Hogyan készül a házi májas?

2024.12.09. 11:30

Májas vagy májkrém? - népszerű vasi hentest kérdeztünk

Májkrémeket vizsgált a Szupermenta programban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az összetevők feltüntetésével, valamint a tápértékjelöléssel kapcsolatban találtak hiányosságokat a szakemberek. Innen jutott eszünkbe: hogyan készül a házi májas? Mi a különbség a házi és a bolti között? Cikkünkből kiderül, milyen eredményre jutottunk.

20241205 Desits Zoltán hentes mutatja a házi májkrémet a Szombathelyi piacon, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: © Cseh Gábor

A májkrém közkedvelt tartós élelmiszer, amely sok háztartásban helyet kap, éppen ezért a Szupermenta-tesztek sorából sem maradhatott ki. Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közölte: összesen 37 tartós termék került a kosarukba, amelyek mindegyike a minimum 25 százalék májtartalommal rendelkező májas vagy májkrém csoportba tartozott.  

házi májas
Házi májas - garantáltan feltölt energiával a hideg napokon
Fotó: © Cseh Gábor

Negyed részben máj. És a többi?  

A vizsgált termékek közül 21-nél a sertésmáj, 16 esetben pedig a csirkemáj volt a meghatározó májösszetevő, ez hatással van a termék textúrájára, táplálkozásélettani tulajdonságaira, valamint beltartalmi és élvezeti értékére is. A termékek májtartalma 25 és 26 százalék között mozgott. Megjegyzik, nagy tételben gyártott készítményeket vizsgáltak, ahol olyan összetevőket is felhasználnak a gyártás során, amelyek hozzájárulnak a termék ízének, állagának és textúrájának kialakításához, továbbá az élelmiszerbiztonsági (mikrobiológiai) stabilitását szolgálják. Származásukat tekintve 17 magyar és 20 külföldi előállítású volt, kiszerelésükre nézve pedig 48 és 400 gramm közöttiek szerepeltek a tesztben. 

A tesztben szereplő májasok közül 13 nem felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak. A jelölésvizsgálat során főként az összetevők feltüntetésével, valamint a tápértékjelöléssel adódott probléma. 

A májkrém legnagyobb előnye talán a tartóssága. A házi májasba viszont –elvileg – csak a legszükségesebb hozzávalók kerülnek. Hogy mik is? Desits Zoltán hentes siet a segítségünkre. Szerinte minden a jó alapanyagon múlik.  

Hogyan készül a házi májas? 

Desits Zoltán abált lében főzi a tokaszalonnát, némi csülköt és a sertésből leeső zsiradékot. A megfelelő időpontban ehhez adja a májat, a pirított hagymát, a majorannát és egy pici sót. Az összetevőket összedolgozza, majd füstölhető marhabélbe tölti. Egy éjszakát hűl, majd másnap kerül a füstre - ez még plusz pikáns ízt ad a májasnak. Megtudjuk: csemege és csípős változatban is készül. A gyermekes családok inkább az előbbit keresik, de a csípős is csak enyhén teszi próbára az ízlelőbimbókat. A téli, hideg hónapok egyik legkeresettebb terméke a májas - garantáltan eltelít és feltölt energiával.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában