2024.12.08. 15:32
Így lesz idén tökéletes mézeskalács a karácsonyi asztalon – Tippek és gyors receptek - galéria, videó
A mézeskalács a karácsony egyik legkedveltebb süteménye, amely nemcsak az asztalra kerülhet, hanem dekorációként is megállja a helyét. Ha idén szeretnéd tökéletesíteni a mézeskalács-készítési technikádat, vagy új ötleteket keresel, akkor ez a cikk neked szól!
Fotó: © Cseh Gábor
Egy finom, puha mézeskalács minden ünnepi asztalon megállja a helyét. Ha pedig a dekorálás is jól sikerül, akár ajándéknak is tökéletes lehet. Busznyák Renáta, a celldömölki Grillázs-Mézes Cukrászműhely tulajdonosa segített eligazodni a mézeskalács receptek világában. Erősen ajánlott megfogadni a tanácsait, ugyanis kóstolót is kaptunk nála és valóban isteni mézeskalácsokat készít.
Az alap: a tökéletes mézeskalács tészta
Egy jó mézeskalács titka az arányokban és a fűszerkeverékben rejlik. A mézeskalács tészta alaprecept könnyen elkészíthető, csak néhány hozzávalóra van szükség, például lisztre, mézre, vajra és fűszerekre. Renáta szerint nagyon fontos, hogy merjünk a fűszerekkel variálni saját ízlésünk szerint: ha a fahéjat szeretjük jobban, akkor abból kerüljön bele több, ha a szerecsendió vagy kardamom rajongók vagyunk, akkor ez legyen a hangsúlyosabb.
A mézeskalács tészta íze és állaga egyrészt a fűszerek és a méz minőségén is múlik - tudtuk meg. A szakember sütéshez a napraforgómézet ajánlja, ennek felhasználásával tudunk igazán isteni mézeskalácsot varázsolni az ünnepi asztalra. Renáta kiemelte: a lényeg a jól meggyúrt tészta és a pihentetés.
Mi kell a tökéletes mézeskalácshoz?
Fotók: Cseh Gábor- Minimum egy éjszakát kell pihentetni a tésztát, de ez az idő akár egy hét is lehet, mert minél többet pihentetjük, annál finomabb lesz a mézeskalácsunk. A nyújtás előtti gyúrás is kulcsfontosságú: egy nagy gombócnyi tésztát a tenyerünkbe teszünk és fontos, hogy erőt kifejtve dolgozzuk át a tésztát. Nem simogatjuk, nem gyurmázunk vele, hanem erősen átdolgozzuk, hogy minél inkább egynemű legyen. Egy tenyérnyi mézes tésztát körülbelül negyed óráig gyúrunk - fogalmazott a cukrász.
Ha nincs ennyi időnk az előkészületekre, mostanság nagyon hódít a bögrés mézeskalács ami egy egyszerű és gyors mézeskalács verzió, időhiányban szenvedőknek tökéletes megoldás.
Hogyan lesz puha a mézeskalács?
Sokan küzdenek azzal, hogy a mézeskalácsuk kemény lesz sütés után. A megoldás Renáta szerint egyszerű: legyen a nyújtás után egy vastagsága a mézeskalácsoknak - ne csak 2-3 mm - mert minél vékonyabbat sütünk, annál ropogósabb lesz végeredmény. Ha mégis vékonyra sikerültek, akkor is van egy trükk a tarsolyában: tegyük fémdobozba a mézeskalácsokat és tegyünk mellé egy almát - pár nap alatt bepuhul az egész – osztja meg velünk Renáta.
A mézeskalács sütési idő is odafigyelést igényel. A cukrász szerint alapvetően 8-10 percig kell sütni 180 fokon a mézeskalácsot ahhoz, hogy puha maradjon, de ez mindig függ a sütőtől is. Fontos, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszárad.
A mézeskalács díszítés művészete
A mézeskalács díszítése egyszerre kreatív és szórakoztató feladat. Az egyszerű cukormáz recept csak tojásfehérjéből, porcukorból áll. Kézi habverővel verjük kemény habbá, majd töltsük habzsákba.
- Arányaiban egy tojásfehérjéhez 170-180 gramm porcukrot teszünk, ebből lesz az íróka, ami a díszítőzsákba kerül. Ezzel tudjuk dekorálni a mézeskalácsokat, az apró részletek kialakításához használjunk ezt a cukormázat. Ha vízzel higítjuk, abból tudunk terülőmázat csinálni belőle. Erre akkor van szükség, ha cukorházzal terítjük be a mézeskalács nagyobb felületét. A terülőmázat több órán át szükséges szárítani a sütőben 50 fokon, de akár egy éjszakán át szobahőmérsékleten is megfelelő. Színes dekorációt ételfesték hozzáadásával készíthetünk, nagyon népszerűek még a cukorgyöngyök is, a dekorálási lehetőségeket illetően határ a csillagos ég! - mondta Renáta.
Miről szólt a cikk?
- Tökéletes mézeskalács alapok: A jó mézeskalács titka a fűszerek aránya és a minőségi méz. A tészta pihentetése elengedhetetlen, legalább egy éjszakát, de akár egy hetet is igényelhet.
- Puha mézeskalács titka: A megfelelő tésztavastagság és sütési idő kulcsfontosságú. Ha a mézeskalács kemény lesz, fémdobozban tárolva és egy almát mellé téve pár nap alatt megpuhulhat.
- Gyors alternatíva: Az időhiányban szenvedők számára a bögrés mézeskalács egyszerű és gyors megoldást nyújt.
- Díszítés fortélyai: A cukormáz készítése és alkalmazása kreatív folyamat. A tojásfehérjéből és porcukorból készült íróka sokoldalú, a díszítéshez pedig számos technika és dekorációs eszköz használható.
Nézze meg videónkat is!