aliz, Freya, 2008 óta hastáncol. 

Előadásában a nőkben rejlő végtelen erőt és lágyságot jeleníti meg. Hiszi, hogy minden nő igazából egy istennő. 

Ambrus Viktória Kamilla 

Botos koreográfiáival hazai és külföldi versenyeken választották királynővé. Műsorukat saidi és beledi táncokkal színesíti. 

Ipkovics Ágnes, Inanna, törzsi fúziós hastáncos. Táncát az erő és lágyság kontrasztja és folyamatos kísérletezés jellemzi

A Jáde hastánccsoport Vépről érkezik. Színes műsorral készülnek, melyben a csoport legifjabb tagjai is részt vesznek. 

Kürti Reginának évek óta az élete része a fúziós hastánc. Ebben a kötetlen stílusban koreográfiáit különböző karakterek, történetek megjelenítésének szenteli. 

Shamila és táncosai:  

Csuka Adrienn, Shamila 2004 óta szerelmese az orientális tánc műfajnak.  Szombathelyen 2010 óta oktat.  

A Shererah Hastánc és Tribal Fusion tánciskola 2011-ben alakult, tavaly törzsi fúziós ággal is bővült. 

Seres Zoltán Shivendra 

Seres Zoltán és táncosai az egyiptomi misztériumvilágból merítve ihletet helyezik mai formába a megjelenített istenségeket. Üzenetüket a hastánc fúziós és modern táncnyelvezetével mutatják meg. 

KALANDVÁR 
(Gayer park) 
10.00 Gulyás László vándormuzsikus: A kenyér meséje…  
A Vándormuzsikus járja az országot, világot, s jártában keltében, megpakolja utazóládáját mindenféle földi jóval, muzsikával, meseszóval.  
11.00 Tűzmadarak – Zsonglőrjátszóház  
A vidám és szeretetteljes társulat játszóházában kicsik és nagyok egyaránt próbára tehetik ügyességüket, kitartásukat és egyensúlyérzéküket. 
13.30 Nyugati dobosok: „Dalok, regék sámándobbal” – 
A magyarok ősi hitvilága szerint a táltos parázzsal eteti a lovát, hogy fel tudjon szállni az égbe az istenekhez. A táltos lova a dob, amit tűz felett melegít, hogy a bőre megfeszüljön, és hangja az égig szálljon, egészen a Magyarok Istenéhez.  
15.00 Szamóca Színház: Csuporka bohócképzője – Az idén 30 éves Szamóca Színház Csuporkája interaktív Bohócképzőt tart az érdeklődőknek.  
17.00 Zabszalma Együttes: Izgő-mozgó gyerekkoncert   
A zenekar negyedik lemezét múlt télen adta ki saját dalaival, melyek nagyszerű magyar költők verseinek megzenésítéséből születtek, érdekes hangszereléssel és változatos stílusokban.  
 
10.00–18.00 Kísérőprogramok: 

Csupa-csoda játékpark – Különleges, interaktív játékpark 200 négyzetméteren. Saját készítésű, egyedi játékok, amelyekkel máshol nem találkozhat a közönség. Minden helyszínen 30 db játék: golyófutampályák, illatfelismerő, tapintó doboz, óriás kaleidoszkóp madárfelismerő, pillangófelismerő, flipper focik, rakományáthelyező játékok, óriás kirakók, optikai és mágneses játékok. 

Tintaló Társulás – JövőbeLövő 

A JövőbeLövő a Tintaló Társulás saját fejlesztésű új golyós játéka. A játszóknak golyókat kell belőni a megjelölt nyílásokba, kerülgetve az asztalon folyamatosan járőröző kis robotokat. A JövőbeLövő kisebb szünetekkel egész nap folyamatosan várja az érdeklődőket. 

Tudor játékcsalád 

A stratégiai táblás játékok az ókortól végigkísérik az emberek életét. A Római Birodalomban is számos ilyet ismertek a polgárok. Ezeket és ezeknek a játékoknak a középkori, valamint újkori „testvéreit” ismerhetik meg azok az érdeklődők, akik kilátogatnak a Kalandvárba, a TUDOR játékcsalád játszóházába. 

Bibliotheca Savariensia – A Berzsenyi Dániel Könyvtár könyvtárosai, Minerva papnői várják a karneváli közönséget Savaria szabadtéri lombkönyvtárában a római kort megidéző kvízekkel, olvasmányokkal, könyvajánlókkal, papírszínházzal, játékokkal, kézműves foglalkozásokkal. 

Klapka György Huszár Egyesület, Kishuszár Tagozat 

„Erőt, tisztességet!” Aki rendszeres látogatója a Campus Ludendi helyszínnek, már tudja, hogy ezt a köszöntést a kishuszárok táborában hallhatja. A nagyobbak testközelből ismerkedhetnek meg a huszárok viseletével, fegyverzetével, elhivatottságával, erkölcsi normáival. A kisebbek pónifogaton utazhatnak vagy falovon egyensúlyozhatnak, és próbára tehetik ügyességüket a szabadtéri játékokon. Felvezetésükkel zajlik a vasárnap 15.30-kor kezdődő karneváli gyermekfelvonulás. 

Magor Íjász Hagyományt Őrző Egyesület 

Időutazás egy honfoglalás kori tábori szegletbe. A nádkerítéssel körbevett „falu-település” imitációban megtekinthető a korhűen berendezett jurta és félsátor, különböző fegyverzetek, eszközök. Az íjászat szakmai ismertetése és bemutatása után ennek kipróbálására is lehetőséget adnak. 

Fehérlófia Hagyományőrző Gyerekfoglalkoztató: baba-mama jurta, kézműves foglalkozás, lovagoltatás, íjászat. 

A X. századi táborba betérőket egy berendezett, autentikus jurta, „honfoglalás kori” viselet- és fegyverbemutató, valamint jelképes összegű térítés ellenében – íjászat és lovagoltatás várja. A baba-mama jurtában szoptatási, gondozási lehetőség adódik az édesanyák számára. Gyógypedagógusként szívesen látják foglalkozásaikra a sajátos nevelési igényű gyerekeket is. 

Dr. Bohóc Mosolyszolgálat Alapítvány 

A Dr. Bohóc csapata már hetedik éve járja a kórházak gyermekosztályait, hogy megkönnyítsék a kis páciensek mindennapjait. 

Simon István játékai gondos munkával, fából készültek az egész család számára. 

Skorpió Box Club – Mini Savaria Legio Race 

Ha ügyes vagy és erős, szereted a kihívásokat, akkor a Skorpió Box Club által épített akadálypályán a helyed! Az V. Mini Savaria Legio Race a kis Ninják nagy kedvence, mert itt a sport=játék, az akadály=kihívás, a mozgás=koordináció, a figyelem=összpontosítás, s végül a teljesítés a győzelem! 

Karneváli kenuzás a Gyöngyös-patakon 

Az egyik legkedveltebb program idén is kenukon suhanni a Gyöngyös-patakon. A Weking Sport és Kulturális Közhasznú Egyesület tagjai saját hajóikat hozzák el a Rábáról és a három nap alatt folyamatosan 10–15 fővel biztosítják a gyermekek önfeledt szórakozását.  

A Szombathelyi hivatásos és önkéntes tűzoltók, valamint a Jégcsarnok bemutatja: Tűz és jég! Hogy fér össze ez a két elem? Majd meglátjátok! Lehet, hogy hógolyózni fogtok a 30 fokos hőségben? 

350. számú Szent Márton Cserkészcsapat 

A mindig vidám és kedves társaság táboránál megtudhatod milyen a cserkészek élete: körletbemutató, cserkészéletmód-ismertetés, kreatív sarok, akadályverseny, ügyességi játék, s minden nap 16.00-tól „speciális megmérettetés cserkészmódra”! 

UMIZ – az alsóőri Magyar Média és Információs Központ színes standja hely- és régiótörténeti kiadványokkal, többnyelvű könyvekkel, hangoskönyvekkel, kézműves foglalkozással, hajfonással várja az érdeklődőket. 

