2024.12.31. 11:00
Hogyan készül a jó forralt bor? - utánajártunk, tippeket is hoztunk
Friss gyümölccsel, mézzel, de akár néhány csepp brandy-vel vagy rummal is ízesíthetjük a forralt bort. Ahhoz, hogy ízletes, meleg italt kapjunk, nem elég azonban a fűszerezésre figyelni. Völler László borkereskedő elmondja, szerinte hogyan készül a jó forralt bor.

Cseh Gábor, CSG, Vas Népe
Fotó: © Cseh Gábor
Felmelegít, ünnepi hangulatba hoz és még desszertnek is beillik – a téli időszak egyik slágerterméke a forralt bor. Völler László borkereskedő, a Vasi Vendéglős Klub elnöke korábban elmondta, milyen bort válasszunk a karácsonyi menü mellé, most pedig elárulja, hogyan készítsük el a tökéletes forralt bort.

Fotó: © Cseh Gábor
Milyen borból készül a forralt bor?
Régen 20 literes fazekakban főzték a vendéglőkben, presszókban, ma már kevesebben rendelnek a meleg, fűszeres italból. A forralt bor frissen jó igazán, ezért inkább a vendég által kiválasztott bort a teafilterre hasonlító fűszerkeverékkel ízesítik - osztja meg tapasztalatait. Megtudjuk: ebben minden alapvető fűszer benne van, 3-4 deci borhoz tökéletes, otthon is bátran kipróbálhatjuk.
Völler László kiemeli: csicsókás, romlott bort semmiképpen se használjuk, de csúcskategóriás tétel sem szükséges egy jó forralt bor elkészítéséhez. Van, aki a fehér, van, aki a vörösborra esküszik, de manapság már - főleg a fiatalok - rozéból is kérnek forralt bort.
Mivel fűszerezzük a forralt bort?
A fűszerezéssel bánjunk mértékletesen, ha túl sok: elnyomja a bor aromáját. Az olyan alapvető fűszerek mellett, mint a fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, szerecsendió, használhatunk friss, szeletelt gyömbért, narancs- és citromhéjat, kardamont. A narancs- vagy almaszeletek tálaláskor nemcsak esztétikusan mutatnak, hanem tovább fokozzák az ízélményt. Végül pedig egy extra tipp: néhány csepp brandy, rum, vagy narancslikőr gazdagíthatja a forralt bort, de óvatosan adagoljuk.
Plusz egy jó tanács: a savasabb bor több édesítést kíván. Ez lehet méz vagy cukor is, ízlés szerint.
Meddig főzzük a forralt bort?
Sokan beleesnek abba a hibába, hogy túl hosszú ideig forralják a bort. Elegendő, ha 70-80 fokon 5 perig bugyog, de nem lobog. Ezután hagyjuk fedő alatt 5-10 percet pihenni, hogy összeérjenek az ízek, majd frissen fogyasszuk - tanácsolja Völler László, aki azt vallja: - A jó forralt bor titka a harmónia. A bor gyümölcsössége, a fűszerek mértékletessége és az édesítés egyensúlya. Ha a bort nem forraljuk túl, a fűszerek lassan adják ki az aromáikat, így az ital megtartja a bor eredeti jellegét, miközben ünnepi, fűszeres élményt nyújt.
Plusz egy trükk
Ha könnyíteni szeretnénk az italt, 10 százalék vízzel is hígíthatjuk, de sose többel, mert elveszíti karakterét.
Forralt bor egyszerűen, a mindmegette.hu receptje szerint.