2024.11.18. 08:00
A világon mindent tud a szarvasgombáról - Az év vasi vállalkozója címet kapja meg Érsek Gergely
Az év vasi vállalkozója címet kapja meg Érsek Gergely – a Vasi Prima-gálán találkozhatunk vele.
Érsek Gergely a kitüntetettek között
Forrás: Szendi Péter
Érsek Gergely a szombathelyi Kereskedelmi és Vendéglátói Szakközépiskolában végzett, gyakorlati idejét sárvári és budapesti szállodákban töltötte. Mentorától, Zsoldos Antal séftől stabil szakmai alapokat tanult, amelyre karrierje során építkezhetett. 24 éven keresztül osztrák topéttermekben dolgozott séfként. Közel két évtizede – akkori főnöke kérésére – hat-nyolc szarvasgombás ételből álló heti ajánlatot kellett összeállítania, ekkor fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy hivatásszerűen szeretne foglalkozni a csúcsgasztronómia e különleges alapanyagával. Érsek Gergely megálmodta és hosszas tudományos kutatómunka után létrehozta az Érsek Éden szarvasgombás gasztro birtokot Rábakecölön. Rengeteg időt, energiát vett igénybe, és bőven rejtett magában kockázatot is a vállalkozás, de ez előre sejthető volt, hiszen aki szarvasgomba-termesztéssel foglalkozik, tízévekben gondolkozik.
Az ültetvényen jelenleg öt faj él, ebből három már termőre fordult. Természetes erdei élőhelyet modelleztek: nem használnak műtrágyát, sem növényvédő szert, nem bolygatják a talajt. A gasztro élményprogramok alkalmával a vendégek bepillanthatnak a szarvasgomba titokzatos világába. Ismeretterjesztő előadást követően szakképzett kutyákkal izgalmas erdei keresőtúrára indulnak a csoportok – mindig kerül a tarisznyába az illatos zsákmányból –, végezetül pedig degusztációs menüsor keretében ismertetik meg a szarvasgomba sokoldalúságát. Eddig kilenc országból fogadtak vendégeket. Egyre több a magyar látogató is, akit hajt a kíváncsiság és nyitott az újdonságok iránt. Az exkluzív kulináris élményt nyújtó program szakmájukban elismert séfeknek, szállodaipari szakembereknek és érdeklődő magánszemélyeknek egyaránt szól. Az Érsek Éden nevéhez fűződik az első Magyarországon termesztett kései szarvasgombafaj. 2023-ban Franciaországban is bemutatkozhattak, és a nemzetközi mezőnyben ugyancsak kivívták a szakma elismerését.