Fazekasinas-fogadás: tál készítése fazekaskorong segítségével. A gyerekek lehetőséget kapnak az önálló munkára: korongozhatnak, festhetnek, mintázhatnak, így tapasztalva meg az agyagozás élményét. 

Réthy Orsolya fazekas workshopja délutánonként 14.00–18.00 között 

Továbbá: pónilovaglás, kisvonat, csúszdás légvár, óriási darts-foci és ládavasút is várja a látogatókat. A tulipánfák alatt újra üzemel a legkisebbek számára az ejtőzésre, játszásra alkalmas babasziget. 

Magyar Hagyományőrző Faművesek (szombaton és vasárnap) 

Faműves alkotótevékenység: családi/gyermek kézműves foglalkozás és barkácsolás. Az elkészült faajándékok ingyen elvihetők. 

Mesterségek parkja: a 90m2-es szerszámparkban a látogatók kipróbálhatnak a faműves mesterségekhez tartozó szerszámokat, az őskori eszközöktől egészen a 20. század közepéig. 

Szerszámkiállítás: régi, kevesek által ismert muzeális faműves szerszámok kiállítása, melyeknek használatát és történetét elmesélik az érdeklődőknek. 

Paprika Jancsi csúzlizdája (szombaton és vasárnap) 

„Az elfeledett Boldog Békeidők vásári wurstlis hangulatát visszaidéző, egyedülálló mechanikus szerkezet.” 

Szombaton a Meskete Gyermek Alapítvány és a meskete.hu sátrában megtekintheted a meskete.hu mesekönyv illusztrációiból készült mesefalat, mely egy izgalmas nyomozás helyszíne lesz egyúttal. 

THALIA KERTJE 
(Gayer park) 
21.30 Marie Jones – Kövek 

 Marie Jones 1996-ben íródott díjnyertes sikerdarabja, egy hollywoodi filmforgatás kulisszái mögé kalauzol minket egy Isten háta mögötti írországi kisvárosba, Kerrybe. Charlie és Jake, két helyi fiatal, bekerülnek a filmbe, mint statiszták, és együtt próbálják meg túlélni a forgatás nehézségeit, miközben közösen keresik a kiutat Kerryből, egy jobb életbe. 

UTCAZENEI SZÍNPAD 

(Thököly Imre utca) 

14.30 Xlcuse zenekar 

16.00 Berendy Viktória – lant 

17.00 Grabarics tesók 
21.00 Sunday Brunch 

22.00 Crazy Daisy Jug Band 

BAJNOKOK TERE 
(Városháza előtti tribün) 

10.00–15.30 Találkozás a Falco kosárlabdacsapat játékosaival: beszélgetés, autogramosztás, játékos sportvetélkedő, Falco-shop 

14.30 Tűzmaradak: Steam on – Utcashow gőzerővel  
Időutazó vándorcirkusz, ahol három fura figura egy gőzhajtású velocipéd triciklivel járja az idő és a tér végtelen labirintusát.  
23.00 Mare Temporis: Rézváros Legendája – Tüzes műsor  
Nézőinket borzongató utazásra invitáljuk a steampunk világába. Kalandor főhősünk elmeséli csapdákkal és mágikus lényekkel teli küzdelmes útját az elátkozott kincses városba. 

ZSIDÓ UDVAR 
(Zrínyi I. u. 17.) 
17.30 Marsall Cili – Boogie Woogie & Blues Piano koncertMarsall Cili fiatal kora ellenére elismert tagja az európai Boogie Woogie és Stride Piano köröknek.  
18.00 Nyitott szombatfogadó istentisztelet a hitközség imaházában (Batthyány tér 9.) 
19.00 Ladies Of  Soul – koncert 
Danics Dóra énekesnő, Nagy-Bakonyi Boglárka színművésznő, Ujvári Tímea énekesnő, Gazdag János, a szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekar ütőse és Holdosi Attila szombathelyi session gitáros, zeneszerző, zenei producer kimondottan a karnevál idejére készült egyedi koncerttel. 
20.30 GLÓRIA – egyszemélyes kanavász-darab 
Játssza: Farkas Franciska 
Az egész egy slam-szöveggel kezdődött. „Most játszani fogok”. Megírtam egy éjszaka alatt, és megmutattam Soós Attila rendezőnek. Ő erre azt mondta, csináljunk ebből egy előadást. A Glória a mai embernek szól, a mai emberről, rólunk, rólad, rólam. 

FOLKUDVAR (Berzsenyi Dániel tér) 

17.30 Ungaresca Senior Együttes műsora 

Az Ungaresca mellett 1990-ben, az országban elsőként megalakult a Senior csoport. A csapat volt ungarescás tagokból jött létre, kiknek szíve mindig is a néptánc miatt és a néptáncért dobog. A műsoron a Boglya Népzenei Együttes működik közre. 

21.00 Sopron Táncegyüttes műsora 

Az 1991-ben megalakult Sopron Táncegyüttes reprezentálja Sopron város néptáncos hagyományőrző tevékenységét. Az együttes fő feladatának tekinti a magyarság tánckultúrájának megismerését, színpadra állítását, és mindezeken túl a paraszti hagyománykör feldolgozását. 

Kísérőzenekaruk: a Fajkusz Banda. 

 22.30 Táncház a Fajkusz Bandával 
 MIRACULUM–SZULTÁNIA 
(Mártírok tere 1.) 

14.00–18.00 Kísérő programok: háremfotózás, jósda, hajfonás, arcfestés, csillámfestés, hennafestés, fotókiállítás, fotó- és rajzkiállítás 

Jósda – Jósok, jósnők, sorselemzők, asztrológusok segítenek fürkészni az Ön személyes csillagait! 

Háremfotózás: A rendezvény ideje alatt háremhölgyek társaságában készíttethetnek 

magukról fotókat látogatóink, természetesen hastáncos és keleti ruházatban! 

Hajfonatok készítése: Haj fonat nélkül nem marad – ha a frizura nem tüsi. 

Arcfestés, csillámfestés és hennafestés: A gyermekek és vállalkozó kedvű felnőttek arcának és testének díszítése a varázslatos kelet hangulatát idéző motívumokkal. 

Fotókiállítás: Pópa Kornél András 

Rajzkiállítás: Bíró Balázs 

14.00 óra MIRA Orient Art orientális táncshow 

A Mira Orient Art formáció 2004 óta a klasszikus egyiptomi és modern orientális stílus találkozásának meghatározó képviselője. A Savaria Történelmi Karnevál jótékonysági helyszínének, a Miraculum–Szultániának megálmodói és megvalósítói. 

14.45 óra Horváth Petra könnyűzenei műsora 

Idén három alkalommal is meghallgathatjátok az ifjú, tehetséges énekes hölgy műsorát! 
15.00 óra Üvegmíves mozaikút – kiállítás az aulában 

Köcséné Szabó Ildikó egy különleges utat választott, az üvegmívességet. Ebbe a törékeny üvegvilágba tekinthetünk be a mozaik és microfusing technikákon át hastáncosok ékszerbemutatójával egybekötve. 
15.00 Kapornaki Júlia és Szvoboda Adél musical-duett 
15.30 MOA orientális táncshow & New West Company 

16.00 Kapornaki Júlia és Szvoboda Adél musical-duett 
16.30 Anette Balett 

 Szombathely balerinái a táncművészet legnehezebb műfajából, a klasszikus balettből adnak ízelítőt számunkra.  
17.00 Keleti gyermekfoglalkoztató: zoknicsata, meseolvasás, ügyességi és kreatív játékok a kisasszonyoknak és fiataluraknak, valamint családoknak. 
17.00 Savaria TSE – táncbemutató 

1970-ben alakult meg a Savaria Táncklub, s ezzel az első lépéssel megszületett a mára 54 éves múlttal rendelkező Savaria Táncsport Egyesület. 

17.30 MOA orientális tánc show vendég: Hárem Orientális Tánccsoport 
18.00 Szilágyi-Varga Diána és tanítványai könnyűzenei műsora és MOA orientális táncshow Szilágyi-Varga Diána 2005 óta lép fel könnyűzenei dalokkal különböző rendezvényeken.  
20.40 Retro est – Meggie és Tomsa  
22.00 MIRA Orient Art hastáncbemutató 

 SZOMBATHELYI KÉPTÁR 
(Rákóczi Ferenc utca 12.) 
16.30–17.30 Tárlatvezetés a VIII. Nemzetközi Textilművészeti Triennáléban.  
Szombathely városa büszke lehet, hogy több mint 50 éve fórumot biztosít a szálművészet alkotóinak. Idén a VIII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé közel 300 alkotással várja a városunkba látogatókat. 
A program múzeumi belépőjeggyel látogatható. 

SCHRAMMEL-GYŰJTEMÉNY 
(Thököly Imre utca 20.) 
15.00–16.00 Nyomhagyás  
A tárlatvezetés az állandó kiállítást, Schrammel Imre alkotópályájának sokszínűségét tárgycsoportjain keresztül mutatja be.  
A program múzeumi belépőjeggyel látogatható. 

MEDITERRÁN UDVAR 
(Belső Uránia udvar) 
17.30 FeelGood zenekar koncertje 
19.00 Kim Serrano spanyol gitáros-énekes koncertje 
22.30 Retro party  

TRÓPUSI LEPKE-, PÓK- ÉS ROVARGIGÁSZOK KIÁLLÍTÁSA 
(Ferences templom színházterme, Szent Márton utca 2.) 
10.00–22.00 Trópusi lepke-, pók- és rovargigászok kiállítása 

CIVIL ÉS ÉLETMÓD-UDVAR / ÁTRIUM 
Kilences Kávézó és Vas Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ (9700 Szombathely, Kőszegi u. 9.) 
10.00–11.30 Mesére – alkotás akvarellel gyerekeknek Zemlényi Orsival 
Játékos, mozgásos kreatív foglalkozás 8–12 éves korig. Ingyenes, regisztrációhoz kötött program. 

Kapuban:  
13.00 L.É.T. Szombathelyért Egyesület – utcazene a kapuban 
14.00 „Napsugár” Egyesület: zenés-énekes repertoárjából nyújt ízelítőt 
16.30 Capito Gitár Klub  
13.00–19.00 Civil udvar  
15.00 Civil kérdések – Kerekasztal-beszélgetés a forrásteremtésről 

Kitelepülők: 

Esőemberke Alapítvány a Vas Megyei Autistákért: a foglalkoztatóban készült termékek bemutatása 

Höveji Csipke Egyesület: bemutató 

KALÁSZ: vajaskeksz- és mézeskalács-készítés 

Márk-rózsa Barátok Egyesület: hajban viselhető rózsakoszorú készítése 

Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítvány: toborzás gyalogtúrákra 

Mozgássérültek Összetartás SE: boccia labdajáték bemutatója, közös játék (SZOVA-parkoló) 

Szent Márton Cserekör: karneváli ékszer-, bizsu-cserebere és ékszerkészítő foglalkozás. Hozd el megunt ékszereidet, és válassz helyettük egy vagy több másikat! Vagy készíts magadnak egyet természetes anyagokból! Csatlakozz csereközösségünkhöz! 

Vasvári Népfőiskoláért Alapítvány: foglalkozások kicsiknek és nagyoknak 

Vas Vármegyei Mentésügyi Alapítvány: légúti idegentest – elsősegély, újraélesztés-bemutató. 

Átrium-koncertek:  
18.00 Zsófi és Géza – utcazene ukulelére és harmonikára – Korponay Zsófi és Peltzer Géza előadásában. 
20.00 Paris Gitano – Francia kocsmazene – Elsősorban Django Reinhardt szerzeményei, de mindenképp Django-stílusban. Domby Bertalan gitár, Horváth Dudu Dániel hegedű, Scheer József bőgő, Peltzer Géza harmonika. 

Az est folyamán bemutatkozik az Őrségi Pálinka és az Őrségi Piroshka koktél a Hegyháthodászi Pálinkafőzde jóvoltából. 

VASI TIT-SZÉKHÁZ – H+ MEDIA STÚDIÓ 
(9700 Szombathely, Kőszegi u. 2. II. emelet) 
10.00–14.00 H+ Média nyitott stúdió a Savaria Karneválon   
 PÜSPÖKI PALOTA 
(Berzsenyi Dániel tér 3.) 
9.00–19.00 óra között óránként vezetéssel megtekinthetők a Püspöki Palota első emeleti barokk termei. Az utolsó vezetés 18.00 órakor indul. 

 SARLÓS BOLDOGASSZONY SZÉKESEGYHÁZ 
(Mindszenty József tér) 

9.00–19.00 óra között félóránként vezetés indul a Székesegyház tornyaiba. Az utolsó vezetés 18.00-kor indul el. A kedves látogatóknak összesen 386 lépcsőfokot kell „leküzdeniük”. A belépőjegy ára egységesen: 1000 Ft/fő. 

 CASTRUM DEI – KERESZTÉNY UDVAR 
(Püspöki Palota Berzsenyi tér 3.) 

14.00–18.00 Kísérőprogramok 

Csendes-ülő – Püspöki palota pincéjében (bejárat az udvar felől) 

„Szent Mártont követve” – imaösvény 

Az imaösvény legfontosabb mondanivalója, hogy imádkozzunk. Idén Szent Mártont követhetjük az ösvényen haladva. 

Seregek Ura Bibliai Múltidéző Kör Időutazás a Biblia világába: fegyver és harci bemutató, kerámiák és ékszerek. 

Keresztény zenekarok dicsőítő koncertjei 

„Hangos Biblia” „Isten szavai ezek és nem emberé!” (ApCsel 12,22) 

Meghallgatlak: Sokszor csak arra vágyunk, hogy valakinek elmondhassunk valamit, ami nekünk fontos. Ha ilyen beszélgetésnek örülnél, szívesen látunk a Meghallgatlak sátorban, a Püspöki Palota udvarán. 

Keresztény Kézművesek Vására 
Misszió-Expo (keresztény szervezetek bemutatkozó standjai) 

 17.00–18.00 Öröm és Remény – ökumenikus istentisztelet  
A szombathelyi keresztény felekezetek közös imája, istendicsérete ökumenikus zenei szolgálattal. 

21.00–22.30 Nightfever – Ferences templom 

Zenés dicsőítés az éjszakában. Az érdeklődők mécsesekkel vonulhatnak be a hangulatosan kivilágított templomba, és akár egész estére vagy csak egy gyertyagyújtás idejéig megtapasztalhatják a helyszín különleges atmoszféráját és Isten szerető közelségét. 

 SZOMBATHELY VÁROSI VÁSÁRCSARNOK 

(Hunyadi János út 5–7.) 

9.00 Karneváli hangulatalapozó élő zenével 

Karnevál idején is az egész csarnok gazdag termékkínálatával és szelfiponttal várunk. 

10.00 Cirkusz Party 

Amíg a szülők, nagyszülők a piaci árusok színes termékkavalkádja között sétálnak, addig a gyermekek jó hangulatáról az InciFinci gyermekfoglalkoztató gondoskodik egy óriási „Cirkusz Partyval”. A program ingyenes, de regisztráció szükséges. 

 MNL VAS VÁRMEGYEI LEVÉLTÁRA 
(Hefele M. u. 1.) 
14.00–18.00 Levéltári mozidélután – Időutazás mozgóképeken  
A levéltárban őrzött korabeli helyi filmhíradók digitalizált kópiáinak köszönhetően Szombathely és Vas vármegye 50 évvel ezelőtti hétköznapjai, az 1974. év eseményei, valamint az 1967. évi karneváli felvonulás elevenedik meg a filmvásznon. 
A rendezvény ingyenesen látogatható. 

Szombati és vasárnapi programterv:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában